Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

FM virza jaunu priekšlikumu algu samazināšanai

LETA, 29.06.2009. 17:33

Finanšu ministrija (FM) izskatīšanai valdībā virzīs jaunu priekšlikumu - algas līdz 300 latiem pirms nodokļu nomaksas samazināt par 15%, bet lielākās - par 20%, aģentūru LETA informēja ministrijā.

Finanšu ministrija sagatavojusi priekšlikumu atalgojuma samazinājumam sabiedriskajā sektorā strādājošiem, kas šodien apspriests arī koalīcijas padomes sēdē.

Priekšlikums paredz algām līdz 300 latiem pirms nodokļu nomaksas piemērot 15% samazinājumu, savukārt algām virs 300 latiem - 20% samazinājumu.

Iepriekš izskanējušais Ministru prezidenta uzdevumā sagatavotais alternatīvais priekšlikums par diferencētu mēnešalgu samazinājumu par 15%, 20% vai 25% atkarībā no atalgojuma līmeņa nesniegtu vēlamo ietaupījumu valsts budžetā, kas paredzēts ar aktuālajiem grozījumiem, norāda ministrija.

Šādā gadījumā 25% samazinājums attiektos uz nodarbinātajiem ar mēnešalgu lielāku par 1500 latiem pirms nodokļu nomaksas, kuru saņem aptuveni 1,4% no nodarbinātajiem, 20% samazinājums attiektos uz nodarbinātajiem ar mēnešalgu no 800 līdz 1500 latiem, kuru saņem aptuveni 12,4% no nodarbinātajiem, savukārt 15% samazinājums attiektos uz nodarbinātajiem ar mēnešalgu mazāku par 800 latiem, kuru saņem lielākā daļa jeb aptuveni 82,8% no valsts pārvaldē nodarbinātajiem.

Tāpat šāda pieeja atalgojuma samazināšanā izjauktu darba samaksas sistēmu, izmainot mēnešalgu proporcijas un samazinot atšķirības starp vidējā līmeņa vadītājiem un speciālistiem.

Par atalgojuma samazinājumiem sabiedriskajā sektorā strādājošiem valdība lems rītdienas valdības sēdē.

Valdībai būs jāizšķiras, vai izvēlēties šo FM piedāvāto variantu vai arī sabiedriskajā sektorā veikt vienādu 20% samazinājumu.

Normatīvu grozījumi paredz samazināt ārstniecības personu zemāko mēneša darba algas likmi katrai kvalifikācijas pakāpei, samazināt karavīru mēnešalgu, ierēdņa, darbinieka un amatpersonas mēneša algu, prokuratūras un tiesu darbinieku atalgojumu, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta un amatpersonu ar speciālo dienesta pakāpēm, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieku algas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV