Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Eiropas Parlamenta vēlēšanās uzvarējusi "Pilsoniskā savienība"

LETA, 08.06.2009. 09:49

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Latvijā uzvarējusi "Pilsoniskā savienība" (PS), kas saņēmusi 24,32% balsstiesīgo atbalstu un iegūs divas EP deputāta vietas.

To preses konferencē paziņoja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Divi EP deputāti ievēlēti arī no "Saskaņas centra" (SC), kuru atbalstījuši 19,53% balsstiesīgo.

Vēl četras partijas iekļuvušas EP un tās pārstāvēs viens deputāts. Apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) atbalstījuši 9,62% balsstiesīgo, LPP/LC - 7,5%, apvienību "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) - 7,46%, bet "Jauno laiku" (JL) - 6,66%.

Viens Latvijas deputāts pievienosies EP Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) un Eiropas Demokrātu grupai (EPP-ED), viens - Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupai (ALDE), trīs - Eiropas Nāciju grupai (UEN), viens - Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupai (GREENS/EFA), divi - pārējiem EP deputātiem.

EPP-ED pievienosies JL pārstāvis, ALDE - LPP/LC deputāts, UEN - no PS un TB/LNNK ievēlētie deputāti, GREENS/EFA - PCTVL deputāts, bet pārējiem EP deputātiem pievienosies abi SC pārstāvji.

Kā ziņots, EP no SC varētu iekļūt Alfrēds Rubiks un Boriss Cilēvičs vai Aleksandrs Mirskis, kurš, pēc provizoriskiem rezultātiem, ir saņēmis daudz "plusiņu". Savukārt no PS EP mandātu varētu iegūt Sandra Kalniete un Inese Vaidere.

Pēc neoficiālas informācijas, no LPP/LC EP ievēlēts ekspremjers Ivars Godmanis, no JL - Krišjānis Kariņš, no PCTVL - jau līdz šim EP strādājusī Tatjana Ždanoka, bet no TB/LNNK - Roberts Zīle.

Latvijai EP ir astoņas deputātu vietas.

Pēc tam, kad visās Eiropas Savienības dalībvalstīs būs ratificēts Lisabonas līgums, Latvija iegūs devīto EP deputāta mandātu. Šis deputāts nāks no PCTVL saraksta.

Pārējās partijas guvušas sekojošus rezultātus - partija "Libertas.lv" ieguvusi 4,32% atbalstu, Tautas partija - 2,79%, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija - 3,8%, Osipova partija - 0,27%, partija "Visu Latvijai!" - 2,81%, partija "Par Dzimteni!" - 0,56%, partija "Sabiedrība citai politikai" - 3,85%, Rīcības partija - 0,44%, Zaļo un zemnieku savienība - 3,72%, Latvijas Atdzimšanas partija - 0,23% un Kristīgo demokrātu savienība - 0,3%. Šīs partijas nav ieguvušas vietas EP.

CVK priekšsēdētājs pateicās par darbu vēlēšanu komisiju locekļiem un atzina, ka EP vēlēšanu gaitā nav konstatēti būtiski pārkāpumi, kas varētu likt apšaubīt iegūtos rezultātus.

Cimdars uzsvēra, ka šodien publiskotie balsošanas rezultāti ir provizoriski. Oficiālos rezultātus un ievēlētos cilvēkus CVK nosauks pēc aptuveni divām nedēļām, kad būs saņemti un pārbaudīti balsošanas protokolu oriģināli no visiem vēlēšanu iecirkņiem.

Cimdars paziņoja, ka šodien plkst.23 noslēgušās EP vēlēšanas visās Eiropas valstīs, darbu beidzot pēdējiem iecirkņiem Polijā un Itālijā. Līdz ar to CVK drīkst darīt zināmus atklātībai EP vēlēšanu rezultātus Latvijā.

EP vēlēšanās notika 950 vēlēšanu iecirkņos un vienā pasta balsošanas iecirknī, kurā saņemts 4101 balsojums. Savas balsis EP vēlēšanās nodeva arī ieslodzījuma vietās esošas personas.

Kopumā EP vēlēšanās piedalījušies 53% balsstiesīgo.

EP vēlēšanās kandidēja 17 saraksti ar 186 kandidātiem.

Šonakt būs zināmi EP vēlēšanu rezultāti visās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Jaunais EP sasaukums uz pirmo sēdi pulcēsies Strasbūrā šā gada jūlijā.

Kā liecina Eiropas Savienības likumdevēju sapulces veiktās aplēses, EP vēlēšanās kopumā uzvarējušas labēji centriskās partijas, kuras ieguvušas 263 līdz 273 deputātu vietas.

Otrajā vietā ierindojušies sociālisti, kas no 736 deputātu vietām izcīnījuši 155 līdz 165 vietas. Viņiem seko liberāļi, kas var cerēt uz 78 līdz 84 likumdevēju vietām. Savukārt zaļie ieguvuši 52 līdz 56 mandātus.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV