Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Riekstiņš: Būtiska nozīme ASV un ES vienotai politikai iepretim ES austrumu kaimiņvalstīm

Ārlietu ministrijas Informācijas departamenta Preses centra nodaļa, 16.07.2009. 09:42

15.jūlijā darba vizītes ASV noslēgumā norisinājās ārlietu ministra Māra Riekstiņa tikšanās ar ASV prezidenta padomnieku nacionālās drošības jautājumos ģenerāli Džeimsu Džounsu (James Jones), kā arī ASV Nacionālās drošības padomes padomnieku Maiklu Makfaulu (Michael McFaul).

Sarunā ar ģenerāli Džeimsu Džounsu galvenā uzmanība tika pievērsta aktuālajiem NATO jautājumiem, tostarp sabiedroto militārajai un civilajai sadarbībai Afganistānā, kā arī jaunās NATO stratēģiskās koncepcijas izstrādei. Abas puses atzina, ka mūsdienu pasaulē saskaramies ar jauniem draudiem enerģētikas drošības, kiberaizsardzības jomā, kā arī terorisma un pirātisma apkarošanas jautājumos, kuri nav ietverti esošajos NATO dokumentos. ASV puse atzinīgi novērtēja efektīvo sadarbību ar Latviju ASV militārpersonu apgādes nodrošināšanā Afganistānā, izmantojot Latvijas teritoriju nemilitāro preču tranzītam.

Tāpat puses apmainījās viedokļiem arī par NATO atvērto durvju politiku un tālāku paplašināšanos. Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš atzīmēja Latvijas pieredzi, kā arī NATO vizibilitātes faktora būtisko lomu dalībvalstīs, kā lielisku piemēru minot Baltijas valstu gaisa telpas aizsardzību.

Abu tikšanos uzmanības lokā gan ar ģenerāli Dž.Džounsu, gan padomnieku M.Makfaulu bija arī attiecības ar Krievijas Federāciju, īpaši kontekstā ar pagājušajā nedēļā notikušo ASV prezidenta Baraka Obamas vizīti Maskavā. Tika pārrunāta arī sadarbība ar Eiropas Savienības austrumu kaimiņvalstīm, kā arī dialogs ar Centrālāzijas valstīm. "Būtiska nozīme ir vienotai Eiropas Savienības un ASV politikai attiecībā pret ES austrumu kaimiņvalstīm un to iesaiste praktiskā sadarbībā," norādīja Māris Riekstiņš. Latvijas un ASV amatpersonas pārrunāja arī citas starptautiskās politikas aktualitātes, tostarp situāciju Tuvajos Austrumos.

Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš informēja ASV Nacionālās drošības padomes amatpersonas arī par finansiālo situāciju Latvijā un Latvijas valdības īstenotajiem ekonomikas stabilizēšanas pasākumiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV