Trešdiena, 17.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūdolfs, Viviāna, Rūdis;

Kampars: Latvijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem būs pieejami 30 miljoni eiro no riska kapitāla finanšu instrumenta

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa., 27.07.2009. 09:33

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) atzinīgi vērtē faktu, ka Eiropas Investīciju fonds (EIF) ir izvēlējies riska kapitāla fonda pārvaldītāju.

"Eiropas Investīciju fonda lēmuma rezultātā Latvijas mazajos un vidējos uzņēmumos kopumā tiks ieplūdināts 30 miljonu eiro liels kapitāls, dodot uzņēmumiem iespēju atsperties uz izaugsmi un attīstību", uzsver ministrs.

EIF ir izvēlējies BaltCap Management Latvia (BaltCap) kā jaunveidojamā riska kapitāla fonda vadītāju, kas veiks investīcijas mazajos un vidējos uzņēmumos Latvijā.

Fonds piešķirs uzsākšanas un attīstības finansējumu Latvijā bāzētiem mikro, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem ar izaugsmes potenciālu, ieguldot uzņēmumu kapitālā no 0,3 līdz 3 miljoni eiro ar mērķi investēt kopā 15 līdz 20 uzņēmumos nākamo 4 gadu laikā.

Šādi EIF noslēdza pirmo tā saucamo "uzaicinājuma izteikt interesi" procesu JEREMIE Ieguldījumu fonda ietvaros un interesi veidot riska kapitāla fondu izteica 17 kompānijas no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. EIF veica rūpīgu izpēti, lai izvēlētos labāko pieteicēju pēc noteiktajiem kritērijiem, izmantojot EIF riska kapitāla pieredzi, kas gūta pēdējo 15 gadu laikā, ieguldot gandrīz 3.7 miljardus EUR vairāk nekā 300 fondos visā Eiropā.

Dibināt fondu un uzņēmumu investēšanu paredzēts uzsākt 2009 gada otrajā pusē, kad BaltCap pabeigs papildus nepieciešamo privāto investoru piesaisti. Paredzēts, ka privātie investori fondā papildus EIF ieguldītajiem 20 miljoniem eiro ieguldīs vēl 10 miljonus eiro.

Tuvojas noslēgumam līdzīgs process, kura ietvaros EIF izvēlas finanšu starpniekinstitūciju (fonda vadības kompāniju), kas vadīs specializētu sēklas un uzsākšanas kapitāla fondu ar plānoto apjomu 21.4 miljoni eiro. Par rezultātiem tiks atsevišķi paziņots pēc atlases procesa pabeigšanas un EIF valdes lēmuma.

Par JEREMIE


JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises" - "Eiropas apvienotie resursi mazajiem, vidējiem un mikro uzņēmumiem") ir Eiropas Komisijas un Eiropas Investīciju bankas grupas kopēja iniciatīva, lai uzlabotu finansējuma pieejamību mikro, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, īpaši mikrokredītiem, riska kapitāla finansējumam vai garantijām, kā arī citiem finansējuma veidiem.

JEREMIE ļauj ES dalībvalstīm un reģioniem investēt ES struktūrfondu naudu un nacionālos resursus šādos ieguldījumu fondos, kuri var finansēt mazos un vidējos uzņēmumus elastīgā un inovatīvā veidā.

Pašlaik EIF ir noslēdzis līgumus par Ieguldījumu Fondu izveidi deviņās ES valstīs, tostarp Latvijā.

Par EIF

EIF ir izveidots 1994. gadā ar mērķi atbalstīt finansējuma pieejamību mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Tā galvenais akcionārs ir Eiropas Investīciju banka, ar kuru kopā tie veido EIB grupu.

EIF nodrošina riska kapitāla finansējumu maziem un vidējiem uzņēmumiem, īpaši uz tehnoloģijām orientētiem uzņēmumiem. EIF izsniedz arī portfeļgarantijas finanšu iestādēm. EIF kopējie ieguldījumi riska kapitāla fondos šī gada vidū pārsniedza 3.7 miljardus eiro. Veicot ieguldījumus vairāk nekā 300 fondos, EIF ir vadošais investors riska kapitāla nozarē Eiropā, īpaši augsti tehnoloģiski attīstītajos un agrīnajos segmentos. Kopā izsniedzot gandrīz 190 portfeļgarantiju un to kopējam apjomam pārsniedzot 13.3 miljardus eiro, EIF ir viens no lielākajiem aizdevumu garantiju sniedzējiem MVK Eiropā.

Par BaltCap Management Latvia


BaltCap riska kapitāla nozarē darbojas jau kopš 1995.gada, ieguldot mazos un vidējos uzņēmumos ar augstu izaugsmes potenciālu. Līdz šim uzņēmums ir pārvaldījis piecus investīciju fondus ar kopējo finansējuma apjomu 130 miljoni eiro un veicis investīcijas 38 uzņēmumos, no kuriem 23 ir pārdoti. Baltic SME Fund (Fonds), kas ir BaltCap izveidots riska kapitāla fonds, kas specializējās tieši uz MVK, rādītāji liecina, ka kompāniju apgrozījums, kuras ir saņēmušas Fonda ieguldījumus, kopējais apgrozījums ir pieaudzis par 275%, savukārt darbinieku skaits - par 23%. BaltCap Latvijas komanda ir atbalstījusi tādu uzņēmumu izveidi un attīstību kā Hanzas Elektronika, SAF Tehnika, Līgatnes papīrfabrika, V.L.T., DEPO DIY un citi.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV