Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Pirmdien atklās, vai Rīgas mēra amatam virzīs Ušakovu vai Šleseru

LETA, 10.06.2009. 13:40

Rīgas mērs būs apvienības "Saskaņas centrs" (SC) pārstāvis Nils Ušakovs vai partijas LPP/LC pārstāvis Ainārs Šlesers, šodien pēc abu partiju līderu tikšanās žurnālistiem paziņoja Šlesers.

"Viens no mums būs mērs," sacīja Šlesers.

To, kurš tiks izvēlēts par Rīgas mēra amata kandidātu, plānots paziņot pirmdien, 15.jūnijā, plkst.14.

"Tad arī visu paziņosim par amatiem," teica Ušakovs.

Līdz pirmdienai SC un LPP/LC plāno izveidot Rīgas domē iekļuvušo deputātu frakcijas, izvēlēt frakciju vadītājus un apstiprināt frakciju nolikumus.

Pārrunās par amatu sadali jāpiedalās visiem deputātiem, kas iekļuvuši domē un saņēmuši vēlētāju atbalstu, norādīja Ušakovs.

Oficiālie vēlēšanu rezultāti būšot zināmi šodien.

Šlesers norādīja: kamēr notiks sarunas starp SC un LPP/LC, ar citām partijām pagaidām runāts netiks. Tas tiks darīts pēc pirmdienas, kad tiks paziņots, kurš no abiem pretendentiem izvirzīts mēra amatam.

Šlesers norādīja, ka sadarboties ar "Pilsonisko savienību" (PS) patlaban būtu lietišķāk nekā ar "Jauno laiku" (JL), "it īpaši pēc meliem un informācijas slēpšanas par paredzētajiem valsts budžeta izdevumu samazinājumiem". "JL ievēlēšanu noteica meli. Ja JL būtu atklājuši patiesību pirms vēlēšanām, viņu nebūtu ne Rīgas domē, ne citur," sacīja Šlesers.

Arī Ušakovs atzina, ka Šlesera nostāja šajā jautājumā ir pareiza un viņam pret to nav būtisku iebildumu.

Kā ziņots, SC un LPP/LC pirmās oficiālās sarunas bija pirms divām dienām, 8.jūnijā. Toreiz tikšanās laikā abi mēra amata kandidāti esot pārrunājuši darbības prioritātes un iespējas izveidot komandu. "Runājām par sadarbību, prioritātēm, kā efektīvāk piesaistīt investīcijas, un jaunu darba vietu radīšanu, kā arī par sociālo jomu," sacīja Ušakovs.

Gan Ušakovs, gan Šlesers norādīja, ka pēc šīm sarunām varot runāt par tandēmu Šlesers-Ušakovs jeb Ušakovs-Šlesers. Abu partiju pārstāvji apgalvoja, ka pagaidām par amatu sadalījumu neesot runāts.

Kā ziņots, līdz ar jaunā sasaukuma Rīgas domes sanākšanu amatu vajadzēs atstāt vairāk nekā trīs ceturtdaļām jeb 47 pašreizējiem deputātiem, liecina aģentūras LETA apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Rīgas domes deputāta amatu saglabās mazāk nekā ceturtā daļa jeb 13 deputāti. Kopā domē ir 60 deputātu vietas.

Rīgas domes vēlēšanās 5% barjeru izdevies pārvarēt tikai četriem sarakstiem, līdz ar to jaunajā sasaukumā darbosies SC, PS, partija LPP/LC un JL, kuras attiecīgi ieguvušas 26, 14, 12 un astoņus deputātu mandātus.

No SC saraksta domē iekļuvuši visi septiņi pašreizējie un 19 jauni deputāti, no PS - viens pašreizējais un 13 jauni deputāti, no LPP/LC - trīs pašreizējie un deviņi jauni deputāti, bet no JL - divi pašreizējie un seši jauni deputāti.

Domē neiekļūs trīs no pašreizējām četrām koalīcijas partijām - vicemēra Andra Ārgaļa pārstāvētā Tautas partija (TP) ar deviņiem deputātiem, līdzšinējā mēra Jāņa Birka pārstāvētā apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) ar astoņiem deputātiem un vicemēra Jāņa Dineviča pārstāvētā Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) ar pieciem deputātiem.

Domē nav iekļuvusi arī apvienības "Dzimtene/Latvijas Sociālistiskā partija" deputātu frakcija, kurā ir trīs deputāti, kā arī partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) frakcija ar astoņiem deputātiem.

No četriem frakcijām nepiederošajiem deputātiem jaunievēlētajā domē iekļuvis tikai viens - no PS saraksta.

Iepriekšējās Rīgas domes vēlēšanās JL ieguva 13 deputāta mandātus, PCTVL - deviņus, TP - astoņus, apvienības "Dzimtene" un Latvijas Sociālistiskās partijas apvienotais saraksts - astoņus, LSDSP - septiņus, TB/LNNK - sešus, partija "Jaunais centrs" - piecus, LPP - četrus, tomēr sasaukuma laikā vairāki deputāti mainīja savu piederību frakcijām.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV