Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

CSP: Maijā apstrādes rūpniecības apgrozījums samazinājies par 4.1%

Ramona Skakunova, 15.07.2009. 13:32

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati liecina, ka 2009.gada maijā, salīdzinot ar 2009.gada aprīli, apstrādes rūpniecības apgrozījums1 faktiskajās cenās pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem2 samazinājās par 4.1%.

Lielākie apgrozījuma kritumi bija datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 14.9%, gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas – par 11.6%, gumijas un plastmasas izstrādājumu ražošanā – par 11.2%.

Lielākais apgrozījuma pieaugums bija rūpnieciskajos pakalpojumos (iekārtu un ierīču remonts un uzstādīšana, kuģu un laivu remonts un apkope) – par 13.5%, metālu ražošanā – par 7.4%, elektrisko iekārtu ražošanā – par 5.5%.

Apstrādes rūpniecības apgrozījuma indekss (2005=100)

Šā gada maijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, apstrādes rūpniecības apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 3.4%. Nozarēs, kuras ir orientētas uz iekšzemes patēriņu, pieaugums vietējā tirgū bija nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 8.6% (patēriņš iekšzemes tirgū 77% no kopējā nozares apgrozījuma). Savukārt pārtikas produktu ražošanā bija kritums par 1.2% (patēriņš iekšzemes tirgū 80% no kopējā nozares apgrozījuma), dzērienu ražošanā bija kritums par 2.3% (patēriņš iekšzemes tirgū 73% no kopējā nozares apgrozījuma) un iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā (kuģu un laivu remonts un apkope, visāda veida iekārtu un ierīču remonts un apkope, ražošanas iekārtu un ierīču uzstādīšana) bija samazinājums par 18.7% (patēriņš iekšzemes tirgū 76% no kopējā nozares apgrozījuma).

2009.gada maijā, salīdzinot ar šā gada aprīli, eksporta apjomi apstrādes rūpniecībā samazinājās par 3.7%. Nozarēs, kuras pamatā ir orientētas uz eksportu, pieauguma apjomi bija tekstilizstrādājumu ražošanā – par 5.8% (eksports 80% no kopējā nozares apgrozījuma), apģērbu ražošanā – par 2.7% (eksports 85% no kopējā nozares apgrozījuma), koksnes un koka izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles – par 2.1%.(eksports 73% no kopējā nozares apgrozījuma). Tai pašā laikā lielākie samazinājumi eksportā bija ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā – par 19% (eksports 76% no kopējā nozares apgrozījuma), datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (eksports 90% no kopējā nozares apgrozījuma) – par 15.9%.

2009.gada maijā, salīdzinot ar 2008.gada maiju, pēc darba dienu izlīdzinātiem datiem rūpniecības apgrozījums apstrādes rūpniecībā samazinājās par 29.5%, tai skaitā vietējā tirgū – par 29.9% un eksportā – par 29.1%.

Atsevišķu apstrādes rūpniecības nozaru apgrozījuma pārmaiņas

2009.gada maijā % pret 2008.gada maiju (pēc darba dienu skaita izlīdzināti)

Plašāku informāciju par sezonāli izlīdzinātiem, pēc darba dienām izlīdzinātiem un neizlīdzinātiem rūpniecības produkcijas apgrozījuma datiem var skatīt CSP datubāzē.

1 Rūpniecības apgrozījuma indeksu aprēķina faktiskajāscenās. Tas ir nesvērtais indekss, kas raksturo ikmēneša rūpniecības preču un pakalpojumu tirgus pieprasījuma attīstību.

2 Novērsta mēneša dažādu darba dienu skaita un sezonālās atkārtošanās faktoru ietekme, proti, atsevišķās nozarēs saražotās produkcijas apjoma sezonas svārstības.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV