Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

JL, PS un SCP vienojušās par konsolidāciju uz nākamajām Saeimas vēlēšanām

LETA, 19.08.2009. 20:47

Trīs Saeimā pārstāvētās labējās partijas - "Jaunais laiks" (JL), "Pilsoniskā savienība" (PS) un "Sabiedrība citai politikai" (SCP) - šodien panākušas vienošanos par spēku konsolidēšanu kopīgas apvienības izveidošanai uz nākamgad paredzētajām Saeimas vēlēšanām.

Kā aģentūrai LETA sacīja JL priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, jaunās apvienības mērķis būs "godīga valsts pārvalde, godīga, atklāta un profesionāla politika".

Minēto partiju priekšsēdētāji iecerējuši pirmdien, 24.augustā, nākt klajā ar kopīgu paziņojumu par apvienības izveidošanu.

Āboltiņa prognozēja, ka apvienību varētu reģistrēt februārī vai martā, jo līdz tam katrai partijai minētais jautājums vēl jāskata kongresā, kā arī jāizstrādā vairāki sadarbības dokumenti. Āboltiņa pieļāva, ka apvienību varētu vadīt vairāki līdzpriekšsēdētāji.

Jaunveidojamā apvienība būs atvērta, un netiek izslēgts, ka tai varētu pievienoties arī vēl kāda cita labējā partija.

JL Rīgas domes frakcijas vadītājs Edgars Jaunups iepriekš Latvijas Radio pieļāva, ka partiju apvienībai varētu būt divi līdzpriekšsēdētāji, tomēr "par personālijām ir dažādi modeļi". "Iesaistītajām partijām ir ļoti spēcīgi līderi, kas bauda sabiedrības uzticību, un ir labi startējuši vēlēšanās," sacīja Jaunups, gan norādot, ka partijai "būs atvērtas durvis" arī cilvēkiem, kas patlaban nav iesaistīti aktīvajā politikā.

Jaunups gan tieši neatbildēja uz jautājumu, vai starp apvienības līderiem varētu būt bijusī laikraksta "Diena" galvenā redaktore Sarmīte Ēlerte un bijušais "Latvijas Krājbankas" vadītājs Mārtiņš Bondars.

Kā iepriekš ziņoja telekompānijas TV3 ziņu raidījums, Ēlerte iesaistījusies labējo partiju konsolidācijā. Ēlerte jau tikusies ar šīm partijām, lai apspriestu iespējamo konsolidāciju un līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām izveidotu spēcīgu politisko apvienību. "Šis veidojums ar cieņu varētu stāties pretī pašreizējai politiskajai elitei," uzsver Ēlerte.

Ēlerte uzskata, ka jaunas partijas izveide patlaban nav reāla, jo sabiedrība no tām ir nogurusi, toties pēc šķelšanās būtu vēlama JL un PS atkalapvienošanās.

Arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) iepriekš žurnālistiem sacīja, ka pirmais sarunu partneris saistībā ar iespējamu tā dēvēto labējo politisko partiju konsolidāciju būtu PS. Ministru prezidents sacīja, ka JL atbalsta ideju par labējo partiju konsolidāciju, un šis process, viņaprāt, ir nepieciešams. Tomēr JL sarunu ar PS rezultāts nevar būt partiju apvienošanās, bet gan partiju apvienības veidošana, uzsvēra Dombrovskis.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV