Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Obamu mudina neaizmirst Centrāleiropu un Austrumeiropu

LETA--AFP, 16.07.2009. 14:22

Bijušo Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu līderu grupa ceturtdien izplatījusi aicinājumu ASV prezidentam Barakam Obamam neaizmirst ASV ārpolitikā viņu reģiona stratēģiskās intereses, it īpaši attiecībā pret Krieviju.

Bezprecedenta atklāto vēstuli parakstījuši arī bijušie Polijas prezidenti Lehs Valensa un Aleksandrs Kvasņevskis, Čehijas eksprezidents Vāclavs Havels un Lietuvas bijušais prezidents Valds Adamkus.

"Reizēm mums ir iespaids, ka ASV politika bijusi tik veiksmīga, ka daudzas amerikāņu amatpersonas ir secinājušas, ka mūsu reģions reizi par visām reizēm ir nostiprināts un tagad viņi var ķerties pie citiem steidzamākiem stratēģiskajiem jautājumiem. Šādi uzskati ir pāragri," teikts vēstulē. "Neskatoties uz jauno biedru pūliņiem un ievērojamo ieguldījumu, NATO šodien šķiet vājāka nekā tad, kad mēs iestājāmies. Daudzās mūsu valstīs tā tiek uzskatīta par arvien mazāk svarīgu, un mēs to jūtam."

"Tāpat kā jūs, arī mēs gaidām Eiropas Komisijas izmeklēšanas rezultātus par Krievijas un Gruzijas kara izcelšanos. Taču kara politiskās sekas reģionā ir jau jūtamas," norādīts vēstulē. "Daudzas valstis ir ļoti noraizējušās, redzot aliansi neiejaucamies, kad Krievija pārkāpa Helsinku apspriedes gala dokumenta pamatprincipus, Parīzes hartu, NATO Partnerattiecības mieram un Eiroatlantiskās partnerības padomes dalībvalsts teritoriālo integritāti, lai aizsargātu savu ietekmes jomu pie savām robežām."

"Krievija ir atgriezusies kā revizionistu vara, kas seko 19.gadsimta plāniem ar 21.gadsimta taktiku un metodēm," teikts vēstulē.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV