Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Bezdarba līmenis Latvijā turpina kāpt

LETA, 08.09.2009. 09:36

Nedēļas sākumā Latvijā bija reģistrēti 139 000 bezdarbnieki, un bezdarba līmenis valstī turpina kāpt, intervijā LNT rīta raidījumā "900 sekundes" sacīja Nodarbinātības valsts aģentūras vadītāja Baiba Paševica.

 

Ja jūnijā un jūlijā bezdarba līmenis bija stabilizējies, tad pirmā septembra nedēļa parāda, ka bezdarba līmenis turpina kāpt, atzina Paševica.

Viņa prognozē, ka šā gada beigās Latvijā 170 000 cilvēki varētu būt reģistrējušies kā bezdarbnieki.

Kā atzina aģentūras vadītāja, patlaban nav pamata optimismam par bezdarba kāpuma apstāšanos, jo neveidojas jaunas darba vietas, turklāt valsts iestādes, slimnīcas, rehabilitācijas iestādes plāno darbinieku skaita samazināšanu.

Interese par darbu ir liela - parādoties jaunām vakancēm, pretendentu skaits ir ļoti liels, un vakances tiek aizpildītas. Trīs mēnešu periodā ir bijušas tikai kādas 100 vakances, kas nav uzreiz aizpildītas. Šajos gadījumos vakance ir bijusi vietā, kur nav konkrētās jomas speciālista, atzina Paševica.

Viņa informēja, ka visaugstākais bezdarbnieku skaits visa gada laikā ir apstrādes rūpniecībā, bet otrajā vietā gada otrajā pusē ierindojušies valsts pārvaldē strādājušie cilvēki.

Statistika liecina, ka 51% bezdarbnieku ir vīriešu un 49% - sievietes.

No visiem Latvijā reģistrētajiem bezdarbniekiem 62 000 cilvēki augusta beigās bija bez bezdarbnieku pabalsta. Šiem cilvēkiem patlaban tiek piedāvāts pašvaldībās iesaistīties darbā, par kuru tiek maksāta stipendija. Patlaban Nodarbinātības valsts aģentūra jau slēdz līgumus ar pašvaldībām par šī pasākuma īstenošanu. Pašlaik ir jau 11 000 cilvēku, kas gatavi šajā programmā sākt darbu nekavējoties.

Kā informēja Paševica, saskaņā ar "Eirostat" datiem Latvijā bezdarbnieku skaits patlaban ir 190 000 cilvēku.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV