Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Pedvālē notiks pasākums Jāņu ugunsskulptūras

Ojārs Arvīds Feldbergs, 15.06.2009. 11:27

Katru gadu Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā notiek radoša Līgo vakara un Jāņu nakts svinēšana. Tas ir kā rituāls, kas sakņojas vēsturiskās tradīcijās, bet tiek īstenots laikmetīgās mākslas formā. Tāpat kā tradicionālajos Jāņu svinēšanas rituālos, arī Pedvāles rīkotajos svētkos svarīga ir uguns klātbūtne, turklāt tieši uguns tiek izmantota mākslas notikuma radīšanai.

Tāpat kā visā Latvijā arī Pedvālē Jāņu naktī tiek dedzināti ugunskuri. Pedvālē tie ir īpaši, jo tiek veidoti kā mākslas darbi. Šogad tie ir iecerēti kā ugunsskulptūras.

Jaunie mākslinieki no ASV, Bufalo mākslas koledžas, kas pašlaik strādā Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā sava pasniedzēja mākslinieka Kena Peina vadībā, veido ugunsskulptūras ar nosaukumiem "Gulošie akmeņi" un "Velna elpa". Pasākumā piedalīsies arī radošā mākslinieku grupa "Akciju sabiedrība" ar ugunsskulptūru "22:22". Paredzēts, ka Pedvālē iedegsies vēl vairāki īpaši ugunskuri un ugunsskulptūras. Pedvāles Jāņu ugunsskulptūru aizdedzināšana sāksies Līgo vakarā, saulrieta laikā, plkst.22.00

Bet Jāņu rītā, austot saulei, plkst. 4.00 sāksies tradicionālais, nu jau piecpadsmitais rituālais Jāņu rīta vīru skrējiens. Skrējiens simboliski apvieno tā dalībnieku saskarsmi ar četriem pasaules pirmelementiem – gaisu, ūdeni, zemi un uguni. Savukārt sievas tai pašā laikā varēs doties rasas peldē Pedvāles pļavās, lai rituāli mazgātos gada visdziedinošākajā ūdenī, tādejādi vairojot savu veselību, skaistumu un dzīvesprieku.

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja darba laiks: Katru dienu 10:00 – 18:00.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV