Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Rekordliels pieteikumu skaits RSU Medicīnas fakultātē

Irīna Kukliča, 27.07.2009. 17:30

Noslēgusies reflektantu dokumentu pieņemšana pamatstudijām Rīgas Stradiņa universitātē. Neskatoties uz šodienas Latvijas medicīnas kritisko stāvokli, interese par medicīnas un veselības aprūpes studijām šogad ir bijusi necerēti augsta.

Šogad RSU ir saņēmusi rekordlielu pieteikumu skaitu studijām Medicīnas fakultātē – 525 pieteikumi. Pieteikumu dinamika pa gadiem skatīt tabulā Nr. 1. Pēc pieteikumu skaita uz vienu valsts budžeta vietu šogad RSU medicīnas un veselības aprūpes virziena studijās reflektantu TOP interesi sastāda: 1.vietā Zobārstniecība, 2.vietā Fizioterapija, 3.vietā Farmācija un 4. vietā Medicīna. Kopumā pa gadiem vērojama augoša interese par medicīnas studijām, tikai ar pavisam nelielu skaitu, interese par zobārstniecību ir kritusies. Interese par sociālo zinātņu programmām, salīdzinājumā ar pagājušo, gadu ir mazinājusies. Neskatoties uz to, ka vairākās sociālo zinātņu programmās uzņemšana vēl turpināsies, šobrīd līdera pozīciju ieņem Starptautiskās attiecības – Eiropas studijas.

Lielo pieteikumu skaitu RSU Medicīnas fakultātes dekāns Ardis Platkājis skaidro ar augsti novērtēto izglītības kvalitāti, kas ir konkurētspējīga pasaules tirgū: "Mūsdienu jaunieši domā vairāk globāli. Neskatoties uz šodienas Latvijas medicīnas nedienām, mediķa prestižs pasaulē ir augsts. Lielo interesi var skaidrot arī kā atgriešanos pie stabilām un pārbaudītām pamatvērtībām." Par medicīnas perspektīvākajām jomām profesors Ardis Platkājis min ģimenes medicīnu, invazīvo medicīnu un diagnostiku, kas nepārtraukti attīstās. Lai cik tas nebūtu bēdīgi, taču mūsu sabiedrība noveco un sabiedrībai novecojot veidojas zināmu slimību kopums, līdz ar to arvien aktuālāka kļūst geriatrija – vecu cilvēku kompleksa ārstēšana.

Māra Kuļša, Fizioterapijas studiju programmas vadītāja (RSU Rehabilitācijas katedra) norāda, ka konkurss uz fizioterapijas studijām vienmēr ir bijis augsts, jo šīs studijas dod iespēju četru gadu laikā iegūt profesiju, kas līdz šim ir bijusi pieprasīta darba tirgū. Studenti novērtē, ka uz reizi pēc studiju beigām var uzsākt strādāt ārstniecības un ambulatorajās iestādēs. Kā norāda M. Kuļša, patīkamākais ir tas, ka jaunie speciālisti strādājot gūst gandarījumu neskaitāmajās situācijās, kad viņi spēj palīdzēt pacientam.

Īpaši krīzes situācijas kontekstā, kad ekonomiskais spiediens uz valsts ģimeņu budžetu ir palielinājies, reflektanti, acīmredzot, nebaidās konkurēt ar citiem saviem vienaudžiem par valsts budžeta vietām, jo studijas RSU sociālo zinātņu programmās ir par maksu. Medicīnas un veselības aprūpes pamatstudijas ilgst no 4 līdz 6 gadiem, kurpretim sociālajās zinātnēs 3 gadus, kas ir daudz mazāk. Neskatoties uz dramatisko veselības aprūpes situāciju Latvijā, lielā konkursa un pieteikumu statistika uz garākām studiju programmām, ir paradoksāla.

Kopējā reflektantu interese par sociālo zinātņu studiju programmām ir mazāka kā pērn, kas, kā jau skaidrots iepriekš, ir saistāms gan ar ekonomisko situāciju, arvien mazāko vidusskolu absolventu skaitu, kā arī to, ka sabiedrība vairāk sāk novērtēt citu studiju nozīmi tālākās karjeras veidošanā, piem., medicīnu un veselības aprūpi. Sociālajās zinātnēs populārākās ir: "Starptautiskās attiecības – Eiropas studijas", "Tiesību zinātne", "Starptautiskais mārketings un reklāma" un "Žurnālistika".

Atsevišķās studiju prgrammās pamatstudijās uzņemšana ir pagarināta. Uzņemšana maģistrantūrā turpināsies līdz 21. augustam, savukārt uzņemšana doktorantūrā notiks septembrī.

Šogad RSU, pateicoties Eiropas Struktūrfondu finansējumam, tiek uzņemti reflektanti profesionālajā bakalaura studiju programmā "Māszinības" ar četrām pamatspecialitātēm. Uzņemšana notiek Rīgā, Ventspilī, Daugavpilī un Liepājā. Pagaidām saņemti 899 pieteikumi studijām.





Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV