Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Rīgas mēra amatam virzīs Ušakovu

LETA, 15.06.2009. 14:40

Apvienība "Saskaņas centrs" (SC) un partija LPP/LC vienojušās, ka Rīgas mēra amata kandidāts būs SC līderis Nils Ušakovs.

Par Ušakova kandidatūru jaunievēlētā dome lems 1.jūlijā, kad sanāks kopā savā pirmajā sēdē. Savukārt LPP/LC līderis Ainārs Šlesers tiks virzīts vicemēra amatam.

SC jaunievēlētajā domē ieguvusi visvairāk - 26 vietas - no 60, bet tās sadarbības partneris LPP/LC ievērojami mazāk - 12 vietas. Tādējādi abas partijas var nodrošināt stabilu vairākumu ar 38 deputātu balsīm.

SC izvirzītais mēra amata kandidāts Ušakovs Rīgas pašvaldības vēlēšanās ieguvis visvairāk "plusiņu" - viņu īpaši atbalstījuši 62 784 vēlētāji.

Iepretim partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) Rīgas mēra amata kandidātam Ģirtam Valdim Kristovskim "+" bija atzīmējuši 36 595 rīdzinieki, bet LPP/LC līderis Šlesers ieguvis tikai trešo vietu ar 27 801 "plusiņu".

Potenciālajā opozīcijā jaunievēlētajā domē atradīsies partiju PS un "Jaunais laiks" (JL) frakcijas, kurās būs attiecīgi pa 14 un astoņiem deputātiem.

Kā ziņots, līdz ar jaunā sasaukuma Rīgas domes sanākšanu amatu vajadzēs atstāt vairāk nekā trīs ceturtdaļām jeb 47 pašreizējiem deputātiem, liecina vēlēšanu rezultāti.

Rīgas domes deputāta amatu saglabās mazāk nekā ceturtā daļa jeb 13 deputāti. Kopā domē ir 60 deputātu vietas.

Rīgas domes vēlēšanās 5% barjeru izdevies pārvarēt tikai četriem sarakstiem, līdz ar to jaunajā sasaukumā darbosies SC, PS, LPP/LC un JL, kuras attiecīgi ieguvušas 26, 14, 12 un astoņus deputātu mandātus.

No SC saraksta domē iekļuvuši visi septiņi pašreizējie un 19 jauni deputāti, no PS - viens pašreizējais un 13 jauni deputāti, no LPP/LC - trīs pašreizējie un deviņi jauni deputāti, bet no JL - divi pašreizējie un seši jauni deputāti.

Domē neiekļuva trīs no pašreizējām četrām koalīcijas partijām - vicemēra Andra Ārgaļa pārstāvētā Tautas partija (TP) ar deviņiem deputātiem, līdzšinējā mēra Jāņa Birka pārstāvētā apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) ar astoņiem deputātiem un vicemēra Jāņa Dineviča pārstāvētā Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) ar pieciem deputātiem.

Domē nav iekļuvusi arī apvienības "Dzimtene/Latvijas Sociālistiskā partija" deputātu frakcija, kurā ir trīs deputāti, kā arī partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) frakcija ar astoņiem deputātiem.

No četriem frakcijām nepiederošajiem deputātiem jaunievēlētajā domē iekļuvis tikai viens - no PS saraksta.

Iepriekšējās Rīgas domes vēlēšanās JL ieguva 13 deputāta mandātus, PCTVL - deviņus, TP - astoņus, apvienības "Dzimtene" un Latvijas Sociālistiskās partijas apvienotais saraksts - astoņus, LSDSP - septiņus, TB/LNNK - sešus, partija "Jaunais centrs" - piecus, LPP - četrus, tomēr sasaukuma laikā vairāki deputāti mainīja savu piederību frakcijām.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV