Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Gada inflācija Latvijā jūlijā bijusi piektā augstākā ES

LETA, 14.08.2009. 14:50

Gada inflācija Latvijā jūlijā samazinājās līdz 2,1%, salīdzinot ar 3,1% jūnijā, un bija vairs tikai piektā augstākā Eiropas Savienībā (ES), liecina piektdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati.

Tādējādi gada inflācija Latvijā jau ceturto mēnesi pēc kārtas nav augstākā ES.

Pirms tam gada inflācija Latvijā ar nelieliem pārtraukumiem vairāk nekā četrus gadus bija augstākā starp visām ES valstīm.

Pēc iepriekš paziņotajiem Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes datiem, kas aprēķināti pēc atšķirīgas metodoloģijas, gada inflācija Latvijā jūlijā bija 2,5%.

Jūlijā visaugstākā inflācija ES bija Rumānijā - 5%, Ungārijā - 4,9%, Polijā - 4,5%, Lietuvā - 2,6%, Latvijā - 2,1% un Zviedrijā - 1,8%.

Četrpadsmit ES valstīs jūlijā patēriņa cenas bijušas zemākas nekā pirms gada. Vislielākā deflācija bijusi Īrijā, kur patēriņa cenas gada laikā samazinājušās par 2,6%. Nākamais lielākais cenu samazinājums bijis Beļģijā - par 1,7%, Luksemburgā - par 1,5% un Spānijā un Portugālē - par 1,4%. Arī Igaunijā bijusi gada deflācija - 0,4%.

Kopumā 20 ES valstīs gada inflācija jūlijā, salīdzinot ar jūniju, ir pazeminājusies, vienā valstīs - paaugstinājusies, bet piecās valstīs nav mainījusies. Savukārt informācija par inflāciju Lielbritānijā vēl nebija pieejama.

Kopā ES gada inflācija jūlijā bija 0,2%, salīdzinot ar 0,6% jūnijā. Savukārt eirozonā fiksēta rekordliela 0,7% deflācija. Deflācija eirozonā bijusi lielāka par "Eurostat" sākotnēji lēstajiem 0,6%, un tā saistīta galvenokārt ar energoresursu cenu kritumu un augošo bezdarbu, kas licis mājsaimniecībām ierobežot tēriņus.

Mēneša laikā visā ES patēriņa cenas ir samazinājušās par 0,5%, bet eirozonā - par 0,7%.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV