Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

Veselības ministrija nākamnedēļ valdībā lūgs papildu 45 miljonus latu

LETA, 23.07.2009. 12:26 | komentāri (1)

Nākamnedēļ Veselības ministrija (VM) valdībā gatavojas iesniegt budžeta grozījumus, kas paredzētu papildu 45 miljonus latu veselības aprūpes finansēšanai, pēc šodien notikušās Veselības nozares stratēģiskās padomes sēdes informēja veselības ministre Baiba Rozentāle (TP).

Ministre uzsvēra, ka pretējā gadījumā bez šiem papildu līdzekļiem vairākas slimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu varētu pārtraukt jau pēc diviem mēnešiem.

Budžeta grozījumi nepieciešami nekavējoties, pretējā gadījumā medicīnas iestādes nonāks uz maksātnespējas robežas, uzsvēra ministre.

Arī universitātes slimnīcu un reģionālo slimnīcu pārstāvji piekrita ministrei, norādot, ka šī brīža situācija veselības aprūpē ir šoka terapija visām slimnīcām.

Kā ziņots, vakar Rozentāle stāstīja, ka septembra beigās vai oktobra sākumā pie esošā budžeta finansējuma pilnīgi visām slimnīcām aptrūksies finansējuma. Patlaban slimnīcās tiekot nodrošinātas medicīnas programmas, kurām vienkārši nav iespējams samazināt finansējumu, un tās tiek finansētas pilnā apmērā, tāpēc slimnīcām pie esošā finansējuma pietrūks līdzekļu.

Rozentāle jau ir brīdinājusi - ja rudenī valdība nepiešķirs veselības aprūpei papildu 45 miljonus latu, ir apdraudēta akūto pacientu uzņemšana slimnīcās. Tad vienīgās cerības pacientiem būs uz ģimenes ārstiem, ātrās palīdzības brigādēm un ambulatorajiem izmeklējumiem.

"Mēs pašlaik spējam nodrošināt tādu pašu apjomu primārajā aprūpē, ambulatorajā aprūpē, neatliekamo palīdzību un vēl kādu brīdi uzņemšanu slimnīcā neatliekamos gadījumos. Tas ir uz lielākās jautājuma zīmes," iepriekš sacījis VM valsts sekretāra vietnieks Rinalds Muciņš. Stacionārajai aprūpei finansējums samazināts visvairāk - par 57%. Ambulatorajai aprūpei atņemts mazāk, tiesa, VM prognozē, ka rindas uz ambulatorajiem izmeklējumiem un pie speciālistiem varētu kļūt nedaudz garākas.

Ja nepiešķirs papildu naudu, VM apsver arī radikālu risinājumu - valsts varētu apmaksāt pirmās divas dienas slimnīcā, par turpmākajām pacientam jāmaksā pašam. Tad piecas sešas dienas slimnīcā pacientam varētu izmaksāt vismaz 200 līdz 300 latus. Tas ir krietni vairāk nekā pašreizējā pacienta iemaksa 12 lati par dienu.

LETA jau ziņoja, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) ir pieprasījis skaidrojumus par slimnīcu finansējuma neatbilstošo samazinājumu. Atsaucoties uz Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) vēstulē izteiktajām prasībām, kas adresētas valdībai un VM, Dombrovskis pilnībā atbalsta nepieciešamību publiskot VM tēriņus un izskaidrot sabiedrībai, kādēļ veselības aprūpes jomas izdevumu samazinājums vissmagāk skāris tieši slimnīcas.

"Nav iespējams rast loģisku pamatojumu tam, kādēļ dažās slimnīcās finansējums samazināts pat līdz trijām reizēm situācijā, kad pēc pieņemtajiem budžeta grozījumiem veselības aprūpes jomas finansējums, salīdzinot ar pagājušo gadu, sarucis par aptuveni piekto daļu. Jo ātrāk būs skaidrība par esošo situāciju un nākotni, jo labāk gan pacientiem, gan mediķiem. Arī slimnīcām ir jāzina, kā pārplānot savu darbību un ar ko rēķināties," sacījis Dombrovskis.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV