Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

Straujākais IKP kritums otrajā ceturksnī - Lietuvā, visa ES ekonomika sarukusi par 4,8%

LETA, 13.08.2009. 14:14

Šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, Eiropas Savienības (ES) valstu ekonomika samazinājusies par 4,8%, bet lielākais kritums bijis Lietuvā - par 22,6%, liecina ceturtdien publiskotās ES statistikas biroja "Eurostat" provizoriskās aplēses.

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP), salīdzinot ar pagājušā gada otro ceturksni, samazinājies par 18,2%, kas ir otrais lielākais kritums starp visām ES valstīm. Nākamais straujākais IKP samazinājums bijis Igaunijā - par 16,6%, Rumānijā - par 8,8%, Ungārijā - par 7,4% un Zviedrijā - par 6,3%.

"Eurostat" aplēsēs par IKP izmaiņām ES otrajā ceturksnī izmantoti sezonāli izlīdzināti dati. Iepriekš Centrālā statistikas pārvalde bija ziņojusi, ka pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem Latvijas IKP otrajā ceturksnī ir samazinājies par 19,6%.

IKP otrajā ceturksnī, salīdzinot ar 2008.gada otro ceturksni, samazinājies visās ES valstīs, par kurām bija pieejami dati, bet mazākais samazinājums bijis Grieķijā - par 0,2% un Kiprā - par 0,7%.

Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, visa ES valstu ekonomika samazinājusies par 0,3%, bet 16 eirozonas valstu ekonomika - par 0,1%.

ES un eirozonas ekonomikas sarukums otrajā ceturksnī bijis daudz mazāks nekā pirmajā ceturksnī, kad IKP samazinājās attiecīgi par 2,4% un 2,5%. Lielākā ietekme uz šīm izmaiņām bijusi Vācijā un Francijā negaidīti uzrādītajam pieaugumam, kas liek secināt, ka smagākā recesija Eiropā pēc Otrā pasaules kara tuvojas beigām, norāda "Bloomberg".

No visām ES valstīm lielākais IKP samazinājums pret iepriekšējo ceturksni bijis Lietuvā - par 12,3%, Igaunijā - par 3,7%, Ungārijā - par 2,1% un Latvijā - par 1,6%, bet lielākais pieaugums sasniegts Slovākijā - par 2,2%. Vācijā, Grieķijā, Francijā un Portugālē IKP, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, palielinājies par 0,3%.

"Eurostat" aplēses par IKP izmaiņām ietver datus par 17 ES valstīm, bet par pārējām savienības valstīm informācija vēl nebija pieejama.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV