Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

"The Economist" publiskojis ikgadējo "Big Mac" indeksu

LETA, 21.07.2009. 11:26

Biznesa izdevums "The Economist" izveidojis ikgadējo "Big Mac" indeksu, kas, pamatojoties uz pirktspējas paritātes teoriju, novērtē pasaules valūtu vērtību. Atbilstoši šim indeksam Latvijas lats pret ASV dolāru ir par 20% nenovērtēts.

Indekss, kas tiek veidots kopš 1986.gada, pamatojas uz pieņēmumu, ka viena un tā paša produkta cena, pēc attiecīgās valūtas kursa pārrēķinot dolāros, dažādās valstīs būs vienāda. Par bāzi "Economist" pieņēmis ātrās apkalpošanas restorāna "McDonalds" hamburgera "Big Mac" cenu ASV, kas ir 3,57 dolāri.

Pētījumā ir noteikta speciāla "Big Mac" pirktspējas paritāte - katras valsts nacionālās valūtas kurss pret dolāru, pēc kura "Big Mac" cena šajā valstī būtu tāda pati kā ASV. Latvijā "Big Mac" cena ir 3,09 dolāri, un Latvijas latam šis kurss ir 0,43 lati par dolāru.

Lietuvā un Igaunijā "Big Mac", pēc "Economist" datiem, maksā attiecīgi 2,87 un 2,85 dolāru, un šo valstu valūtas pret dolāru arī ir nenovērtētas par 20%.

Eirozonā vidējā "Big Mac" cena ir 4,62 dolāri un eiro kurss pret dolāru ir pārvērtēts par 29%. Pēc šī indeksa atbilstošs eiro kurss būtu 1,08 dolāri par eiro, kamēr pašlaik viens eiro maksā 1,39 dolāru.

No "Economist" apskatītajām valstīm visvairāk "Big Mac" maksā Norvēģijā, Šveicē un Dānijā. Norvēģijā "Big Mac" maksā 6,15 dolārus, kas nozīmē, ka Norvēģijas krona pret ASV dolāru ir pārvērtēta par 75%.

Vismazāk "Big Mac" maksā Honkongā - 1,72 dolārus, kas nozīmē, ka Honkongas dolārs ir nenovērtēts par 52%. Otri lētākie "Big Mac" atrodami Ķīnā, Šrilankā un Ukrainā - 1,83 dolāri, kas nozīmē, ka šo valstu valūtas ir nenovērtētas par 49%.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV