Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Latvijas banku zaudējumi pirmajā pusgadā - Ls 346,8 miljoni

LETA, 27.07.2009. 12:49

Šā gada pirmajā pusgadā Latvijas banku sektors kopumā strādājis ar 346,8 miljonu latu zaudējumiem, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) operatīvie dati.

Šāds zaudējumu apmērs vērojams, lai arī 11 bankas strādāja ar peļņu. Šīs bankas kopumā nopelnīja 19 miljonus latu.

Kā ziņots, monetāro finanšu iestāžu (MFI) kopējie operatīvie zaudējumi šā gada pirmajā pusgadā bija 335,3 miljoni latu, aģentūru LETA informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

Iepriekšējā gada atbilstošajā periodā MFI guva peļņu 166,6 miljonu latu apmērā.

Šā gada pirmajā pusgadā pārējās MFI, proti, krājaizdevu sabiedrības un naudas tirgus fondi, strādājušas ar peļņu 0,6 miljonu latu apjomā.

MFI lielāko peļņas vai zaudējumu daļu veido banku rādītāji, bet pārējo MFI - krājaizdevu sabiedrību un naudas tirgus fondu rādītāji.

Jau ziņots, ka pagājušo gadu Latvijas bankas ir noslēgušas ar peļņu 78 miljonu latu apmērā, tomēr ievērojami esot samazinājusies Latvijas banku pelnītspēja, liecina FKTK apkopotie Latvijas banku darbības operatīvie dati.

Latvijas banku pelnītspēja samazinājusies, jo peļņa ir bijusi par 79% jeb 294 miljoniem latu mazāka nekā 2007.gadā.

Pagājušajā gadā banku aktīvu apjoms ir palielinājies par 6% jeb 1,3 miljardiem latu. Decembrī, salīdzinot ar novembri, Latvijas banku sektora likviditātes rādītājs ir nedaudz palielinājies no 48,7% novembrī līdz 52,8% gada beigās.

Kapitāla pietiekamība vidēji bijusi ap 11,8%, kuras normatīvs ir 8%. Piesaistīto noguldījumu apjoms decembrī Latvijas bankās palielinājās par 0,5% jeb par 46 miljoniem latu.

Iepriekšējo piecu gadu laikā noguldījumu apjoms Latvijas bankās aug ik gadu vidēji par 21% līdz 37%, bet kopš pagājušā gada rudens ir vērojamas tendences noguldījumu apjomam samazināties.

Latvijā patlaban reģistrētas 21 banka un septiņu ārvalsts banku filiāles.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV