Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Zatlers: SVF var vērtēt kā "slikto policistu" Latvijas sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem

LETA, 15.07.2009. 15:42

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF), salīdzinot ar pārējiem Latvijas starptautiskajiem aizdevējiem, situāciju mūsu valstī vērtē skrupulozāk un fondu savā ziņā var dēvēt par "slikto policistu", šodien pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (JL) sacīja Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Vienlaikus viņš uzsvēra: "Ja reiz Latvijai ir vajadzīgs policists, tad mums jāizmanto tā pakalpojumi."

Pēc prezidenta domām, SVF vēlas iegūt pierādījumus, ka valdība ir sākusi darbu pie šī gada budžeta grozījumu realizēšanas, kā arī nākamā gada budžeta plānošanas. Tāpat valsts pirmā persona atzina, ka "SVF nenāks tikai pārbaudīt, bet arī ietekmēt šos procesus".

Savukārt Dombrovskis norādīja, ka SVF misija, kas ieradusies Rīgā, gatavojas formulēt savas prasības, lai Latvija saņemtu nākamās aizdevuma daļas no fonda. Pēc premjera teiktā, ja SVF prasības būs tuvas Eiropas Komisijas uzstādījumiem, tad sarunu rezultātu varēs vērtēt kā pozitīvu.

Vienlaikus premjers sacīja, ka Eiropas Komisijas un SVF pieejas ir atšķirīgas - SVF prasības ir ļoti smagas un ir pretrunā ar to, ko no valdības gaida uzņēmēji un sabiedrība. Galvenā fonda prasība Latvijai ir - pēc iespējas straujāk samazināt budžeta deficītu.

Ministru prezidents gan neatklāja galvenos sarunu "klupšanas akmeņus", pamatojot to ar konfidencialitāti.

"Tie ir jautājumi, kas skar gan budžeta ieņēmumu, gan izdevumu daļu," sacīja premjerministrs.

Dombrovskis uzsvēra, ka jautājums par lata stabilitāti nav sarunu dienas kārtībā.

Kā ziņots, šodien Dombrovskis tikās ar SVF pārstāvjiem, tomēr pagaidām komentāri par sarunu gaitu netiek sniegti. Savu vērtējumu premjers sniegs piektdien, aģentūrai LETA īsi sacīja valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka pusēm ir iespējams vienoties tikai līdz piektdienai, 17.jūlijam, kad SVF pārstāvji dosies prom no Latvijas. Ja līdz tam laikam netiks parakstīts jaunais saprašanās memorands, Latvija turpmāko SVF aizdevumu nesaņemšot. Tādā gadījumā, iespējams, varētu tikt apdraudēta arī starptautiskā aizdevuma turpmāka saņemšana no citiem starptautiskajiem aizdevējiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV