Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Vairākums Saeimas deputātu neatbalsta nekustamā īpašuma nodokļa palielināšanu

LETA, 09.09.2009. 16:37

Vairākums Saeimas deputātu neatbalsta nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) palielināšanu, bet partija "Jaunais laiks" (JL) gatavojas šī jautājuma izskatīšanu lūgt iekļaut plenārsēdes darba kārtībā jau rīt, 10.septembrī.

Pret nodokļa palielināšanu ir koalīcijā esošā Tautas partija (TP), kuras priekšsēdētāja Vineta Muižniece aģentūrai LETA sacīja, ka partija neatbalsta nodokļu sloga paaugstināšanu.

Pret NĪN palielināšanu ir arī Saeimas opozīcijas partijas, līdz ar to, visticamāk, projektu neizdosies nodot izskatīšanai Saeimas komisijā.

Pret nodokļu palielināšanu būs lielākā opozīcijas partija "Saskaņas centrs" (SC), aģentūrai LETA sacīja frakcijas deputāts Andrejs Klementjevs. Viņš uzsvēra, ka par šāda nodokļa ieviešanu bija jālemj nekustamā īpašuma spekulāciju "ziedu laikos", nevis tagad.

Pret NĪN palielināšanu balsos arī LPP/LC Saeimas frakcija, kura uzskata, ka likmju palielināšana padarīs vēl smagākus daudzu Latvijas iedzīvotāju dzīves apstākļus, sacīja frakcijas deputāts Dzintars Jaundžeikars.

Arī apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) frakcijas deputāti balsos pret NĪN palielināšanu. "Izvārītu gotiņu vairs nav ko slaukt," aģentūrai LETA teica frakcijas vadītājs Jakovs Pliners.

TP parlamentā ir 21 deputāts, SC - 18, LPP/LC - 10, bet PCTVL - pieci.

Pagaidām par savu nostāju, kā rīkoties balsojumā, vēl nav izšķīrusies apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcija, kuras deputātiem ir bažas, kā nodokļa paaugstināšana ietekmēs sociāli neaizsargātos. Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcijā ir pieci deputāti.

Pagaidām par nodokļu paaugstināšanu ir tikai premjera pārstāvētās partijas JL, kā arī "Pilsoniskās savienības" (PS) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakciju deputāti. Taču arī šīs frakcijas uzskata, ka vēl ir nepieciešamas nopietnas debates par labāko likuma variantu.

JL parlamentā ir 15 deputāti, ZSS - 17 deputāti, bet PS - seši tautas kalpi jeb kopumā - 38 deputāti.

PS frakcijas vadītāja Anna Seile aģentūrai LETA norādīja, ka nevar likt visiem maksāt vienādu nodokļa likmi par vienādas platības mājām.

Savukārt ZZS sliecas atbalstīt variantu, ka nodokļa lielumam ir jābūt atkarīgam no dzīvojamā platībā dzīvojošo skaita, aģentūrai LETA sacīja frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ingmārs Līdaka.

Vēl Saeimā ir trīs pie frakcijām nepiederoši deputāti.

Kā ziņots, valdība vakar, 8.septembrī, pēc garām debatēm un četriem balsojumiem vienojās par grozījumu Nekustamā īpašuma nodokļa likumā variantu, kurš tiks virzīts lēmuma pieņemšanai Saeimā.

Valdība atbalstīja pazeminātas likmes piemērošanu visām dzīvokļu un individuālo dzīvojamo māju platībām 0,2% apmērā no kadastrālās vērtības.

Šis variants nodrošina vienmērīgu nodokļa sloga pieaugumu visām iedzīvotāju grupām, bet ir nelabvēlīgāks pret mazāk materiāli nodrošināto sabiedrības daļu, kura pārsvarā dzīvo nelielos mājokļos.

Paredzamais nodokļa ieņēmumu pieaugums pie 0,2% likmes ir 13 miljoni latu.

Gala lēmums par šo nodokli būs jāpieņem Saeimai.

Valdībā izvērsās plašas debates par šo jautājumu, un premjers Valdis Dombrovskis (JL) sākotnēji ministriem rosināja balsojumu, vai vispār valdība atbalsta virzību uz šī nodokļa paaugstinājumu. Vienīgie, kas iebilda pret nodokļa paaugstināšanu, bija visi pieci klātesošie TP ministri.

Savukārt satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) atturējās balsojumā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV