Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Liepājas 1.ģimnāzijai plāno piešķirt valsts ģimnāzijas statusu

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa, 30.07.2009. 11:31

Lai nodrošinātu sabalansētu valsts ģimnāziju tīklu Latvijā, Izglītības un zinātnes ministrija sagatavojusi Ministru kabineta rīkojuma projektu, kas paredz piešķirt valsts ģimnāzijas statusu Liepājas 1.ģimnāzijai. Šodien, 2009.gada 30.jūlijā, rīkojuma projekts izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē, pēc tā apstiprināšanas Ministru kabinetā, skola būs otrā valsts ģimnāzija Kurzemē.

Šobrīd Latvijā ir 19 valsts ģimnāzijas, no kurām tikai 1 Kurzemē - Talsos. Valsts ģimnāzijās mācās talantīgākie un spējīgākie Latvijas skolēni, turklāt tās veic arī reģionālā metodiskā centra un pedagogu tālākizglītības centra funkcijas. Valsts ģimnāziju darbība ir svarīga, lai kopumā paaugstinātu Latvijas skolēnu zināšanu kvalitāti, kā arī nodrošinātu talantīgāko un spējīgāko skolēnu potenciāla attīstību visos Latvijas reģionos.

Valsts ģimnāzijas statusa piešķiršanas kārtību nosaka Ministru kabineta 2001.gada 20.marta noteikumi Nr.129 "Ģimnāzijas un valsts ģimnāzijas statusa piešķiršanas un anulēšanas kārtība un kritēriji." Noteikumi nosaka, ka uz valsts ģimnāzijas statusu var pretendēt izglītības iestāde, kura īsteno vispārējās vidējās izglītības programmas ne mazāk kā trijos virzienos, kuras 10. līdz 12.klasē mācās ne mazāk par 350 skolēniem republikas pilsētā, kurā iepriekšējos divos mācību gados ne mazāk kā 75 procentiem skolēnu mācību sasniegumu novērtējums centralizētajos eksāmenos nav bijis zemāks par C līmeni, kura veic pedagogu tālākizglītības centra un reģionālā metodiskā centra funkcijas. Liepājas 1.ģimnāzija atbilsts visiem noteiktajiem kritērijiem.

Liepājas 1.ģimnāzija iepriekšējā mācību gadā īstenoja 3 vispārējās vidējās izglītības programmas, plānots, ka 2009./2010.mācību gadā 10., 11. un 12.klasē kopā mācīsies 363 skolēnu. 2007./2008.m.g. mācību sasniegumu novērtējums centralizētajos eksāmenos 85% Liepājas 1.ģimnāzijas skolēnu nav bijis zemāks par C līmeni. Jau šobrīd skola veic pedagogu tālākizglītības centra un reģionālā metodiskā centra funkcijas, Liepājas 1.ģimnāzijā strādā 4 pilsētas mācību priekšmetu metodisko apvienību vadītāji.

Metodisko centru darba nodrošināšanai IZM ik gadu izskata iespēju valsts ģimnāzijām piešķirt papildu finansējumu, turklāt pedagogu darba samaksas noteikumi paredz, ka pedagogiem valsts ģimnāzijās nosaka piemaksu līdz 10 procentiem no mēneša darba algas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV