Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Ar svinīgiem pasākumiem atzīmēs Latvijas Valsts Pirmā Prezidenta Jāņa Čakstes 150. gadadienu

Ilze Meirupska, 09.09.2009. 16:15

Nākamo pirmdien, 14. septembrī, ar vairākiem pasākumiem Rīgā un Jelgavā tiks svinēta Latvijas Valsts Pirmā Prezidenta Jāņa Čakstes 150. dzimšanas diena. To plānots atzīmēt ar īpašu sarīkojumu Latvijas Universitātē, atceres pasākumu Otrajos Meža kapos, piemiņas brīdi pie Jāņa Čakstes pieminekļa Jelgavā un tematisko pēcpusdienu Čakstes dzimtas mājās „Aučos“ Sidrabenes pagastā, Ozolnieku novadā, kā arī dokumentālo filmu Latvijas Televīzijā. Prezidenta Čakstes jubilejas pasākumos piedalīsies Čakstes dzimtas pārstāvji, viņu vidū arī prezidenta mazbērni un mazmazbērni.

Latvijas Valsts Pirmā Prezidenta 150. gadskārtai veltītie pasākumi plānoti vairāku dienu garumā. Dažādi jubilejas ieskaņas pasākumi notiks jau šajā nedēļas nogalē Jāņa Čakstes dzimtas mājās „Aučos“. Sestdien, 12. septembrī, Jelgavas Latviešu biedrība organizēs tematisko pēcpusdienu, savukārt svētdien, 13. septembrī, notiks J.Čakstes 150. dzimšanas dienai veltīts atceres brīdis, kā arī Čakstes dzimtas un Latvijas Lauksaimniecības Universitātē iedibinātās Jāņa Čakstes stipendijas piešķiršanas pasākums.

Savukārt pirmdien, 14. septembrī, visas dienas garumā tiks atzīmēta Jāņa Čakstes 150. gadadiena. Tā sāksies ar svinīgu sarīkojumu „Taisnība vienmēr uzvarēs“ Latvijas Universitātes Mazajā aulā plkst. 10:00, kur uzrunu teiks Jāņa Čakstes dzimtas pārstāvji, akadēmiķis Jānis Stradiņš, politikas zinātņu nodaļas docents Ivars Ījabs, Jāņa Čakstes stipendijas laureāte Lana Svarinska. Pasākuma laikā tiks prezentēta arī Jāņa Čakstes sarakstītā grāmata „Taisnība vienmēr uzvarēs“, ko sastādījis un apkopojis Ainārs Dimants, kā arī režisores Dzintras Gekas dokumentālā filma „Amats Nr. 1 – Valsts prezidents“ – Jānis Čakste.

Vēlāk plānoti atceres pasākumi „Jānim Čakstem – 150“ Otrajos Meža kapos Rīgā (sākums plkst. 15:00), kā arī pie Čakstes pieminekļa Jelgavā (sākums plkst. 17:00). Savukārt vakarā plkst. 18:30 Latvijas Televīzijā tiks demonstrēta režisores Dzintras Gekas dokumentālā filma “Jānis Čakste”.

Jāņa Čakstes 150. gadadienai veltītajos pasākumos piedalīsies Valsts prezidents, citas valsts augstākās amatpersonas, diplomātiskā korpusa, kā arī Čakstes dzimtas pārstāvji, tostarp arī Valsts Pirmā Prezidenta mazbērni un mazmazbērni. Daļa no viņiem ceļu uz Latviju mēros no savām mājām dažādās pasaules valstīs. Viņu vidū arī Jāņa Čakstes mazmeita Aija Čakste, kura dzimusi 1924. gadā Rīgā, taču lielāko dzīves daļu pavadījusi Zviedrijā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV