Trešdiena, 17.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūdolfs, Viviāna, Rūdis;

Ventspilī norisināsies tradicionālie Jūras svētki

Ēriks Bandenieks, 08.07.2009. 14:04

Jūlija otrās nedēļas nogalē Ventspili piepildīs kārdinoša zivju smarža, jautras dziesmas un līksme, jo tiks svinēti tradicionālie Jūras svētki. Šogad svētki notiks sestdien, 11. jūlijā, ar ieskaņas pasākumiem piektdien, 10. jūlijā, teātra namā „Jūras vārti” un izskaņas pasākumiem svētdien, 12. jūlijā, Piejūras brīvdabas muzejā un Bērnu pilsētiņās.

Svētku pirmajā dienā būs aplūkojamas divas izstādes - fotogrāfa Arņa Balčus fotoizstāde „Amnesia” un Egila Rozenberga tekstiliju izstāde, kā arī notiks interaktīvs mūzikas un mākslas pasākums “Jūrziņš” teātra namā „Jūras vārti” – pirmā un vienreizējā lomogrāfijas fotomākslas akcija pilsētā, festivāla 2ANNAS kolekcijā esošo filmu demonstrēšana. Muzicēs „Satellites LV”, Kārlis Kazāks ar grupu „Maripossa” un „Das Sonntags Legion”.  

Svētku galvenā norišu diena sāksies ar piemiņas brīdi pie piemiņas akmens „Jūrniekiem un zvejniekiem, kuru kaps jūras dzelmē”.

Visu dienu norisināsies Jūras svētku gadatirgus, ciemos gaidīs Amatu mājas saimnieki, būs aplūkojama izstāde „Eiropas pilsētas Latvijas mākslinieku gleznās” Livonijas ordeņa pilī. Notiks arī ekstrēmo sporta veidu sacensības, “Ventspils Brīvostas kauss” burāšanā un Pūķu laivu regate. Bet svētku galvenajā norišu vietā Ostas ielas promenādē notiks aizraujošs šovs „Pirātu lustes ūdenī un sauszemē” ar jūras valdnieka Neptūna un viņa svītas ierašanos. Svētku svinētājus priecēs „Pirates of the Sea”, jauniešu teātris „Fokuss”, „Ivo Fomins&Band, grupa „Sharm” un Ieva Kerevica. Visiem pieejams būs atrakciju laukums un „Lielā Kambīze” – gardākie ēdieni un uzkodas no jūras veltēm.

Svētku vakarā norisināsies Ventspils nacionālo kultūru biedrību asociācijas organizēta pasākumu programma „Muzikālā sala”, Andra Daņiļenko 50 gadu jubilejas koncerts kopā ar „Mirage Jazz Orchestra” mūziķiem, kino nakts Livonijas ordeņa pils pagalmā un Jūras svētku balle Reņķa dārzā, kuras laikā muzicēs Normunds Rutulis ar jauno programmu „Vēlreiz mājās”, „Lauku muzikanti” un DJ Roberts Lejasmeijers.

12. jūlijā, svētku izskaņas dienā, Piejūras brīvdabas muzejā notiks teatralizēta dziesmu un deju izrāde „Mucenieks un muceniece”, kurā varēs līdzdarboties arī skatītāji. Savukārt Bērnu pilsētiņā un bērnu parkā „Fantāzija” norisināsies Mazie Jūras svētki ar leļļu teātra izrādi „Riko jautrās dēkas”.

Jūras svētki ir kļuvuši par kultūrvēsturisku vērtību, jo Zvejnieku svētku svinēšanas tradīcijas Latvijā aizsākušās 1936. gadā, tas nozīmē, ka faktiski šos svētkus svinam jau vairāk nekā 70 gadus. Savukārt kopš Latvijas neatkarības atgūšanas Zvejnieku svētku tradīcijas kļuvušas plašākas un arī Ventspilī jau kopš 90. gadu vidus tiek svinēti Jūras svētkus.

Jūras svētki ir cieņas izrādīšana gan varenajam dabas spēkam, gan grūtā jūrniecības un zvejniecības darba veicējiem, gan prieks par bagātību, ko jūra mums var nest. Tie ir skaisti svētki gan pilsētniekiem, gan pilsētas viesiem – lieliem un maziem.


Svētku programma

10. jūlijs – svētku ieskaņa

Teātra namā „Jūras vārti” apskatāmas fotogrāfa Arņa Balčus fotoizstāde „Amnesia” un Egila Rozenberga tekstilijas (atklāšana 7. jūlijā).

21:00 Interaktīvs mūzikas un mākslas pasākums “Jūrziņš” teātra namā „Jūras vārti”. Pirmā un vienreizējā lomogrāfijas fotomākslas akcija pilsētā, paralēli paredzēta festivāla 2ANNAS kolekcijā esošo filmu demonstrēšana, kā arī šobrīd aktuālu un profesionāli augstvērtīgu mūzikas grupu uzstāšanās – „Satellites LV”; Kārlis Kazāks ar grupu; „Maripossa”; „Das Sonntags Legion”. Ieeja: Ls 2,00.


11. jūlijs – svētku diena

08:00-19:00 Jūras svētku gadatirgus Vecpilsētas tirgus laukumā, tirgus paviljonos un tuvējās stāvvietās.

11:00 Piemiņas brīdis pie piemiņas akmens „Jūrniekiem un zvejniekiem, kuru kaps jūras dzelmē”. Muzikālajā daļā Kolkas koklētāju ansamblis.

11:30    “Ventspils Brīvostas kauss” burāšanā Ventas promenādes ūdeņos.

12:00 Jūras svētki – Amatu mājā. Izstāde Amatu mājas izstāžu zālē - studija „Urga” (Mālpils) keramika un tekstilijas par jūras tēmu.
12:00-14:00 zivju zupa, receptes un stāsti, zivju kūpināšana mucā;
14:00-16:00 Beverīnas novada deju kolektīvs „Mūri” demonstrē un iesaista apmeklētājus trakajās jūrnieku dejās. Ieeja: Ls 0,30; Ls 0,60.

13:00 Ekstrēmo sporta veidu sacensības „Ventspils X-Motion ‘09” Skeitparkā. Piedalās Baltijas valstu labākie BMX un MTB (kalnu divriteņi) velofrīstaila braucēji. Sacensības notiek trail (smilšu uzbērumu) un skeitparka BMX un MTB sporta veida disciplīnās.
Izstāde „Eiropas pilsētas Latvijas mākslinieku gleznās” Livonijas ordeņa pilī. Apskatāmi A.Zariņas, I.Avotiņas, Ed.Grūbes, A.Naumova, H.Heinrihsones, I.Heinrihsona, Dž.Skulmes un citu mākslinieku darbi sadarbībā ar Agijas Sūnas galeriju. Ieeja: Ls 0,75; Ls 1,50.

12:00–16:00 Ostas ielas promenādē
„Pirātu lustes ūdenī un sauszemē”

Kā katru gadu plašākās aktivitātes pilsētas iedzīvotāju un viesu priekam paredzētas Ostas ielas promenādē. Pie pils vaļņa Baltijas amatnieku visdažādāko izstrādājumu tirdziņš, bet visā promenādes garumā tirdzniecība ar plašu ēdienu un dzērienu izvēli.
Ventas promenādes ūdeņos izvietoti visi pieejamie kuģi, jahtas, kuteri un velkoņi, kas noformēti ar svētku rotājumu.
Programmas pamatā līksms un aizraujošs šovs, kas iesācies kā teatralizēts pretmetu – Neptūna un Pirātu cīniņš Ventas upē. Jūra, mūzika un līksme Ventspilī spēj samierināt abas puses un to konfliktu pārradīt par savstarpēji papildinošiem svētkiem.

11:50–12:00 Jūras valdnieka Neptūna un viņa svītas ierašanās ar jahtu „Milda”, kuru pēc tradīcijas pavada velkoņi ar ūdens strūklām. Neptūna lomā iejutīsies aktieris un režisors Valdis Pavlovskis, kuru pavadīs atraktīva svīta –draiskas nāriņas (deju grupa „Deguntiņš uz augšu” dejotājas).

Centrālās skatuves programma (skvēriņā starp Ūdens un Kuģenieku ielām):
Programmu vada Pirātiene – aktrise Indra Burkovska, asistē četri Pirāti Ierindnieki - Ventspils teātra aktieri.
12:00–12:30    jūras valdnieka Neptūna sagaidīšana, svētku atklāšana;
12:30–13:00    ar neiztrūkstošu pirātiski piesitienu uzstājas grupa „Pirates of the Sea”;
13:15–13:45    jauniešu teātris „Fokuss” ar deju programmu;
14:00–14:45    muzicē grupa „Sharm” un soliste Ieva Kerevica;
15:00–15:45    "Ivo Fomins & Band" azartiskā dziesmu programma;
15:45–16:00    Neptūna un Pirātu bandas atvadas. Uzvar draudzība!    

12:00-16:00 „Pūķu laivu regate”. Aktivitātes un līdzi jušana stāvlaukumā pie „Govs Ceļotājas”. Sacensības vada Ventspils kultūras pasākumu vadītāja Indra Vītiņa. Turpat netālu arī dalībnieku iekāpšana laivās. Papildus aktivitātes uz lielās skatuves, uzmundrinot visus azartisko sacensību dalībniekus un līdzjutējus, muzicē grupas „Water pearl” un „Disfunk”.
Sacensības organizē SIA “Campo” (www.laivas.lv), kas notiks īpaši iekārtotā vietā un pēc izstrādāta nolikuma. Laikā no 9. jūnija līdz 7. jūlijam tiek organizēta dalībnieku komandu pieteikšanās Kultūras centrā pie Ivetas Cepurnieces, tālr. 63624796.


12:00–16:00 Atrakciju laukums (posmā no Peldu līdz Pils ielai).
Jūrniecības un zvejniecības tēmām atbilstošas SIA „Marta Sula” organizētas atrakcijas: zvejnieka zābaka mešana, glābšanas riņķa sviešana u. c. Norises vietā iekārtotas rotaļu vietas arī mazākajiem svētku apmeklētājiem.

12:00–16:00 „Lielā Kambīze” (laukumā pretī kuģīša „Hercogs Jēkabs” piestātnei).
Gardākie ēdieni un uzkodas no jūras veltēm. Degustācijas, ēšanas un ēdienu gatavošanas sacīkstes, intervijas ar pavāriem. „Lielās Kambīzes” saimniece – aktrise Ināra Kalnarāja.


Jūras svētku vakara un nakts daļa

17:00-18:30    Ventspils nacionālo kultūru biedrību asociācijas organizēta pasākumu programma „Muzikālā sala” Pārventā pie 3. vidusskolas. Estrādes koncerta programma; dziesmu tūre „Divas zvaigznes” (dziedam ar E.Novikovu un V.Zagoruļko); bērnu atrakcijas; diskotēka. Koncertā piedalās: V.Zagoruļko, E.Novikova, A.Zraičenko, V.Čuvizova, K.Korzuna, M.Poļakova, D.Sazanovs, S.Čerkasova, A.Černišs, T.Kuzņecova, A.Zagorodņuk, M.Morozova, E.Igošins, Šalginu māsas, S.Čerkasova, A.Černišs, deju grupa „Veronika un K”.


19:00 Andra Daņiļenko 50 gadu jubilejas koncerts kopā ar „Mirage Jazz Orchestra" mūziķiem teātra namā „Jūras vārti”. Koncertā piedalīsies arī  jubilāra skatuves draugi un kolēģi - Alnis Zaķis, Žoržs Siksna, Normunds Rutulis. Biļešu iepriekšpārdošana „Biļešu paradīzes” kasēs, koncerta dienā teātra nama „Jūras vārti” kasē.

22:00-04:00 Jūras svētku balle Reņķa dārzā
Muzicē Normunds Rutulis ar jauno programmu „Vēlreiz mājās”, grupa „Lauku muzikanti” un DJ Roberts Lejasmeijers. Ieeja: Ls 3,00.

22:30 Kino nakts Livonijas ordeņa pils pagalmā
Dokumentālās filmas „Ardievu, XX gadsimt!” demonstrācija sadarbībā ar Ventspils Digitālo centru (autori: U.Brauns, R.Kalniņš, Im. Ziedonis, A.Bels, M.Brauns).
Filma pilnībā balstīta uz dokumentāliem materiāliem. Tā atspoguļo Latvijas vēsturi no pirmajiem kinohronikas kadriem, kas tapuši 1910. gadā Jelgavā, līdz 1995. gadam. Ieeja: Ls 0,75; Ls 1,50.

12. jūlijs – svētku izskaņa

13:00 Piejūras brīvdabas muzejā
Deju kolektīva „Mūri” (Beverīnas novads) Ādolfa Alunāna dziesmu spēle „Mucenieks un Muceniece”. Teatralizēta dziesmu un deju izrāde, kur apmeklētājiem būs iespēja līdzdarboties. Ieeja: Ls 0,40; Ls 1,00

Mazie Jūras svētki
12:00 Bērnu pilsētiņā
15:00 bērnu parkā „Fantāzija”
Programmā leļļu teātra izrāde „Riko jautrās dēkas”. Izrādē piedalās Liepājas Ceļojošā leļļu teātra „Maska” aktieri.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV