Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Valmieras Pilsētas svētki šogad ar sadziedāšanos un sadancošanu

Inese Kazuša, 25.06.2009. 09:53

Vēl tikai nedēļa un klāt ikgadējie Valmieras Pilsētas svētki. Kultūras centra direktore Vaira Dundure uzsver: "Šogad padomāts par dažādu paaudžu iesaistīšanu dažādos pasākumos."

Ko valmieriešiem nozīmē pilsētas svētki?

– Manuprāt, Valmieras pilsētas iedzīvotājiem tie ir kopības un pleca sajūtas svētki. Īpaši svarīgi tas ir šodienas apstākļos, kad sabiedrībā nepieciešama vienotība un solidaritāte. Pilsētas svētki ir arī kā atskaites periods, kad viens gads, viens posms ir pagājis. Katri svētki, ko kopā atzīmējam, ir īpaši, un mēs esam centušies, lai valmieriešiem arī šogad būtu emocijām bagāti un atmiņā paliekoši pasākumi. Šogad esam padomājuši, lai dažādās, gan sporta, gan kultūras aktivitātēs, varētu piedalīties gan lieli, gan mazi valmierieši un pilsētas viesi Ļoti svarīgs aspekts šogad pasākuma programmā ir tautas mākslas un pašdarbības kolektīvu sniegumam.

Kā notiek gatavošanās pilsētas svētkiem?

– Gatavošanās Valmieras Pilsētas svētkiem sākas uzreiz pēc tam, kad iepriekšējie svētki ir tikko noslēgušies. Mēs cenšamies katru gadu valmieriešiem piedāvāt ko jaunu, saistošu un interesantu. Šogad Pilsētas svētki būs arī Valmieras Novadpētniecības muzeja 50 gadu jubilejas atzīmēšana. Svētku pasākumus bagātinās Valsts prezidenta balvu izcīņas sacensības vieglatlētikā. Līdz ar to valmieriešiem un pilsētas viesiem būs pieejama daudzveidīga pasākumu programma. Galvenais, lai svētku dienās būtu silts un saulains laiks.

Kādi pasākumi norisināsies šā gada Valmieras pilsētas svētkos?

- Pilsētas svētkus jau ceturtdienas, 2.jūlija vakarā Pilsdrupu estrādē ieskandinās Kaugura pagasta amatierteātris "Vīzija" ar brīvdabas izrādi "Visi radi kopā". Piektdien, 3.jūlijā daļa pasākumu būs veltīti Valmieras muzeja 50.jubilejai. Muzeja Izstāžu namā tiks atklāta Anitas Jansones–Zirnītes izstāde "Burtnieki.LietasunVietas", kurā tiks eksponētas mākslinieces veidotas gleznas, grafika un akvareļi, iepazīstinot ar Anitas Jansones-Zirnītes daudzšķautņaino darbības lauku un pieķeršanos Burtniekiem. Šajā dienā muzeja teritorijā notiks mākslas akcija "Dāvini ziedus muzejam, dāvini Valmierai", kurā piedalīsies profesionāli mākslinieki, Valmierā pazīstami cilvēki un bērni, kuri gleznos ziedu motīvus uz audekla, pēc tam šos fragmentus saliekot kopā un izveidojot vienu lielu gleznu. Mākslinieku un bērnu kopējo darbu varēs vērot arī svētku tirdziņa laikā.

Muzeja 50 gadu jubilejai veltīts svinīgs sarīkojums 3.jūlija pēcpusdienā Pilsdrupu estrādē pulcēs kamerkori "Kaķi", Lieni Šomasi, folkloras kopu "Dores", vokālo grupu "Pozitīvs", radošo studiju "Pekšņi", solisti Santu Ziemani un citus skatuves māksliniekus. Piektdienas vakarā plkst.18:00 Sv.Sīmaņa baznīcā notiks dziesminieka un ērģelnieka Haralda Sīmaņa koncerts. Haralds Sīmanis ir viens no Latvijas savdabīgākajiem talantiem ar specifisku balss tembru, ko nevar sajaukt ne ar vienu citu. Visa Haralda Sīmaņa izpildītā mūzika – gan dziesmas, gan instrumentālā un ērģeļmūzika, ir paša radīta un atskaņota.

3.jūlija vakarā plkst.23.00 Valmieras estrādē visi aicināti uz nakts koncertu- deju uzvedumu "No sirsniņas sirsniņai". Tajā piedalīsies vairāk nekā 40 deju kolektīvi, kuri izdejos XXIV Vispārējo latviešu Dziesmu un XIV Deju svētku Ķīpsalas deju programmu. Koncerta idejas pamatā ir ziņģe, tās dzīvotspēja tautā. Tas būs stāsts par lauku puiša mīlestību, laimes meklējumiem, atgriešanos mājās. Filmu kadru montāža, savienojumā ar mūziku, tekstu, un horeogrāfiju veidos sentimenta, naivuma, patīkamas smeldzes un atpazīstamu klišeju buķeti, vienlaicīgi ļaujot no malas ar humoru uztvert ziņģes fenomenu. Mēs izlēmām iekļaut šo koncertu pilsētas svētku pasākumā, jo tas ir izskanējis tikai Rīgā, bet kolektīvi joprojām izdejo šo programmu un tā tīk arī skatītājiem.

Svētki turpināsies 4.jūlijā, kad pirkt un pārdot gribētāji jau no plkst.9:00 aicināti piedalīsies Svētku tirdziņā Rātslaukumā. No plkst.10:00 līdz 13:30 pie Valmieras Kultūras centra norisināsies spēles un radošās darbnīcas "Valmiera spēlējas". Mazi un lieli svētku apmeklētāji varēs iesaistīties septiņās radošās darbnīcās un spēlēs: "Vārdu spēles" vadīs dzejniece Inese Zandere – viņa mācīs bērniem, kā, spēlējoties ar vārdiem, radīt pašiem savus dzejoļus. Radošajā darbnīcā "Tautas rotaļas un spēles" piedalīsies Valkas kultūras nama folkloras deju kopa "Sudmaliņas" (vadītāja Skaidra Smeltere). Kolektīvs interesentiem mācīs senās rotaļas un spēles. "Modes darbnīcā" filca tehnikā varēs iemācīties veidot krelles, auskarus un brošas. Darbnīcu vadīs rokdarbniece Dace Čilipāne. Radošajā darbnīcā "Leļļu spēles" ikvienam būs iespēja no auduma, dzijas un dažādiem citiem materiāliem izveidot savu lelli. Savukārt "Krāsu spēlēs" taps pašu bērnu darinātas plastilīna gleznas, izmantojot papīru un krāsainu plastilīnu.

Radošajā darbnīcā "Dabas spēles" tiks veidotas kompozīcijas ne tikai no dažādiem dabas materiāliem, bet arī ikdienā lietotajiem produktiem, piemēram, griķiem, rīsiem, zirņiem un pupām. Turpinot iepriekšējos gados iesākto tradīciju, Valmieras Kultūras centrs, piedāvās arī galda spēles, piemēram, šahu, dambreti, cirku un riču raču, kā arī faktu spēles "Latvija" un "Alias" Anzelma Tamaņa vadībā.

Tāpat interesants un savā veidā unikāls būs Latvijā lielākā saldējuma kokteiļa gatavošanas šovs un degustācija pie Valmieras Kultūras centra. Pasākuma laikā notiks arī bārmeņu šovs. Kokteilis būs tik liels, ka to varēs sadalīt vairāk kā 1000 porcijās degustētājiem.

Savukārt Svētku koncertā 4.jūlijā vakarā visiem būs iespēja dziedāt kopā ar Raimondu Paulu, diriģentu Arvīdu Platperu, koriem un solistiem Intaru Busuli, Andri Ērgli, Ievu Kerēvicu, Jāni Paukštello, Anci Krauzi, Ievu Sutugovu un Daini Skuteli. Sadziedāšanās svētkos piedalīsies Latvijā atpazīstami un populāri mākslinieki, dažādi jauniešu kori ar vairāk nekā 200 dziedātājiem, viņu vidū arī divi mūsu kori– "Konsonanse" un "Skan". Pasākuma laikā tiks pasniegti Valmieras pilsētas pašvaldības apbalvojumi "Goda valmierietis 2009" un "Gada valmierietis 2009".

Jāpiebilst, ka Valmieras 726.gadu jubilejas laikā, 4.jūlijā, laukumā pie Valmieras 5.vidusskolas norisināsies sacensības "Valmieras spēkavīrs 2009". Sacensībās piedalīsies sportisti no Valmieras, kā arī aicinātie Latvijas labākie amatieru līgas spēkavīri. Savukārt no 4. līdz 5.jūlijam, atpūtas vietā Daliņa ielā 6 norisināsies pludmales volejbola turnīrs. Līdztekus iepriekšminētajiem pasākumiem ikviens aicināts uz Valsts prezidenta balvu izcīņas sacensību vieglatlētikā atklāšanu 3.jūlijā, pl.20:00 J.Daliņa stadionā, vērot basketbola spēli starp domes deputātiem un pašvaldības administrāciju, kā arī piedalīties tautas foto orientēšanās sacensībās 4.jūlija rītā J.Daliņa stadiona apkārtnē.

Vai pašreizējā ekonomiskā situācija ir ietekmējusi svētku rīkošanu?


– Šogad lielākajos koncertos, kas notiks pilsētas estrādē, ir ieviesta ieejas maksa. Tā ir ļoti simboliska – no 1 līdz 3 latiem, taču, iegādājoties biļeti, skatītājam būs garantēta numurēta sēdvieta, kas ir jauninājums, salīdzinot ar citiem gadiem. Biļetes uz nakts koncertu-deju uzvedumu "No sirsniņas sirsniņā" 3.jūlija vakarā un Sadziedāšanās svētkiem kopā ar Raimondu Paulu 4.jūlija vakarā var iegādāties "Biļešu paradīze" kasēs vai internetā www.bilesuparadize.lv vai Valmieras Kultūras centrā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV