Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Māris Riekstiņš: Latvijas un ASV attiecības raksturo nemainīgs politiskais atbalsts un izcila sadarbība

Ārlietu ministrijas Preses centra nodaļa, 15.07.2009. 10:21

14.jūlijā ārlietu ministrs Māris Riekstiņš tikās ar ASV Valsts sekretāri Hilariju Klintoni (Hillary Rodham Clinton) darba vizītes Vašingtonā ietvaros.

Tikšanās laikā tika pārrunātas Latvijas un Amerkas Savienoto Valstu divpusējās attiecības, sadarbība NATO ietvaros, tostarp starptautiskajā operācijā Afganistānā, kā arī Baltijas valstu iesaiste NATO jaunās stratēģiskās koncepcijas izstrādes procesā. Tāpat uzmanība tika pievērsta finanšu un ekonomiskajai situācijai Latvijā un starptautisko institūciju atbalstam Latvijas īstenotajām strukturālajām reformām un ekonomikas atveseļošanas pasākumiem. Abas puses apmainījās viedokļiem arī par starptautiskās sabiedrības iesaisti politiskajos un ekonomiskajos procesos Eiropas Savienības austrumu kaimiņvalstīs, kā arī sadarbību ar Centrālāzijas valstīm, tostarp enerģētikas jomā.

Runājot par NATO, abas puses apsprieda NATO lomu, saskaroties ar mūsdienu izaicinājumiem drošības politikas jomā. Šajā sakarā tika uzsvērta jaunās NATO stratēģiskās koncepcijas nozīme, kā arī Baltijas valstu iesaiste šīs koncepcijas izstrādes procesā. Vienlaikus ārlietu ministrs Māris Riekstiņš atkārtoti apliecināja, ka Latvija arī turpmāk sniegs savu militāro un civilo ieguldījumu operācijā Afganistānā. ASV puse atzinīgi novērtēja Latvijas iesaisti kopā ar citiem sabiedrotajiem šajā starptautiskajā operācijā. "Lielisks sadarbības piemērs ir ne tikai līdzdalība operācijā Afganistānas teritorijā, bet ari efektīva apgādes ceļa ASV militārajām vajadzībām caur Latvijas teritoriju nodrošināšana," norādīja M.Riekstiņš.

Latvijas ārlietu ministrs uzrunāja ari jautājumu par starptautiskās sabiedrības atbalstu Eiropas Savienības austrumu kaimiņvalstīm, tostarp uzsverot starptautisko novērotāju klātbūtnes pastiprināšanu Gruzijā, atbalstu demokrātiskām reformām Baltkrievijā, Ukrainā, Moldovā un Dienvidkaukāza valstīs. M.Riekstiņš un H.Klintone bija vienisprātis arī par visaptveroša dialoga nepieciešamību ar Centrālāzijas valstīm.

Sarunas noslēgumā ārlietu ministrs Māris Riekstņš uzaicināja ASV Valsts sekretāri apmeklēt Latviju, tostarp personīgi piedalīties topošās jaunās ASV vēstniecības ēkas Rīgā atklāšanā 2010.gadā.

Šī bija ārlietu ministra Māra Riekstiņa un ASV Valsts sekretāres Hilarijas Klintones pirmā divpusējā tikšanās pēc jaunās ASV administrācijas darbības uzsākšanas. Abi ministri iepriekš neformāli tikušies NATO ārlietu ministru sanāksmes un ES-ASV samita ietvaros.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV