Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Tradicionālo Rīgas svētku programmu Krastmalā papildinās jauni pasākumi

Rīgas svētku preses dienests, 21.08.2009. 13:50

Šogad Rīgas svētkos līdz ar tradicionālajiem pasākumiem 11. novembra krastmalā svētku viesi 22. augustā plkst. 20:14 aicināti piedalīties vēl nebijušā akcijā „Pilsēta – orķestris” un iesaistīties instalācijas „Labo nodomu koks” veidošanā.
Tradicionālo Rīgas svētku programmu Krastmalā papildinās jauni pasākumi

Rīgas svētku laikā iecerētajā akcijā „Pilsēta orķestris”, izmantojot jebkuru sitaminstrumentu, vai arī mājās atrodamos skanošos sadzīves priekšmetus, varēs piedalīties ikviens. Svētku viesi aicināti ierasties 11. novembra krastmalā ap 19:45, lai sarīkotu ģenerālmēģinājumu kopējam priekšnesumam. Akcijas dalībniekiem apģērbā vēlams izmantot dzeltenu, zaļu, sarkanu vai zilu krāsu, jo iecerēts pēc krāsām izveidot četras grupas, kuras vadīs mūziķi - Aisha, Liene Šomase, Andris Ērglis un grupas „Iļģi” soliste Ilga Reizniece, kas pēc akcijas „Pilsēta – orķestris” Krastmalas apmeklētājus priecēs ar populārām kompozīcijām Lielajā svētku koncertā. Tajā dzirdēsim arī LNT „Latvijas Ģimeņu dziedāšanas svētku” dalībniekus.

Sestdien 11. novembra krastmalā līdztekus Lielajam koncertam, svētku viesiem tiks piedāvāta plaša koncertprogramma visas dienas garumā. Krastmalu ieskandinās „Latvijas Zelta talantu” dalībnieki, kas zināmi no TV šova talantu sacensībām. Uz Lielās skatuves uzstāsies līnijdeju, Argentīnas tango un salsas profesionāļi, ar kuriem kopā ikviens varēs apgūt dejas soļus.

Krastmalā no plkst. 11:00 līdz pat 23:00 būs dažādas aktivitātes gan bērniem, gan pieaugušajiem. Programmas sākumā paredzēts tradicionālais starptautiskais seno spēkratu salidojums „Rīga Retro 2009”, kas šogad veltīts Rīgas Motormuzeja 20 gadu jubilejai. 11. novembra krastmalā tiks izstādīti vairāk nekā 80 antīko automobiļu un 40 retro motociklu, atspoguļojot autobūves attīstības vēsturi pasaulē un Latvijā. Līdztekus „Rīga Retro” uz lielās skatuves notiks adīšanas čempionāts, kurā kopīgiem spēkiem tiks apadīta automašīna Fiat.

„Rīgas svētku Lielajā ēdamielā” rīdziniekiem un svētku viesiem produkciju piedāvās vairāk nekā 60 dažādu uzņēmumu, tostarp restorāni, kafejnīcas un zemnieku saimniecības. Darinājumus rādīs arī pašmāju amatnieki un tautas daiļamata meistari, kuru piedāvājums šogad būs īpaši plašs. Dalību pieteikuši gandrīz 100 amatnieku, kuru darinājumus varēs ne tikai iegādāties un pasūtīt, bet arī iepazīties ar darbu tapšanas gaitu. Savukārt vienā no ēdamielas teltīm atradīsies arī „Rīgas svētku Lielās spēles”, kas notiek ar Latvijas Radio 2 atbalstu, „Garšu un smaržu laboratorija”.

Daugavas akvatorijā norisināsies „Rīgas ūdens svētki”, kuros notiks ūdens motociklu sacensības ar Latvijas un Eiropas spēcīgāko braucēju piedalīšanos un noslēgumā ūdens motociklu paraugdemonstrējumi Freestyle show. Savukārt plkst. 12:00 virs Daugavas varēs redzēt ASV F-15 kaujas tipa lidmašīnu lidojumu, kas ir ASV dāvana Rīgai 808. dzimšanas dienā.

Daudzveidīga programma paredzēta arī sporta zonā, kur norisināsies gan šīgada lielākās spēkavīru sacensības Latvijā „Izaicinājuma Kauss Rīga 2009” komandām, gan arī „Baltijas čempionāts svara bumbu celšanā”. Čempionāts sāksies ar jauniešu un sieviešu sacensībām, pēc tam pie svara bumbām ķersies stiprākie pasaulē, kam sekos sacīkstes svara bumbu žonglēšanā. Pārbaudīt spēkus varēs arī apmeklētāji. Turpat blakus klātienē varēs redzēt olimpisko medaļu ieguvēju – Igora Vihrova un Jevģenija Saproņenko – , kā arī Latvijas čempionu – Vitalija Kardašova un Dmitrija Trefilova – paraugdemonstrējumus un treneru vadībā pamēģināt dažādus trikus. Rīgas svētkos notiks jau piektais „Rīgas cartoon rallijs”, jeb pašdarināto braucamrīku festivāls, kurā piedalīsies deviņpadsmit komandas. Uzvarētāju noteikšanā svarīgāka par braucamrīku ātrumu būs komandas atraktivitāte un kartinga dizains. Savukārt skeitborda brīvā formāta sacensībām jebkurš interesents varēs pieteikties pasākuma dienā. Sporta zonā būs arī sieviešu sporta sektors,
kurā varēs vērot Latvijas karsējmeiteņu komandu priekšnesumus un piedalīties aerobikas maratonā, kur dalībniekiem nav jābūt speciālos sporta tērpos. Izmēģināt dažādus trenažierus, apgriezt matus pie profesionāliem frizieriem un uzzināt vairāk par uztura bagātinātājiem, kā arī izmērīt asinsspiedienu varēs prezentāciju teltīs.

Visu dienu pilsētas svētku viesi aicināti iesaistīties „Labo nodomu koka” veidošanā starp Daugavas un Poļu gātēm. „Labo nodomu koks” ir instalācija, ko mākslinieku vadībā veidos paši pilsētnieki, un kas taps, izmantojot tukšās PET pudeles. Piedaloties akcijā, katrs dalībnieks simboliski nobalsos par saprātīgu planētas, valsts un pilsētas vides veidošanu.

Pēc pilsētas mēra Nila Ušakova uzrunas rīdziniekiem un pilsētas viesiem plkst. 21:55, Rīgas svētku kulminācijā skatītāju vērtējumam būs deviņi uguņotāju priekšnesumi, kas pilsētas svētku vēsturē ir līdz šim lielākais priekšnesumu skaits Uguņotāju sacensībās. Katrs dalībnieks sniegs vismaz pusotru minūti garu muzikālu pirotehnikas priekšnesumu. Sacensību uzvarētāju noteiks skatītāji 11. novembra krastmalā un pie televīzijas ekrāniem, sūtot ne vairāk kā piecas īsziņas no viena telefona.

Rīgas svētkus organizē Rīgas domes Kultūras departaments sadarbībā ar 48 pasākumu rīkotājiem. Rīgas domes līdzfinansējums Rīgas svētkiem ir 90 000 latu, taču lielāko daļu pasākuma budžeta veido sponsoru, pasākumu atbalstītāju un sadarbības partneru finansējums. Rīgas svētkus informatīvi atbalsta portāls draugiem.lv, Mediju nams, Latvijas Neatkarīgā Televīzija, Pirmais Baltijas Kanāls, JCDecaux Latvija un Kultūras Forums. Rīgas svētku informatīvais tālrunis 1188.

Svētku programma pieejama: www.rigassvetki.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV