Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

Latvijas Universitātē varēs apgūt kultūras un sociālo antropoloģiju

Aivita Putniņa, 30.06.2009. 15:53 | komentāri (1)

Ar 2009./2010. gada rudens semestri Latvijas Universitātē tiek uzsāktas bakalaura un maģistra līmeņa studijas kultūras un sociālajā antropoloģijā. Latvijas Universitāte kļūst par pirmo augstskolu Baltijas valstīs, kas piedāvā apmācību antropoloģijas perspektīvās un metodēs bakalaura līmenī. Studiju programmas realizēs Filoloģijas un mākslas zinātņu fakultāte.

Antropoloģija ir zinātne par cilvēku tā radītās kultūras un sociālo formu daudzveidībā. Antropoloģijas popularitātes pieaugums pēdējā laikā skaidrojams gan ar attālumu sarukšanu pasaulē, cilvēku migrāciju un intensīvu dažādu kultūru kontaktu, gan ar atskārsmi par šķietami pazīstamās vietējās sabiedrības iekšējo dažādību. Izzinot kultūras atšķirības dažādās sabiedrībās, labāk iespējams izprast to, kas cilvēkiem kopīgs. un paraudzīties uz sevi no citu kultūru perspektīvas. Abas programmas apvieno interese par Baltijas reģionu – politikas, ekonomikas un kultūras pārmaiņām, kas ietekmē cilvēku reālo dzīvi.

Programmas koncepcija balstās pārliecībā, ka izglītība nav nekustīgs mērķis, kas reiz sasniegts, paliek īpašumā mūžīgi. Cilvēkam jāveido un elastīgi jāizmanto savas zināšanas mūža garumā. Programmas veido ne tikai akadēmiski izglītotus antropologus, bet noder arī kā pirmais vai tālākais pakāpiens personiskā attīstībā, sniedzot mācīšanās un dzīves prasmes, kas noderēs gan uzņēmējdarbībā, gan darbā valsts pārvadē un nevalstiskajā sektorā.

Programmas docētāji ir ieguvuši akadēmisko izglītību antropoloģijā dažādās pasaules universitātēs – Kembridžā, Oksfordā, Bergenā, Bristolē, Kalifornijas Universitātē Berklijā un studiju procesā izmanto ārzemēs iegūto darba pieredzi un metodes.

Bakalaura studiju programma veidota sazobē ar maģistra līmeņa programmu, kopumā piedāvājot pilna cikla bakalaura un maģistra līmeņa studijas, atbilstoši Eiropas akadēmiskas izglītības standartiem. Bakalaura programma sniedz klasisku pamatu antropoloģijas specialitātē, apmācot teorijās, metodēs ekonomikas, politikas, radniecības, reliģiskās antropoloģijas un kultūras studiju jomās, ar iespēju dziļāk specializēties divos no piedāvātajiem virzieniem. Maģistra programma turpina studijas jaunā teorētiskā pakāpē, piedāvājot specializāciju ekonomikas, politikas antropoloģijā un kultūras studijās. Maģistra studijas ietver kursu, kas ievada maģistra līmeņa studijās un ļauj sekmīgi apgūt programmu studentiem bez iepriekšējas izglītības antropoloģijā. Bez piedāvātajiem virzieniem studentiem ir iespēja specializēties medicīnas antropoloģijā, kas tiek piedāvātu atsevišķu kursu un patstāvīgā zinātniskā darba veidā.

Kultūras un sociālā antropoloģija bakalaura studiju programmā par valsts līdzekļiem tiks uzņemti 15 studenti, par maksu – 50 studentu, bet maģistrantūras programmā par valsts līdzekļiem – 5 studenti, par maksu - 25. Prasības uzņemšanai bakalaura studiju programmā: CE latviešu valodā un literatūrā, CE svešvalodā, vidējās izglītības dokumentā jābūt vismaz viduvējam (ne zemākam par 5) vērtējumam angļu valodā. Maģistra studiju programmas reflektantiem jābūt iegūtam bakalaura grādam vai otrā līmeņa profesionālajai augstākajai izglītībai, vai tiem pielīdzināmai augstākajai izglītībai. Vērtējot pieteikumus tiks ņemts vērā vērtējums iepriekšējās izglītības diplomā, pārrunu rezultāti, kurās tiks pārbaudīta angļu valodas prasme, kā arī reflektanta rakstiskā eseja par tēmu „Antropoloģijas studijas: manas izvēles motivācija un pētnieciskās intereses” apjomā līdz 300 vārdiem. Studiju ilgums bakalaura studiju programmā – 6 semestri jeb 3 gadi, maģistra studiju programmā – 4 semestri jeb divi gadi.

Šajā akadēmiskajā gadā LU pirmo reizi notiks uzņemšana vēl divās jaunās studiju programmās: profesionālajā maģistra studiju programmā „Konferenču tulkošana” un bakalaura studiju programma „Moderno valodu un biznesa studijas”. Šīs programmas realizē Moderno valodu fakultāte.

Sīkāka informācija: www.fmzf.lu.lv un www.gribustudet.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV