Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Šodien aicinām piedalīties Rīgas svētku tradicionālajos pasākumos un pirmajā nakts skrējienā

Rīgas svētku preses dienests, 21.08.2009. 12:09

Šodien, Rīgas svētkos, kā ik gadu Rīgas pilsētas mērs sveiks Rīgas „Zelta kāzu” jubilārus, notiks tradicionālais „Vecrīgas torņu mūzikas” koncerts un Bolderājā mazi un lieli aicināti uz pasākumu „Silts vakars Bolderājā jeb mācies peldēt!”. Turklāt šovakar pilsētas svētku vēsturē pirmo reizi notiks unikāls pasākums „OKartes Rīgas svētku Nakts skrējiens”, kurā piedalīsies vairāki tūkstoši rīdzinieku un pilsētas viesu.
Šodien aicinām piedalīties Rīgas svētku tradicionālajos pasākumos un pirmajā nakts skrējienā

Jau sesto gadu Rīgas svētku laikā notiks svinīgs pasākums Rīgas "Zelta kāzu" jubilāriem, kas laulībā nodzīvojuši piecdesmit gadu. Šogad Rīgas mērs Nils Ušakovs un Rīgas pilsētas Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Viktorija Paņko sveiks 74 pārus. Mazajā Ģildē jubilāriem muzicēs Rīgas pilsētas kamerkoris „Ave Sol” un Rīgas profesionālais pūtēju orķestris „Rīga”. Pasākumu, kurā ieeja tikai lūgtajiem viesiem, vadīs aktieris Ivars Puga.

Gatavojoties senākajam Rīgas svētku tradicionālajam pasākumam – „Vecrīgas torņu mūzikas” koncertam 21. augusta vakarā, jau no mēneša sākuma, ik svētdienu, rīdziniekiem un pilsētas viesiem metāla pūšaminstrumentu kvartets Shady Brass Q Rātsnamā atskaņoja seno mūziku un variācijas par latviešu tautasdziesmu “Rīga dimd”. „Vecrīgas torņu mūzikas” koncertā šovakar plkst. 19:00 Rātsnama balkonā muzicēs kvartets Shady Brass Q, no Melngalvju nama balkona un no Sv. Pētera baznīcas, kam šogad aprit 800 gadu, torņa sasauksies profesionālā pūtēju orķestra “Rīga” mūziķi. Savukārt džeza interprets Intars Busulis un Vidzemes kamerorķestris diriģenta Andra Veismaņa vadībā Rātslaukuma centrā uzstāsies ar zelta klasikas un latviešu estrādes retro hitu programmu. Koncertā skanēs dažādu laikmetu skaistākās melodijas, savukārt stāstus un leģendas par Vecrīgas torņiem, Rātslaukumu un muzicēšanu senajā Rīgā atklās Rīgas torņu stāstnieks, kura lomā iejutīsies diriģents Ivars Cinkuss.

Rīgas svētku pirmajā dienā plkst. 22:00 pie Rīgas Kongresu nama tiks dots starts līdz šim nebijušam un unikālam pasākumam „OKartes Rīgas svētku Nakts skrējienam”, kurā jau tagad pieteikušies vairāk nekā 3300 dalībnieku. Skrējiens paredzēts maršrutā no Valdemāra ielas, pāri Vanšu tiltam, kas šajā naktī tiks slēgts satiksmei, un atpakaļ pie Rīgas Kongresu nama. Tajā var piedalīties ikviens, jo trases garums ir tikai 4.5 km. Dalībniekus un līdzjutējus priecēs izklaides programma – visā trases garumā īpašas noskaņas radīšanai spēlēs DJ, būs gaismu šovs un skrējējus atbalstīs karsējmeitenes. Reģistrēties skrējienam var līdz plkst. 20.00 vai līdz brīdim, kad dalībnieku skaits sasniegs 5 000. Lai pieteiktos, jānosūta īsziņa "OKarte Vārds Uzvārds (bez mīkstinājuma un garumzīmēm) Dzimšanas gads" uz numuru 120, maksa par īsziņas nosūtīšanu ir viens lats. No plkst. 20.00 līdz 22.00 pie Kongresu nama, uzrādot atbildes īsziņu, dalībnieki aicināti saņemt skrējiena reģistrācijas numurus. Skvērā, pie Rīgas Kongresu nama, dabosies OKartes skatuve – muzicēs DJ un mūziķi, par pozitīvu noskaņojumu gādās Žanete Skarule un Ēriks Loks. Vairāk informācijas www.okartesnaktsskrejiens.lv.

Piedzīvot koncertus, izstādes un praktisku darbošanos no plkst. 16:00 līdz pat 22:00 bērni un pieaugušie varēs pasākumā „Silts vakars Bolderājā jeb mācies peldēt!” Bolderājas Mūzikas un mākslas skolas pagalmā, Stūrmaņu ielā 31. Svētkus ar klasisku dārza mūziku atklās pūtēju kvintets – Laura Ezera, Ieva Birzkopa, Jēkabs Nīmanis, Kalvis Etkins un Jana Misuļina. Veselu stundu no plkst. 17:00 grupa „Iva” spēlēs bluegrass, blūzu un džezu. Plkst. 18:00 marimbas, timpāna, vibrofona un citu instrumentu ritmus Bolderājas viesi varēs dzirdēt mūziķu – Elīnas Endzeles un Ievas Kļaviņas, Edgara Saksona, Riharda Zaļupes, Ata Vintuka, kā arī Uģa Krūskopa – izpildījumā. Plkst. 19:30 eksperimentālas mūzikas cienītājiem Woodpecker projektā ar Olafu Štālu spēlēs Andris Dzenītis, Līga Veilande un dziedās Ieva Parša. Visu pasākuma laiku būs apskatāma RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas studentu darbu izstādē „Mācies peldēt!”, zemūdens atradumus rādīs biedrība „Baltijas ronis”.

Šodien, Rīgas svētku laikā, notiek arī citi pasākumi. Jau divdesmit otro reizi Strazdumuižā no plkst. 10:00 līdz 19:00 „Strazdumuižas ciemata svētkos” tiks sumināti un pagodināti ciemata iedzīvotāji. Pasākumā piedalīsies grupa „Duets Sandra” un aktieris Zigurds Neimanis, savukārt mazākajiem pasākuma apmeklētājiem būs piepūšamās atrakcijas un zīmējumu konkurss, visas dienas garumā notiks arī dažādas sporta aktivitātes.

Tradicionāli Rīgas svētku laikā notiek „FarinelliTM-Fest”, kur ar garīgās mūzikas koncertā „Sancta Maria” Sv. Jāņa baznīcā pirmoreiz ar solokoncertu uzstāsies kontrtenors Rustams Javajevs, starpatutiska konkursa „Citta di Pesaro” (Itālijā), laureāts. Koncerta skanēs J.S. Baha, A. Skarlati, Dž. Kačīni un H. Pērsela skaņdarbi. Savukārt Rīgas Kultūras centrā Iļģuciems plkst. 18:00 tiks atklāts pirmais starptautiskais tradicionālās tekstilmozaīkas festivāls „Rīgas tekstilmozaīka”, kurā darinājumus eksponēs šuvējas no Baltijas un Eiropas valstīm, festivāla dalībnieki kopīgi radīs lielformāta segu un informācijas stendos varēs iepazīties ar nepieciešamajiem materiāliem tekstilmozaīkas darināšanai. Izstāde apskatāma 22. un 23. augustā. Rīgas svētku dienās, no 21. līdz 23. augustam, Spīķeros, Dirty Deal café apskatāma Latvijas un Krievijas kino un reklāmas jomā strādājošo radošo darbinieku mākslas izstāde “Pekšots 2009: Rīga – Maskava”.

Rīgas svētkus organizē Rīgas domes Kultūras departaments sadarbībā ar 48 pasākumu rīkotājiem. Rīgas domes līdzfinansējums Rīgas svētkiem ir 90 000 latu, taču lielāko daļu pasākuma budžeta veido sponsoru, pasākumu atbalstītāju un sadarbības partneru finansējums. Rīgas svētkus informatīvi atbalsta portāls draugiem.lv, Mediju nams, Latvijas Neatkarīgā Televīzija, Pirmais Baltijas Kanāls, JCDecaux Latvija, Kultūras Forums, Rīgas svētku informatīvais tālrunis 1188.


Svētku programma pieejama: www.rigassvetki.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV