Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Aptauja: Uzņēmumu kooperēšanās varētu kļūt populārāka

LETA, 31.07.2009. 09:06

Ekonomiskās situācijas pasliktināšanās uzņēmējus var pamudināt vienoties ar citiem uzņēmumiem par kopīgiem iepirkumiem vai cita veida sadarbību, tādējādi samazinot savas izmaksas un optimizējot darbību, apliecina biznesa informācijas portāla "Nozare.lv" veiktā uzņēmēju aptauja.

Kā uzsvērusi "Ergo" apdrošināšanas sabiedrību Baltijas valstīs valdes locekle Evija Čīma, patlaban uzņēmēji izskata visus iespējamos variantus izdevumu samazināšanai. Līdz ar to prognozējams, ka nākotnē uzņēmumu kooperēšanās dažādās jomās ar mērķi samazināt izdevumus varētu gūt popularitāti.

Pēc Čīmas domām, izskatot šādas sadarbības iespējas, jau pašos pirmsākumos jāizvērtē iespējamie riski, jānovērtē potenciālā sadarbības partnera stabilitāte un drošība, jāvienojas par stingriem sadarbības principiem un kritērijiem, lai gūtu pārliecību, ka uzņemtās kopīgās saistības tiks godprātīgi pildītas.

Grupas uzņēmumu ietvaros "Ergo" apdrošināšanas sabiedrības Baltijā minētos sadarbības principus izmanto jau vairākus gadus. Tas attiecas gan uz stratēģiski nozīmīgiem jautājumiem, gan atsevišķām mazāk svarīgām pozīcijām. Piemēram, katru gadu Baltijas valstu "Ergo" sabiedrības kopīgi izstrādā kalendāru dizainu un arī to izdruku attiecīgi noformē kā vienu pasūtījumu konkrētā tipogrāfijā. Tas ļauj ne vien samazināt izmaksas, bet arī kopumā veicina vienota zīmola stratēģijas realizēšanu. Līdzīgi tiek organizēti arī kopīgi prezentreklāmas pasūtījumi.

Arī Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss uzsvēris, ka kokrūpniekiem ir pozitīvas sadarbības pieredze. Piemēram, viena no Latvijas Kokrūpniecības federācijā ietilpstošajām asociācijām organizē sarunas ar Latvijas degvielas tirgotājiem, lai tie piedāvātu atlaides tās biedriem.

"Vēlos uzsvērt, ka pati asociācija neveic iepirkumu, bet, ļoti vienkāršojot situāciju, saka - man ir tik un tik biedri, kuru kopējais degvielas patēriņš ir "x" tonnas mēnesī. Ja vēlaties, lai šie biedri iepērk degvielu jūsu degvielas uzpildes stacijās, tad dodiet atlaidi tiem. Degvielas uzpildes stacijas ir ieinteresētas dot atlaides, jo, ja katrs atsevišķs biedrs nav tik liels patērētājs, tad tie kopā jau ir spēks. Līdzīgi tiek mēģināts izveidot sadarbību ar smērvielu un riepu tirgotājiem," skaidroja Klauss.

Lai optimizētu loģistikas izmaksas, "Latvijas Finieris" un "Stora Enso" nodibināja kopuzņēmumu "SELF loģistika", kas tagad šiem uzņēmumiem organizē apaļkoksnes transportu.

Savstarpēji sadarbojoties, meža nozares uzņēmumi pa tiešo vai caur savām profesionālajām organizācijām ir izveidojuši paši savu pētniecības institūtu, informācijas centru, apaļkoksnes uzmērīšanas sistēmu, uzsvēris Klauss.

"NP Propertes" valdes priekšsēdētāja Elita Moiseja norāda, ka "NP Properties" industriālajos parkos darbojas vairāk nekā 130 kompānijas un pašreizējā sarežģītajā situācijā regulāri norisinās individuālas tikšanās ar uzņēmējiem ar mērķi rast kopīgus risinājumus, lai šo periodu pārdzīvotu.

"Izvērtējot iespējas vēl efektīvākai līdzekļu ekonomijai, esam pārrunājuši arī tādas opcijas kā atsevišķu preču un/vai pakalpojumu kopīga iepirkšana. Pamatojums tam ir milzīgais apjoms, un, veicot kopīgus pasūtījumus ilgtermiņā, tas, iespējams, ļautu ievērojami samazināt atsevišķu izmaksu pozīcijas. Kā iespējamās iepirkumu jomas tiek apskatītas informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju pakalpojumu iegāde, mārketinga un sabiedrisko attiecību pakalpojumi, elektroenerģijas un degvielas iegāde, biroja/kancelejas preču un pakalpojumu, kā arī citu kopīgu pirkumu iespējama realizēšana," sacījusi Moiseja.

Līdz šim uzrunāti vairāki preču piegādātāji un pakalpojumu sniedzēji, un ir skaidrs, ka šādas vienošanās par kopīgu iepirkumu realizēšanu ir iespējamas un tiek vērtētas pozitīvi. Patlaban nav pārliecības, kā varētu izvērsties līdzvērtīga sadarbība ar monopoluzņēmumiem par to sniegtajiem pakalpojumiem, degvielas piegādātājiem u.c., informēja "NP Propertes" vadītāja.

Pēc viņas teiktā, industriālajos parkos darbojas liels skaits ražotāju, kuru darbībai nepieciešami ļoti lieli energoresursi, līdz ar to kopējais elektroenerģijas patēriņš "NP Properties" parkos ir ievērojams.

Tādēļ "NP Properties" nesen izveidoja atsevišķu uzņēmumu, kas iepērk elektroenerģijas lieljaudas savām un savu nomnieku vajadzībām, tādā veidā nodrošinot industriālo parku nomniekiem izdevīgākas elektroenerģijas un tās piegādes cenas nekā tad, ja katrs nomnieks elektroenerģiju iepirktu atsevišķi.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV