Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Rīgas svētki arī šogad pulcē vairāk nekā 100 tūkstošus apmeklētāju (FOTO)

Rīgas svētku preses dienests, 24.08.2009. 14:12

Rīgas svētku pasākumus, kuri šogad galvenokārt bija vērsti uz apmeklētāju aktīvu līdzdalību svētku radīšanā un izglītošanu, visās svētku dienās apmeklēja vairāk nekā 100 tūkstoši rīdzinieku un pilsētas viesu.
Rīgas svētki arī šogad pulcē vairāk nekā 100 tūkstošus apmeklētāju (FOTO)

„Pateicos visiem rīdziniekiem un mūsu viesiem, kuri piedalījās Rīgas svētku pasākumos un izbaudīja šīs saulainās augusta dienas galvaspilsētā. Paldies arī svētku organizatoriem, kuru veidotā programma bija visaptveroša un ļāva ikvienam atrast sev interesantu pasākumu. Rīgas svētku laikā pilsētnieki pierādīja, ka, neskatoties uz visām nebūšanām, mēs protam priecāties un ar pozitīvu attieksmi skatīties nākotnē,” uzskata Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Šogad Rīgas svētkos rīdzinieki un pilsētas viesi līdz ar tradicionālajiem pasākumiem tika aicināti piedalīties vairākos līdz šim nebijušos notikumos. Akcija “Pilsēta – orķestris” 11. novembra krastmalā, kur ar sitaminstrumentu un jebkādu mājās atrodamu sadzīves priekšmetu palīdzību kopīgi tika radīts skaņdarbs „Rīga dimd”, apliecināja rīdzinieku radošumu un vienotību, un vēlreiz pierādīja, ka Rīga patiešām ir pelnījusi Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu. Lielu iedzīvotāju atsaucību guva arī pirmais „O!Kartes Rīgas svētku Nakts skrējiens” pa naksnīgo Kr.Valdemāra ielu un Vanšu tiltu, kurā piedalījās 4148 skrējēju, pulcējot vairākus tūkstošus atbalstītāju.

Rīgas svētkos ikvienam bija iespēja Rīgu atklāt no jauna. Vērmanes dārzā varēja uzzināt ne tikai par parka tapšanu, bet arī atgriezties iepriekšējā gadsimta 20. un 30. gados, kad Rīgā tika dibinātas pirmās nacionālas nozīmes institūcijas – Nacionālā opera, Nacionālais teātris, Nacionālā bibliotēka, Latvijas Mākslas akadēmija, Latvijas Mūzikas akadēmija, Latvijas Universitāte, Valsts arhīvi – Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs un Latvijas Valsts vēstures arhīvs. „Rīgas svētku Lielajā spēlē”, kurā piedalījās apmēram 17 000 svētku viesu, ikviens varēja iepazīties ar vietām, kur izsenis mēdza pulcēties daudz rīdzinieku, lai baudītu gan ēdienus, gan labu mūziku un interesantu sabiedrību. Visas svētku dienas pilsētas viesi tika gaidīti muzejos. Īpašu programmu piedāvāja Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, kur notika teatralizētas ekskursijas pa muzeja ekspozīcijām, spēles un dejas.

Lielu interesi radīja pasākumi 11. novembra krastmalā, kur Rīgas svētku kulminācijā – „Uguņotāju sacensībās” – svētku apmeklētāji vēroja deviņu Latvijas labāko uguņotāju priekšnesumus. Visvairāk skatītāju balsu saņēma pirotehnikas uzņēmums „Uguns dārzi”, kas varēs uguņot nākošajā lielajā pasākumā. Par svētku noskaņu tika domāts arī Rīgas priekšpilsētās un rajonos.

„Rīgas svētki bija skaisti! Liels un sirsnīgs paldies visiem, kuri līdzdarbojās svētku veidošanā. Jo īpaša pateicība visiem tiem uzņēmējiem, ar kuru finansiālu atbalstu svētku programmu varējām izveidot tik plašu un daudzveidīgu,” uzsver Rīgas domes Kultūras departamenta vadītāja Diāna Čivle.

Rīgas svētkus organizēja Rīgas domes Kultūras departaments sadarbībā ar 48 pasākumu rīkotājiem. Rīgas domes līdzfinansējums Rīgas svētkiem bija 90 000 latu, taču lielāko daļu pasākuma budžeta veido sponsoru, pasākumu atbalstītāju un sadarbības partneru finansējums. Rīgas svētkus informatīvi atbalsta portāls draugiem.lv, Mediju nams, Latvijas Neatkarīgā Televīzija, Pirmais Baltijas Kanāls, JCDecaux Latvija un Kultūras Forums. Rīgas svētku informatīvais tālrunis 1188.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV