Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Jūrmalas brīvdabas muzejā notiks Amatu diena

Gija Kloka, 13.08.2009. 10:25

Sestdien, 15.augustā, plkst. 14:00 Jūrmalas brīvdabas muzejā notiks Amatu diena. Tie ir svētki, kas ir kļuvuši par tradīciju un notiek jau sesto gadu. Dziesmās apmeklētājus aicinās mazās dziedātājas Everita, Māriņa un Alise Sējānes. Popularizēsim jūrmalnieku senāko nodarbošanās veidu - zvejniecību, kā arī citus amatus, kas raksturīgi 19. un 20. gadsimtā. Par senajiem amatiem vēsta muzeja patstāvīgās ekspozīcijas - virvju vīšanas darbnīca, zivju kūpinātava, vēsturiskās stelles un maizes krāsns Vecbulduru zvejnieka dzīvojamā mājā, kā arī daudz kas cits.

Arī šoreiz Amatu dienā muzeja viesi varēs redzēt amatu meistarus darba procesā. Tie ir meistari, kas saglabājuši un apguvuši sentēvu tradīcijas.

Apmeklētāji varēs pārbaudīt savu roku veiklību kādā amatā. Zvejnieku sievas parādīs, kā lāpīt tīklus un sasiet jūrnieku mezglus. Varēsiet ar virpu virpot podus un traukus no māliem, ar graudberzi berzt graudus, pamēģināt kādas ir aužamās stelles, kā arī veidot adatu pinumus ar kaula adatām. Tāpat darbosies "Senās vides darbnīca", kur varēs apgūt prasmes alvas liešanā.

Visa pasākuma laikā Liesma Legzdiņa lasīs pasakas, savukārt Jaunmoku pils Zīmes centrs parādīs to, kā ir iespējams vēl neredzētā veidā izmēģināt to, kā veidojas Zīmes, ar kurām cilvēki bieži vien identificē sevi, savu ģimeni vai tautu, lieto par firmu logo, iegravē gredzenos, ieauž karogā, utt. Tās ir Zīmes, ko pazinuši un pratuši izmantot mūsu senči vairāk kā pirms 4500 gadiem! Kas ir visu šo Zīmju pamatā? To Jaunmoku pils Zīmes centrs centīsies Jums atbildēt atbilstošā 21. gadsimta manierē, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV