Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Jomas ielas svētki aicina svinēt Jūrmalas piecdesmit gadu jubileju

Reinis Druvietis, 19.06.2009. 16:44

Jūrmalā 5. jūlijā, svētdien, notiks ikgadējie Jomas ielas svētki, kuri šogad būs galvenais pasākums Jūrmalas pilsētas 50 gadu jubilejas svinībās. Jomas ielas svētki piedāvās pasākumus visai ģimenei – jau trešo smilšu skulptūru festivālu „Magic Sand”, dažādu žanru koncertus un atrakcijas, Latvijas talismanu otro čempionātu, kā arī zaļumballi svētku noslēgumā. Svētku īpašā zīme būs senais Jūrmalas simbols – zemenes, bet svētkus vadīs Jūrmalas talismans – Kaija Jomiņš.

„Šis nav vienkāršs laiks, tomēr tas arī paver iespējas sarīkot lieliskus svētkus visiem jūrmalniekiem un tiem, kam Jūrmala ir tuva. Jomas ielas svētki šogad ir krietni pārkāpuši ierastās robežas, un pasākumi notiks ne tikai Jomas ielā, bet arī Dzintaru koncertzālē, Dzintaru Mežaparkā un pludmalē. Svētkos uzstāsies Latvijas labākie džeza izpildītāji, bērnus priecēs „Knīpas un Knauķi”, lielu koncertu savai pilsētai būs sagatavojuši Jūrmalas radošie kolektīvi, pludmalē uzstāsies labākie DJ, bet svētku izskaņā zaļumballi spēlēs populārā grupa „Baltie lāči”. Tās būs patiesi lielas svinības, kurās ikviens varēs sveikt Jūrmalu jubilejā,” saka Jomas ielas svētku producents Reinis Druvietis.

Iepriekš Jomas ielas svētki parasti notika jūlija vidū, bet no šā gada tie tiks svinēti jūlija pirmajā nedēļas nogalē. Tas ļaus īstenot jau senu ieceri – Jomas ielas svētkos mieloties ar zemenēm, kuras savulaik Latvijā ienāca tieši caur Jūrmalas dārziem.

Jūrmalas pilsēta šogad svin 50 gadu kopš tās izveidošanas. Daudziem tas varbūt rada neizpratni – Jūrmala kā kūrorts taču ir zināma jau vairākus gadsimtus un nebūt nav uzskatāma par jaunu pilsētu. Tomēr teritorijas, kuras pašlaik ietilpst Jūrmalas pilsētā, administratīvi tika apvienotas un pasludinātas par vienu pilsētu tikai 1959. gadā.

Par Jūrmalas kā pilsētas attīstību var sākt runāt no 19. gadsimta, kad sāka attīstīties peldvietas un līdz tam zvejnieku apdzīvotās teritorijas sāka iegūt arvien pilsētnieciskākas aprises. 19. gadsimta beigās kā pilsēta jau ir pazīstama Sloka, bet Ķemeri savu avotu dēļ ir kļuvuši par Krievijas impērijā iecienītu kūrortu. Pēc Latvijas valsts izveidošanās arī Rīgas Jūrmala tiek pie vienotas pārvaldes, jo 1920. gadā tiek izveidota Rīgas Jūrmalas pilsēta, apvienojot peldvietas no Buļļiem līdz Asariem. Šo patstāvību Rīgas Jūrmala gan zaudē 1946. gadā, kad tā administratīvi kļūst par vienu no Rīgas pilsētas rajoniem. Sloka un Ķemeri līdz 1959. gadam ir atsevišķas pilsētas, bet Priedaine līdz 1949. gadam, kad to pievienoja Rīgas Jūrmalas rajonam, atrodas Salas pagastā.

1959. gadā kādreizējā Rīgas Jūrmalas pilsēta un Priedaine, kā arī Sloka un Ķemeri tiek apvienotas un pasludinātas par Jūrmalas pilsētu, atgūstot pēc kara zaudēto administratīvo patstāvību.

Jomas ielas svētku ieskaņa notiks jau sestdien, 4. jūlijā, kad Dzintaru koncertzālē uzstāsies par svinga karali dēvētais Andrejs Hermlins un „Swing Dance Orchestra” no Vācijas.

Svētdien, 5. jūlijā, dažādi pasākumi Jomas ielā notiks jau priekšpusdienā, bet plkst. 14.00 svētki tiks atklāti oficiāli ar jaunā Jūrmalas mēra uzrunu un gājienu „Jomas ielas svētku laiks” no Horna dārza līdz Dzintaru koncertzālei. Tur svinīgi tiks atklāta smilšu skulptūra „Jūrmalai 50”. Smilšu skulptūra pie Dzintaru koncertzāles atradīsies līdz augusta vidum, visu vasaru atgādinot par pilsētas svētkiem. Skulptūru veidos 3. Starptautiskā smilšu tēlniecības festivāla „Magic Sand” mākslinieciskais vadītājs Uldis Zariņš.

Jomas ielas svētku laikā jau tradicionāli skatītājiem tiks atvērts arī 3. Starptautiskā smilšu tēlniecības festivāla „Magic Sand” skulptūru parks. Festivālā, kurš par savu mērķi ir izvirzījis Latvijas skatītāju iepazīstināšanu ar pasaulē visaugstāk vērtētajiem smilšu tēlniekiem, šogad ir piekrituši piedalīties vairāki mākslinieki, kuri ir uzvarējuši pasaules smilšu tēlniecības čempionātā Harisonā. Savu sniegumu rādīs arī vairāki Latvijas mākslinieki un tēlnieki, kuri iepriekšējos gados ir saņēmuši jūrmalnieku un pilsētas viesu vislielāko atzinību. Šā gada festivāla tēma ir „Vasaras sapnis”.

Salonmūzikas skatuve, kas atradīsies Horna dārzā pie Majoru kultūras nama, lielākoties būs veltīta džeza mūzikai – uzstāsies „Mirage Jazz” ar Laimi Rācenāju un Jolantu Gulbi, kā arī džeza trio „La Petite Paris”. Tāpat uz šīs skatuves uzstāsies Jūrmalas pilsētas teātris un Jūrmalas jauno mūziķu festivāla „Tu esi pamanīts” grupas, bet svētku izskaņā visi varēs izlocīt kājas zaļumballē, kurā spēlēs grupa „Baltie lāči” un DJ Mareks Lācis.

Mūzika visu dienu skanēs arī uz „BMC Beach Stage” pludmalē pie Majoru glābšanas stacijas, kur visiem jūrmalniekiem un pilsētas viesiem uzstāsies Baltijas mūzikas konferences dalībnieki. Elektroniskās mūzikas programma, kuru atskaņos slaveni DJ, un „European Hit Radio” stunda būs noslēgums konferencei, kas iepriekšējās dienās norisināsies Jūrmalā.

Dzintaru koncertzālē austrumu deju maratonu piedāvās festivāla „Karavāna” amatieru deju grupas. Vērienīgu dāvanu savai pilsētai jubilejā būs sagatavojuši arī Jūrmalas radošie kolektīvi. Pēc tam dziedātāja Aisha, aktieris Kaspars Pūce un bērnu vokālās studijas „Knīpas un Knauķi” dalībnieki izdziedās skaistākās komponista Jāņa Lūsēna dziesmas bērniem programmā „Labais burvis”. Vakara noslēgumā notiks austrumu deju festivāla „Karavāna” profesionālo dalībnieku koncerts, kurā uzstāsies festivāla ārzemju viesi, kā arī labākās Baltijas austrumu deju studijas un solo dejotājas.

Par tradīciju veidojas arī Latvijas talismanu čempionāts, kurš šogad Jūrmalā notiks jau otro reizi. Tajā uz asprātīgu stafeti pulcēsies dažādu Latvijas uzņēmumu, pasākumu un sporta komandu talismani un tēli. Pie sava talismana – Kaijas Jomiņa – ir tikusi arī Jūrmalas pilsēta, tādēļ Kaija Jomiņš aktīvi rīkos savu amata brāļu sacīkstes, kā arī spēlēsies ar bērniem.

Visu dienu Jomas ielas svētku laikā darbosies arī Mākslas zona, kurā ikviens varēs aplūkot Jūrmalas mākslinieku darbus, bet bērni piedalīties visdažādākajās mākslas darbnīcās. Būs arī īpaša Bērnu zona, visi varēs mieloties Mielasta ielā vai iepirkties Zaļajā un Amatnieku tirdziņā.

Savukārt lielākā daļa no Jūrmalas muzejiem apmeklētājiem Jomas ielas svētku laikā durvis vērs bez maksas un piedāvās īpašu svētku programmu.

Par godu Jūrmalas jubilejai notiks arī bērnu zīmējumu konkurss „Mana mīļā Jūrmala”. Bērni ir aicināti veidot zīmējumus kā veltījumu Jūrmalai un iesniegt tos svētku Mākslas zonā līdz plkst. 16.00 vai arī veidot tos no plkst. 13.00 līdz 16.00 turpat uz vietas. No zīmējumiem tiks izveidota izstāde, un vakarā mākslinieku žūrija Jūrmalas pilsētas galvenās mākslinieces Intas Maldupes vadībā apbalvos labākos darbus. Nelielas piemiņas balvas tiks visiem mazajiem dalībniekiem.

Jomas ielas svētku laikā notiks arī erudīcijas spēle „Jūrmalai – 50”, kurā varēs piedalīties ikviens svētku dalībnieks un, apmeklējot Jomas ielas tuvumā esošos Jūrmalas muzejus un citus objektus, atbildēt uz jautājumiem par Jūrmalas vēsturi. Balvā būs ieejas kartes Starptautiskā smilšu tēlniecības festivāla „Magic Sand” skulptūru parkā.

Tiksimies Jomas ielas svētkos 5. jūlijā!

Organizatori: Jūrmalas pilsētas dome, producentu grupa „Rain Project”.

Līdzorganizatori: „Frostiart Baltic”, „Hermaņa Brauna fonds”, „Save Dreams”, „Amber Fiesta”, „Karinedance”, „Show Empire Enterprise”.

Atbalstītāji: „Kurt Koening”, „ERG Būve”, viesnīca „Daina”, grāmatnīcas "Jānis Roze”, restorāns „Preatore”, „Madara Cosmetics”.

Informatīvie atbalstītāji: „European Hit Radio”, Tvnet.lv, „A.R.T. Media”, Draugiem.lv, „Subbota”, „Čas”, „Telegraf”, „Radio Pik”, uzziņu dienests „1180”, Easyget.lv, „Narvesen”, „Market Media”, „Mūzikas Video Kanāls”, Piedalies.lv, „Vesti”, „Jūrmalas TV”.

Papildu informācija www.jomasiela.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV