Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Jūlijā lielāko publicitāti presē guvis Dombrovskis; finanšu ministrs noslīdējis uz sesto pozīciju

LETA, 12.08.2009. 09:27

Jūlijā Latvijas preses izdevumos lielāko publicitāti guvis Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), bet finanšu ministrs Einars Repše (JL) no vairākus mēnešus stabilās pozīcijas pirmajā trijniekā noslīdējis uz sesto vietu, liecina aģentūras LETA Mediju monitoringa nodaļas veiktais pētījums.

Dombrovskis jūlijā apsteidzis iepriekšējā mēneša līderi - Valsts prezidentu Valdi Zatleru. Premjers jūlijā pieminēts 579 preses publikācijās, kas veido 7,6% no kopējā politiķu - vairāk nekā 300 personu - publicitātes apjoma. Savukārt prezidents pieminēts 521 preses publikācijā, kas viņam nodrošinājis 6,84% kopējās publicitātes apjoma.

Abas valsts augstākās amatpersonas pēdējos mēnešus nemainīgi ir publicitātes reitinga līderes. Savukārt finanšu ministrs Repše, kurš iepriekš stabili ieņēma otro vai trešo vietu, jūlijā noslīdējis uz sesto pozīciju. Viņa vietu publicitātes reitingā ieņēmis Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), Repši apsteiguši arī Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC) un veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) .

Ušakovs, kurš jūnijā ar 215 preses publikācijām atradās piektajā pozīcijā, pagājušajā mēnesī pieminēts 299 publikācijās, kas viņam nodrošinājis 3,92% kopējā publicitātes apjoma, bet Repše jūlijā minēts 173 preses publikācijās, kas veido 2,27% no kopējā politiķu publicitātes apjoma.

Ceturtajā vietā reitingā atrodas Rozentāle, kura jūlijā pieminēta 289 preses publikācijās, kas viņai nodrošinājis 3,79% publicitātes apjoma. Savukārt Šlesers pieminēts 246 preses publikācijās un atrodas piektajā pozīcijā.

Sociologs un SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš, komentējot jaunākos reitingu rezultātus, norādīja, ka Repšes publicitātes apjoma kritums Latvijas preses izdevumos izskatās pēc apzināti realizētas politikas, jo, ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī, finanšu ministra amats ir ļoti labs, lai veidotu publicitāti.

Savukārt Ušakova iekļūšanu jūlija publicitātes reitinga trešajā vietā Kaktiņš saistīja ar vēl aizvien lielo interesi par galvaspilsētas jauno vadību. Vienlaikus eksperts uzskata, ka, apzināti nepiestrādājot pie publicitātes, šo pozīciju Ušakovam var neizdoties saglabāt.

Rozentāles publicitātes apjomu jūlijā Kaktiņš skaidroja ar aktualitātēm veselības nozarē un skandāliem, kas ap nozari veidojušies.

Vēl reitinga pirmajā desmitniekā iekļuvis Daugavpils domes priekšsēdētājs Rihards Eigims (LSDSP) un eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kas jūlijā pieminēti katrs 141 preses publikācijā, Ventspils mērs Aivars Lembergs - 125 publikācijās, kā arī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) - 123 publikācijās.

Kā ziņots, aģentūra LETA šo ikmēneša pētījumu veic kopš 2008.gada. Pētījuma datus var analizēt arī pa atsevišķām kategorijām - pēc publicitātes apjoma reģionālajā vai nacionālajā presē, pēc publikāciju valodas u.c.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV