Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

3.Baltijas smilšu skulptūru festivāla «Magic Sand» dalībnieki

Reinis Druvietis, 29.06.2009. 17:13

Šovasar Jūrmala kļūst par mājvietu jau 3. Starptautiskajam Baltijas smilšu skulptūru festivālam «Magic Sand», kura mākslinieciskie vadītāji ir  Latvijas tēlnieki Sandis Kondrāts un Uldis Zariņš.

Uldis Zariņš (Latvija)

Uldis Zariņš ir viens no nedaudzajiem Latvijas tēlniekiem, kas profesionālā līmenī ir pievērsušies tādai netradicionālai tēlniecības jomai kā smilšu skulptūras. Uldis ir beidzis Latvijas Mākslas akadēmiju tēlniecības specialitātē un studējis maģistrantūrā tēlnieka Gļeba Panteļejeva meistarklasē.

Uldis regulāri piedalās smilšu un ledus tēlniecības festivālos, tostarp lielākajos Eiropas smilšu tēlniecības festivālos «Sand World» Trāvemindē (Vācijā) un „Fiesa" Algarvē (Portugālē). Turklāt kopā ar Latvijas tēlnieku Sandi Kondrātu šogad Uldis bija mākslinieciskais vadītājs Tekselas smilšu skulptūru festivālā Nīderlandē, bet pērn vadīja Ziemeļvalstu smilšu skulptūru festivālu Lapenrantā (Somijā). Uldis ir arī Baltijas Smilšu tēlniecības asociācijas viceprezidents.

Sandis Kondrāts (Latvija)

Sandis Kondrāts ir pabeidzis Latvijas Mākslas akadēmijas maģistrantūru tēlniecības specialitātē, kā arī studējis Helsinku Tēlotājmākslas akadēmijā un Somijas Dienvidrietumu Mākslas, amata un dizaina institūtā.

Jau kopš 2004. gada Sandis regulāri piedalās starptautiskos smilšu un ledus tēlniecības festivālos visā pasaulē - Somijā, Vācijā, Austrijā, Ķīnā, Beļģijā, Spānijā, Portugālē, Dānijā, Šveicē un citās valstīs. Pērn Sandis kopā ar Igaunijas tēlnieci Kirki Kangro smilšu skulptūru festivālā Ķīnā, kas bija veltīts Pekinas olimpiskajām spēlēm, apvienotajā Baltijas komandā izcīnīja pirmo vietu.

Kopā ar Latvijas tēlnieku Uldi Zariņu šogad Sandis bija mākslinieciskais vadītājs Tekselas smilšu skulptūru festivālā Nīderlandē, bet pērn vadīja Ziemeļvalstu smilšu skulptūru festivālu Lapenrantā (Somija). Viņš ir arī Baltijas smilšu tēlniecības asociācijas prezidents.

Kimmo Frosti (Somija)

Kimmo Frosti (Kimmo Frosti) ir lielākā Ziemeļeiropas smilšu tēlniecības festivāla Lapenrantā izveidotājs un vadītājs, kas aktīvi darbojas gan smilšu, gan ledus skulptūru veidošanā. Viņš rīkojis arī vairākus Somijas smilšu tēlniecības čempionātus.

K. Frosti ir vairākkārtējs pasaules ledus skulptūru čempionātu laureāts, kā arī 2002.  gada Roršahas (Šveices) smilšu skulptūru konkursa uzvarētājs. Pie interesantiem darbiem ir jāmin arī tas, ka viņš ir līdzdarbojies ledus skulptūru veidošanā, kas bija apskatāmas 2002. gada ziemas spēļu olimpiādē Soltleiksitijā un 2006. gada olimpiādē Turīnā.

No festivāla „Magic Sand" ārvalstu dalībniekiem viņš ar Latviju ir saistīts visciešāk, jo 2006. gadā Jūrmalas Jomas ielas svētku laikā kopā ar Latvijas tēlniekiem Sandi Kondrātu un Uldi Zariņu veidoja smilšu skulptūru „Saldējums", bet 1. Starptautiskajā smilšu tēlniecības festivālā „Magic Sand" viņa veidotā skulptūra „Jokdaris" ieguva skatītāju simpātiju balvu.

Hanneke Supli (Beļģija)

Hanneke Supli (Hanneke Supply) no Beļģijas ir ieguvusi grādu interjera dizainā un sākumā strādājusi arhitektu birojā. Tomēr viņu vienmēr ir interesējusi tēlniecība un neparasti materiāli. Ar smilšu skulptūrām Hanneke nodarbojas kopš  2002. gada, bet kopš 2003. gada ir sākusi veidot arī ledus skulptūras. Pašlaik Hanneke ir atzīta par vienu no labākajām pasaules smilšu tēlniecēm.

Pērn Hanneke uzvarēja pasaules smilšu skulptūru čempionātā Harisonā (Kanādā) dubultajā klasē kopā ar Nīderlandes tēlnieku Marteinu Riersi. Viņa regulāri piedalās smilšu skulptūru festivālos Ķīnā, Kanādā, Dānijā, Vācijā, Portugālē, Austrālijā un citur.

Marteins Rierse (Nīderlande)

Marteins Rierse (Martijn Rijerse) ir beidzis Nīderlandes Tehniskās universitātes Delftā Arhitektūras fakultāti, taču pēc studiju beigām ir pievērsies nevis arhitektūrai, bet gan tēlniecībai. Galvenokārt viņš veido skulptūras smiltīs, ledū un betonā. Viņa darbi ir bijuši redzami festivālos Nīderlandē, Dānijā, Vācijā, Francijā, Lielbritānijā, Krievijā, ASV, Austrālijā, Taizemē un citās valstīs. Pašlaik viņš tiek uzskatīts par vienu no labākajiem pasaules smilšu tēlniekiem.

Tikko Marteins ieguva Japānas smilšu tēlniecības konkursa „Grand Prix", bet pērn kopā ar beļģu tēlnieci Hanneki Supli uzvarēja pasaules smilšu skulptūru čempionātā Harisonā (Kanādā) dubultajā klasē. 2007. gadā pasaules smilšu skulptūru čempionātā Harisonā Marteins ieguva pirmo vietu profesionālās tēlnieku komisijas vērtējumā. Čempionātos Marteins piedalās regulāri un kopš 2002. gada arī ieņem godalgotas vietas dažādās sacensību kategorijās.

Džeimijs Vardlijs (Lielbritānija)

Džeimijs Vardlijs (Jamie Wardley) ir viens no zināmākajiem jaunās paaudzes Lielbritānijas smilšu skulptoriem, kurš ne tikai piedalās dažādos festivālos un sacensībās, bet ir izveidojis arī savu uzņēmumu „Sand in your eye". Džeimijs un viņa domubiedri Lielbritānijā veido gan smilšu skulptūras, gan zīmējumus smiltīs. Tie ir liela formāta darbi, kas parasti top pludmalēs un ir aplūkojami no augšas. Tie top, uzirdinot un citādi apstrādājot smiltis un tādējādi tajās izveidojot lielformāta zīmējumus.

Marjona Katerberga (Nīderlande)


Marjona Katerberga (Marjon Katerberg) ir viena no smilšu tēlniecības pamatlicējām Eiropā. Viņa strādā ne tikai par skulptori, bet ir arī atzīta skulptūru parku mākslinieciskā vadītāja, kuras uzdevums ir apvienot daudzu mākslinieku radošās idejas vienotā ansamblī. Ar smilšu skulptūru veidošanu Marjona nodarbojas kopš 1991. gada, skulptūru parku veidošanā ir iesaistīta kopš 1998. gada, bet no 2000. gada Nīderlandes tēlniece ir atklājusi arī ledus un sniega skulptūras.

Interesants ir fakts, ka Marjona ir veidojusi dizainu smilšu skulptūrai, kas ir iekļauta Ginesa rekordu grāmatā kā pasaulē lielākā. Marjona strādā arī par pasniedzēju un māca interesentus veidot tēlus no netradicionāliem materiāliem. Marjona ir veidojusi skulptūras un to parkus daudzās Eiropas valstīs, kā arī Āzijā un Ziemeļamerikā.

Eva Suzuko Makgrū (ASV)

Eva Suzuko Makgrū (Eva Suzuko McGrew) ir vistālākais viesis Jūrmalas festivālā. Viņa Dienvidkalifornijas universitātē ir studējusi teātra zinības, tomēr kopš 2003. gada nodarbojas ar smilšu skulptūrām, strādājot gan par mākslinieci, gan pasniedzēju kompānijā „Sand in the City".

Pagājušajā gadā Eva kļuva par ASV nozīmīgākā smilšu tēlniecības konkursa „Virginia Beach" „Grand Prix" ieguvēju. Viņa regulāri piedalās smilšu skulptūru festivālos gan Ziemeļamerikā, gan Eiropā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV