Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Latvijas rūpniecība pēc ilgākas lejupslīdes uzrāda izaugsmi

LETA, 03.08.2009. 14:32

Šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pirmo ceturksni, rūpniecības produkcijas izlaide pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem pieaugusi par 2,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Rūpniecība uzrāda izaugsmi pēc ilgākas lejupslīdes. Šī gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni rūpniecības produkcijas izlaide samazinājās par 11,9%, pagājušā gada ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar trešo ceturksni - par 6,3%, pagājušā gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar otro ceturksni - par 1,8%, savukārt pagājušā gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pirmo ceturksni rūpniecības produkcijas izlaide samazinājās par 0,9%.

Šogad otrajā ceturksnī ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bijis pieaugums par 0,4%, apstrādes rūpniecībā - par 3%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē bijis kritums par 1,2%.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo ceturksni, rūpniecības produkcijas izlaide pēc darba dienu skaita izlīdzinātiem datiem samazinājusies par 18,7%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 1,4%, apstrādes rūpniecībā - par 20,6%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē - par 8,9%.

Rūpniecības produkcijas izlaide šā gada pirmajos sešos mēnešos kopumā samazinājušies par 20,5%. Tai skaitā apstrādes rūpniecībā - par 22,9%, elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē - par 11,1%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē apjomi pieauguši par 0,1%.

Tai skaitā apstrādes rūpniecībā apjoms samazinājies par 3,4%, elektroenerģijas un gāzes apgādē par 9%, bet apjoms ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē palielinājies par 5,5%.

Lielākie rūpniecības produkcijas izlaides kritumi par 19,1% bija datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā, par 16,7% kritums piedzīvots kuģu un laivu būvē un dzelzceļa lokomotīvju un to ritošā sastāva ražošanā, savukārt gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas, izlaide samazinājusies par 13,3%.

Jūnijā, salīdzinot ar maiju, rūpniecības produkcijas izlaides apjoms pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem pieaudzis par 1,4%.

Apstrādes rūpniecībā apjoms pieauga par 0,9%, elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 11,5%, bet kritums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 32,3%.

Lielākie ražošanas apjoma pieaugumi bija citur neklasificētu iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā par 13,8%, papīra un papīra izstrādājumu ražošanā - par 9,8%, iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā - par 8,2%.

Savukārt kritums bija citu transportlīdzekļu ražošanā par 37,2%, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā - par 13,8%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā - par 6,3%.

Šā gada jūnijā, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūniju, rūpniecības produkcijas izlaide pēc darba dienu skaita izlīdzinātiem datiem, samazinājusies par 18,5%.

Tai skaitā ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē produkcijas izlaide samazinājusies par 22,3%, apstrādes rūpniecībā - par 20%, elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 4,9%.

Lielākais rūpniecības produkcijas izlaides samazinājums bija citu transportlīdzekļu ražošanā - par 77,7%, automobiļu detaļu, piekabju un puspiekabju ražošanā - par 53,2%, citur neklasificētu iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā - par 52,3%.

Savukārt pieaugums bija koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā, izņemot mēbeles, - par 1,3%.

Kopumā jūnijā rūpniecības produkcijas izlaide faktiskajās cenās bija 295,4 miljoni latu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV