Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Arodbiedrība prasa Koķes demisiju

LETA, 17.06.2009. 14:19

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) ar 33 balsīm par un trīs balsīm pret šodien pieprasījusi izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) demisiju.

Savukārt vairāki Latvijas skolotāji, pabeidzot centralizēto eksāmenu matemātikā un latviešu valodā pirmo vērtēšanu, nolēmuši otro vērtēšanu eksāmeniem neveikt, pieprasot Valsts prezidentam Valdim Zatleram neizsludināt grozījumus budžetā, kas skolotāju algas samazina uz pusi.

Lēmums par turpmāko rīcību saistībā ar eksāmenu labošanu tiks pieņemts pēc prezidenta atbildes saņemšanas.

Koķe šodien pēc tikšanas ar LIZDA, kurā saņēma neskaitāmus pārmetumus par bezdarbību pedagogu interešu aizstāvībā, paziņoja, ka pagaidām demisionēt negatavojas, lai gan tikšanās laikā vairākkārt izskanējusi šāda prasība.

Savu paziņojumu Koķe komentēja īsi, apgalvojot, ka viens cilvēks nav karotājs, bet tā ir sistēma.

Koķe šodien valdības sēdes sākumā informēja premjeru un pārejos ministrus, ka šodien tikšanās laikā ar skolotājiem tie informējuši, ka pedagogiem nav pieņemami vakar Saeimas pieņemtie lēmumi, tāpēc tiekot apsvērta iespēja no 1.septembra neatsākt dabu skolās.

Skolotāji arī esot izteikuši ministrei neuzticību.

Koķe lūdza finanšu ministru Einaru Repši (JL) dabā pie nākamā gada budžeta neuzņemties nozares politikas vadību, par konkrētiem samazinājumiem ļaujot lemt izglītības un zinātnes ministrijai. Savukārt Repše norādīja, ka ministriem tomēr ir jācenšas īstenot strukturālās reformas savā nozarēs.

Kā ziņots, šodien notiek LIZDA padomes sēde, kurā Koķe aicināta sniegt paskaidrojumus par samazinājumiem izglītības nozarē, aģentūra LETA uzzināja arodbiedrībā.

Līdz ar budžeta grozījumu pieņemšanu Saeimā skolotājus gaida ievērojams algas samazinājums vairāk nekā 40% apmērā, kā arī valsts pārtrauks apmaksāt piecgadīgo un sešgadīgo bērnu sagatavošanu skolai.

Ar nākamo gadu valsts pārtrauks arī maksāt algas profesionālās ievirzes sporta skolu pedagogiem, bet vēl šogad tiks samazināts zinātnes bāzes finansējums un dotācijas augstskolām, kas nozīmē budžeta vietu skaita samazināšanos. Plānoti arī citi samazinājumi, kurus ministre vēl nav detalizēti skaidrojusi.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV