Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Koalīcijā izskan priekšlikums atteikties no vienošanās ar SVF

LETA, 24.07.2009. 10:35

Valdību veidojošo partiju sarunas norit smagi, tajās izskanot priekšlikumi pagaidām atteikties no vienošanās parakstīšanas ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF).

Sarunu gaita ar SVF šodien tika pārrunāta valdību veidojošo koalīcijas partiju Sadarbības padomes sanāksmē.

Pēc tikšanās premjers Valdis Dombrovskis (JL) žurnālistus informēja, ka koalīcijas partneri tika informēti par sarunu gaitu ar SVF un tiem nosacījumiem, par kuriem būs jāpanāk vienošanās.

Finanšu ministrija (FM) jau sākusi darbu pie nākamā gada valsts budžeta sagatavošanas, kas paredz tā samazināšanu vēl par 500 miljoniem latu, tāpēc jau tagad varot prognozēt, ka gaidāmas smagas sarunas ne tikai ar starptautiskajiem aizdevējiem, bet arī koalīcijas partiju starpā.

Pēc Dombrovska teiktā, nodokļu politikas jomā vienošanās ar SVF varētu būt līdzīga kā ar Eiropas Komisiju - nodokļu paaugstinājums tiks veikts tikai tādā gadījumā, ja valdībai neizdodas nodrošināt noteiktu ieņēmumu pieaugumu.

Kā uzsvēra premjers, jautājums par iespējamu pensiju samazinājumu par 15% esot pilnībā noņemts no dienaskārtības sarunās ar SVF.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem uzsvēra, ka pārējiem koalīcijas partneriem joprojām trūkst informācijas un nav skaidrības par turpmāko sarunu gaitu.

Brigmanis arī pieļāva, ka šajā situācijā varbūt būtu nepieciešams "iepauzēt" sarunas ar SVF un sagaidīt no valdības konkrētus politiskos uzstādījumus, izdiskutēt tos ar sociālajiem partneriem un tikai tad atgriezties pie sarunām ar SVF, tādējādi nepieņemot kādus sasteigtus un nepārdomātus lēmumus.

Pēc Brigmaņa teiktā, premjers brīdinājis, ka jaunas koalīcijas tikšanās var tikt sasauktas jebkurā brīdī, piemēram, arī sestdien vai svētdien.

Kā ziņots, valdības sarunas ar SVF par nākamās aizdevuma daļas piešķiršanu Latvijai turpinās. Latvijai ar aizdevējiem jāvienojas par nodomu vēstuli, kurā, līdzīgi kā Latvijas un Eiropas Komisijas saprašanās memorandā, tiks iekļautas apņemšanās, kuras valdībai jāpilda, lai saņemtu kārtējo aizdevumu.

Lai arī sarunas vēl nav noslēgušās un par to gaitu netiek sniegti komentāri, Dombrovskis iepriekš žurnālistiem apgalvoja, ka "materiāls, par ko runāt" koalīcijas partiju sadarbības padomes sanāksmē, esot.

Tāpat premjers pieļāva, ka nākamās nedēļas sākumā varētu būt zināms valdības un SVF sarunu rezultāts. "Es domāju, nākamās nedēļas sākumā būs rezultāts, ko paziņot," sacīja Dombrovskis.

Savukārt SVF misijas vadītājs Latvijā Marks Grifits iepriekš bija izvairīgs savos komentāros par sarunu gaitu. Līdzīgi kā iepriekš, arī vakar viņš apgalvoja, ka diskusijas ir ļoti labas un tajās ir panākts progress. Viņš nesniedza skaidru atbildi, cik ilgs laiks ir nepieciešams, lai panāktu vienošanos. No viņa teiktā noprotams, ka sarunas aizņems vēl kādas dienas.

LETA jau ziņoja, ka SVF izvirzījis nosacījumu, ka vienošanās teksts, kas paredz starptautiskā aizdevuma sniegšanu, ir jāparaksta visām valdības koalīciju veidojošajām partijām, tādējādi apņemoties to īstenot, aģentūrai LETA apstiprināja valdībai tuvu stāvoši avoti.

Kā ziņots, šonedēļ Latvijā turpinās SVF tehniskā misija, pēc kuras beigām arī būs skaidrs, vai fonds Latvijai piešķirs kārtējo starptautiskā aizdevuma daļu 200 miljonus eiro (140,4 miljonus latu).

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV