Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Tautas partija nolemj pagaidām neparakstīt vienošanos ar SVF par aizdevuma saņemšanu

LETA, 27.07.2009. 14:18

Tautas partijas (TP) valde šodien nolēma pagaidām neparakstīt valdības vienošanos ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par aizdevuma saņemšanu.

Kā pēc valdes sēdes sacīja TP līderis Mareks Segliņš, partija uzskata, ka vienošanās vēstulē paredzēto nopietno reformu veikšanai ir nepieciešams plašs sabiedrības un sociālo partneru atbalsts.

Kā ziņots, šodien valdošās koalīcijas partijas lemj par budžeta jautājumiem un valdības vienošanos ar SVF par aizdevuma saņemšanu. Partijas "Jaunais laiks" (JL) priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa jau ir saņēmusi organizācijas lēmējinstitūciju mandātu tās vārdā parakstīt nodomu vēstuli ar SVF, savukārt pārējās valdību veidojošās koalīcijas partijas šodien rīkoja valdes sēdes.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) pēc tikšanās ar koalīcijas partneriem svētdien paziņoja, ka partijas konceptuāli ir gatavas atbalstīt nodomu vēstuli ar SVF. Lai šādu atbalstu paustu oficiāli, partijām nepieciešams to lēmējinstitūciju mandāts, tādēļ notikšot partiju valdes sēdes, kurās katrs politiskais spēks izlems, vai ir gatavs dokumentu parakstīt.

Premjers koalīcijas partneriem uzsvēris, ka vēstules kontekstā valdībai nav steidzamā kārtībā jāuzrāda konkrēti pasākumi, kas tiks veikti, lai samazinātu budžeta deficītu par 500 miljoniem latu 2010.gadā. Nākamā gada budžeta projekta izstrāde notiks saskaņā ar iepriekš plānoto grafiku sadarbībā ar sociālajiem partneriem. Turklāt, lai nodrošinātu pilnīgu politisku atbalstu ikvienam konceptuālam lēmumam, kas būs jāpieņem 2010.gada budžeta izstrādes gaitā, pēc Dombrovska iniciatīvas tikšot veidota politiska līmeņa darba grupa, kura sanāks uz regulārām sēdēm visā budžeta projekta tapšanas laikā.

Tā kā dokumentu varēšot publiskot tikai pēc tā parakstīšanas ar SVF, politiķi atteicās komentēt tā saturu, tomēr arī nenoliedza aģentūras LETA rīcībā neoficiāli nonākušās ziņas par tajā ietvertajiem nosacījumiem.

Dombrovskis norādīja, ka gan pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes paaugstināšana, gan progresīvā iedzīvotāju ienākumu nodokļa ieviešana paredzēta tikai tad, ja neizdodas budžeta deficītu samazināt citiem līdzekļiem.

Valdības vadītājs un finanšu ministrs koalīcijas sēdē esot pauduši apņēmību rast risinājumus, lai izdevumus varētu samazināt citiem līdzekļiem.

Viņš atkārtoti uzsvēra, ka jautājums par iespējamu pensiju samazinājumu par 15% vairs netiek apspriests. SVF arī piekrītot premjeram, ka veselības aizsardzība un izglītība ir tās nozares, kurās turpmāki samazinājumi nav pamatojami.

Neoficiāli aģentūrai LETA kļuvis zināms, ka dokuments sastāv no trim daļām. Pirmā no tām apraksta SVF un Latvijas sadarbības vēsturi.

Otrā dokumenta daļā uzskaitīti pasākumi, kas būtu jāizpilda, lai nākamā gada budžeta deficīts tiktu samazināts līdz 8,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), piemēram, apvienot Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministriju, Vides ministriju un Ekonomikas ministriju, būtiski pārskatīt Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas jeb "Gaismas pils" projektu un izmaksas atbilstoši ekonomiskajai situācijai u.c.

Trešā dokumenta daļa paredz pasākumus, kas jāveic, ja izdevumus un budžeta deficītu vēlamajā apjomā neizdodas samazināt. Bez jau iepriekš saprašanās memorandā ar Eiropas Komisiju (EK) iekļautās apņemšanās palielināt PVN likmi līdz 23% un ieviest jaunus nodokļus dokuments paredz arī progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieviešanu no 500 latiem un pensijas vecuma palielināšanu.

Valsts prezidents Valdis Zatlers svētdien pēc tikšanās ar Dombrovski paziņoja, ka nodomu vēstule nesatur nekādus satraucošus pārsteigumus Latvijas iedzīvotājiem un pieļauj diezgan plašas manevru iespējas.

Kā ziņots, Latvija ar EK jau parakstījusi papildināto saprašanās memorandu, kas bija viens no nosacījumiem, lai saņemtu otro aizdevuma daļu - 1,2 miljardus eiro (0,84 miljardus latu). Šai naudai jau šīs nedēļas sākumā būtu jāieplūst valsts kasē.

Pagājušajā nedēļā publiskotais memorands liecina par iespējamiem jauniem smagiem lēmumiem, kas valdībai būs jāpieņem, mazinot tēriņus 2010.gadā.

Saprašanās memorands paredz, ka 2010.gadā iestādēm jābūt gatavām veikt papildpasākumus, lai budžeta deficītu samazinātu vēl par 500 miljoniem latu, kas ir aptuveni 4% no IKP, tostarp ieviešot kapitāla pieauguma nodokli un noguldījumu procentu ienākuma nodokli, ieviešot dzīvojamā nekustamā īpašuma nodokli un pilnvarojot pašvaldības palielināt nekustamā īpašuma nodokli līdz 3% no kadastrālās vērtības. Tāpat valsts sektorā jāievieš vienota atalgojuma sistēma, lai novērstu lielas ienākumu atšķirības centrālajās valdības iestādēs, jāpārskata pensiju un pabalstu sistēma un jāapsver pakāpeniska pensiju reforma, palielinot pensionēšanas vecumu.

Memorands arī paredz, ka PVN likme palielināma no 21% līdz 23%, ja netiek rasts līdzvērtīgu pasākumu kopums.

Latvijas iestādes ir gatavas katru gadu turpināt šādus būtiskus pasākumus, līdz budžeta deficīts būs mazāks nekā 3% no IKP, kā to nosaka Māstrihtas kritēriji.

Sarunas ar SVF notiek, lai saņemtu šīs organizācijas aizdevuma daļu - 200 miljonus eiro (140,4 miljonus latu).

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV