Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Eksperti: Austrumeiropā vērojamas stabilizācijas pazīmes

LETA--BLOOMBERG, 17.08.2009. 18:49

Austrumeiropas ekonomikas, no kurām liela daļa iepriekšējā ceturksnī piedzīvoja rekordstrauju kritumu, šā gada otrajā pusē varētu sākt atgūties no recesijas, kas galvenokārt skaidrojams ar situācijas uzlabošanos galvenajos eksporta tirgos Rietumeiropā, uzskata eksperti.

Ungārijā, Čehijā, Rumānijā, Latvijā, Lietuvā un Slovākijā jūnijā bija vērojama rūpnieciskās ražošanas apjoma krituma tempa palēnināšanās, kas veicināja Slovākijas un Čehijas ekonomiku pieaugumu iepriekšējā ceturksnī.

"Šie noteikti ir zaļi asni. Arvien pieaug pazīmes, ka iekšzemes kopprodukta prognozes 2010.gadam tiks paaugstinātas," norādīja Čehijā bāzētās investīciju bankas "Wood & Co" ekonomisti.

Eksperti uzsver, ka eksportu atkarīgajām Austrumeiropas ekonomikām ir nepieciešama situācijas stabilizēšanās Rietumeiropā, lai atdzīvinātu to ražošanas sektorus un veicinātu nodarbinātības pieaugumu.

Pēc tam, kad Vācija un Francija otrajā ceturksnī izkļuva no recesijas, arvien pieaug cerības par pieprasījuma kāpumu, kas varētu palīdzēt paplašināties Austrumeiropas ekonomikām.

"Mēs redzam labas pazīmes, ka ekonomikas lejupslīde reģionā jau sasniegusi zemāko punktu," sacīja Ungārijas bankas "OTP Bank Nyrt" vecākais finanšu direktors Laslo Benciks.

"Pazīmes liecina par situācijas uzlabošanos, lai arī Austrumeiropas kopējā ekonomiskā prognoze vēl joprojām ir salīdzinoši drūma. Ir pāragri runāt par atgriešanos pie ilgtspējīgas izaugsmes," piebilda "Capital Economics" ekonomists Deivids Okslijs.

Viņš prognozē, ka Polija un Čehija piedzīvos straujāku ekonomikas atlabšanu, bet Ungārijā, Rumānijā un Baltijas valstīs būs vērojama lēna izaugsmes atgūšana.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV