Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

SVF: Latvijas valdība ir progresējusi finanšu sektora nestabilitātes mazināšanā

LETA, 28.07.2009. 11:00

Latvijas valdība ir panākusi labu progresu, samazinot finanšu sektora nestabilitāti, savā ziņojumā par Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) misiju Latvijā raksta tās vadītāja Anne Marija Gulde.

Gulde raksta, ka misija ir panākusi vienošanos ar Latvijas valdību par nepieciešamajiem soļiem, kas palīdzēs Latvijai pārvarēt sarežģīto ekonomisko situāciju, garantējot aizņēmuma racionālu izmantošanu un aizsardzību sociāli vājākajām grupām, savienojumā ar Latvijas stratēģiju, kas paredz pēc iespējas ātrāku pāriešanu uz eiro.

SVF valde tuvāko nedēļu laikā izskatīs parakstīto nodomu vēstuli, kurā ir apkopta šī vienošanās. Saņemot SVF valdes atbalstu, Latvija varēs saņemt kārtējo starptautiskā aizdevuma daļu 195 miljonu eiro (137 miljonu latu) apmērā.

Ekonomikas sarukšana ir bijusi daudz dziļāka, nekā sākotnēji gaidīts. Iekšējais patēriņš ir sabrucis un situācija pasaules ekonomikā ir kļuvusi sliktāka, nekā tā bija tad, kad programma tika uzsākta, norāda SVF, un piebilst, ka valdībai ir izdevies sasniegt progresu finanšu situācijas stabilizēšanā.

Taču ekonomiskās grūtības ir atklājušas arī nozīmīgus vājos posmus valdības finanšu sistēmā, izraisot fiskālā deficīta palielināšanos un pārsniedzot sākotnējo uzstādījumu. Lai to risinātu, valdība ir rosinājusi veikt stingrākus soļus fiskālā budžeta sabalansēšanai.

Diskusiju laikā misija uzsvēra nepieciešamību samazināt šo soļu ietekmi uz mazaizsargātām iedzīvotāju grupām. Tas varētu prasīt lielākus izdevumus šī gada budžetā, nekā sākotnēji paredzēts, teikts ziņojumā.

SVF arī norāda, ka, lai sasniegtu izvirzītos mērķus, Latvijas valdībai būs nepieciešams pieņemt ļoti sarežģītus lēmumus. SVF ciešā sadarbībā ar Eiropas Savienību sola palīdzēt Latvijas valdībai pārvarēt nākotnes grūtības.

Kā ziņots, apvienotā Eiropas Komisijas (EK) un SVF misija darbu Latvijā uzsāka 13.jūlijā. Noslēdzoties sarunām, EK pārstāvji vakar ir aizbraukuši no Latvijas, bet ar SVF pārstāvjiem vēl notiek tehniskas tikšanās, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā.

Visu piecu valdības koalīciju veidojošo partiju parakstītā nodomu vēstule ar SVF vakar tika nodota SVF misijas pārstāvjiem. Tālāk vēstule tiks nogādāta uz SVF mītni Vašingtonā, kur SVF lems par tālāko rīcību.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV