Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Šā gada priekšvēlēšanu kampaņa bijusi otrā dārgākā atjaunotās Latvijas vēsturē

LETA, 10.07.2009. 15:35

Šā gada Saeimas un Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu kampaņa kopā visiem politiskajiem spēkiem izmaksājusi aptuveni četrus miljonus latu, liecina partiju sniegtās ziņas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

Pēc sabiedriskās politikas centra "Providus" pētnieces Ivetas Kažokas teiktā, tas šo kampaņu padara par otro dārgāko atjaunotās Latvijas vēsturē, jo vēl dārgāk jeb 5,3 miljonus latu izmaksāja 2002.gada Saeimas vēlēšanu kampaņa.

Saskaņā ar partiju deklarācijās norādīto informāciju iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās, kas notika 2005.gadā, partijas kopumā bija iztērējušas vairāk nekā 1,6 miljonus latus. Tas ir aptuveni divas reizes mazāk nekā šogad.

Kažoka gan atgādina, ka pēc iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām atklājies, ka ne visas partijas savus izdevumus ir atspoguļojušas korekti, un KNAB deviņām partijām uzlika sodus par pārtēriņu. "Nav izslēgts, ka līdzīga situācija atkārtosies arī šogad," uzskata pētniece.

Kažoka secinājusi, ka pēc patlaban pieejamajās pašu partiju norādītājās informācijas savās vēlēšanu izdevumu deklarācijās secināms, ka pārtēriņš ir bijis divām partijām - "Latvijai un Ventspilij" un Sociālā taisnīguma partijai. "Latvijai un Ventspilij" reklāmas, pasta un labdarības pasākumiem pēc KNAB informācijas drīkstēja tērēt 7527 latus, bet iztērēja 8592 latus, bet Sociālā taisnīguma partijai šajās pašās izdevumu kategorijas bija ļauts tērēt 24 272 latus, taču tā iztērēja 63 930 latus.

Savukārt trīs partijas bijušas ļoti tuvu likumā atļautajai robežai - LPP/LC iztērējusi 97% no atļautā, Tautas partija - 96%, bet "demokrāti.lv" - 94%. Dažas no parlamentā pārstāvētajām partijām šīm vēlēšanām tērējušas salīdzinoši mazas summas, piemēram, partija "Pilsoniskā savienība" iztērēja 38%, Zaļo un zemnieku savienība - 25%, bet partija "Sabiedrība citai politikai" - 8,5% no atļautā limita.

"Providus" arī šogad veica atsevišķu monitoringu par partiju izdevumiem reklāmām. Monitoringa rezultāti tiks apkopoti jūlija laikā, un tad tiks rīkota diskusija par nepieciešamajiem uzlabojumiem priekšvēlēšanu regulējumā pirms 2010.gada Saeimas vēlēšanām.

Kā ziņots, partiju iesniegtās deklarācijas liecina, ka LPP/LC iztērējusi vislielāko naudas summu jeb 0,63 miljonus latus priekšvēlēšanu kampaņai. Tautas partija pirmsvēlēšanu laikā iztērējusi 0,56 miljonus latu, bet apvienība "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - 0,4 miljonus latu.

Politisko partiju apvienība "Saskaņas centrs" priekšvēlēšanu laikā iztērējusi 320 542 latus, bet šajā apvienībā ietilpstošā Tautas saskaņas partija priekšvēlēšanu kampaņai tērējusi 265 267 latus.

Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija priekšvēlēšanu kampaņai tērējusi 225 197 latus, politiskā partija "Pilsoniskā savienība" - 220 638 latus, Zaļo un zemnieku savienība un to veidojošās partijas priekšvēlēšanu kampaņai tērējušas kopumā 184 243 latu, bet politisko organizāciju apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" priekšvēlēšanu laikā iztērējusi 181 923 latus.

Saskaņā ar likumu priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumi ir attiecināmi uz reklāmas izvietošanu, pasta izdevumiem un labdarības pasākumu finansēšanu un sponsorēšanu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV