Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Studenti iebilst pret visu valsts augstāko izglītības iestāžu apvienošanu

Ilze Bertāne, 21.09.2009. 13:48

Studenti izsaka neapmierinātību par publiskajā telpā izskanējušo ieceri līdzekļu taupīšanas nolūkos apvienot 19 valsts augstākās izglītības iestādes Jaunajā Latvijas Universitātē. Šādu augstākās izglītības iestāžu reformu iesaka kā risinājumu ekonomikas ministra Ata Kampara vadītās augstākās izglītības reformu darba grupai, kas strādā pie valsts finansējuma līdzekļu optimizācijas un izlietojuma maksimālas efektivitātes nodrošināšanas.

1. Monopolstāvoklis radīs izglītības kvalitātes līmeņa krišanos

Studenti neatbalsta vienas universitātes izveidošanu, jo apvienošana likvidēs konkurenci valsts augstkolu vidū, kas savukārt nemotivēs universitātes attīstīties un pilnveidoties. Konkurence veicina kvalitāti, jo augstskolas ir spiestas meklēt dažādus risinājumus studentu piesaistē un uzraudzīt studiju kvalitāti.

Studenti saredz būtiskus draudus izglītības kvalitātei, ko varētu radīt vienas universitātes izveidošana. Samazinoties studiju kvalitātei, nākotnē tiks radīti mazāk kompetenti speciālisti, tādā veidā bremzējot valsts attīstību. Monopolstāvoklis augstākajā izglītībā var radīt iespēju patvaļīgi palielināt studiju maksas, likvidējot citas alternatīvas.

Nav saprotams, kā būtu iespējams efektīvi pārvaldīt tik apjomīgu administratīvo aparātu, kas aizstātu līdzšinējos 19 valsts augstskolu administratīvos aparātus un nodrošinātu visiem studentiem kvalitatīvas studijas. Jau šobrīd auditorijas ir noslogotas un pasniedzēji nav pieejami konsultācijām visiem studentiem.

2. Augstskolu apvienošana var radīt draudus Latvijas reģionālajai attīstībai

Reģionālā attīstība ir Eiropas Savienības prioritāte, jo tādējādi tiek pilnvērtīgi izmantota visa valsts teritorija, kas garantē vienmērīgu ģeopolitisku attīstību nākotnē. Eiropas Savienības reģionālā politika ir balstīta uz to, lai veicinātu līdzsvarotu un ilgtspējīgu attīstību, ievērojot dažādu teritoriju īpašās iezīmes, tāpēc ir jānodrošina izglītības pieejamība reģionu centros visā Latvijā. Augstskolu apvienošana ir pretrunā ar Eiropas Savienības reģionālo politiku, un tā veicinātu Eiropas Savienības struktūrfondu koncentrēšanos Rīgā.

3.Augstskolu apvienošana likvidēs augstskolu tradīcijas

Savā pastāvēšanas laikā Latvijas augstskolas ir nostiprinājušas dažādas programmas, kas attīstījušās atšķirīgi un nostiprinājušās konkurences dēļ. Valsts augstskolas piedāvā tās studiju programmas, kas atbilst valsts interesēm. Izveidojot vienu universitāti, dažādu augstskolu piedāvātās programmas tiks apvienotas, piedāvājot studentiem tikai vienas augstskolas redzējumu un likvidējot izvēles iespējas. Apvienošanas rezultātā zudīs vēstures gaitā izstrādājusies katras augstskolas identitāte, kas ir daļa no sabiedrības kultūrvēsturiskā mantojuma.

4. Augstskolu apvienošanām jānorit dabiski, nevis mehāniski

Studenti uzskata, ka apvienošanas ideja ir radikāla, iespējams, sliktākais no scenārijiem. Augstskolām nevar liegt savstarpēji apvienoties, ja tās nespēj nodrošināt kvalitatīvas studijas līdzekļu trūkuma dēļ, tomēr tam ir jānorit dabiskā, nevis mehāniskā ceļā. Augstskolu apvienošanās idejai jābalstās ilgtspējīgumā, tai jānes ieguvums Latvijas sabiedrībā, politikā, ekonomikā, bet mehāniska apvienošana negarantē valsts ilgstspējīgu attīstību.

Latvijas Studentu apvienības prezidente Anna Cīrule pauž viedokli, ka: “Reformu pamatā ir jābūt vēlmei uzlabot situāciju. Augstskolu apvienošanas gadījumā nav skaidra plāna par to, kādi no tā būs ieguvumi  - nav skaidrots, vai tas uzlabos izglītības kvalitāti, vai ar to panāks finansiālu ieguvumu valstij. Kamēr nav saprotami ieguvumi, jebkura reforma ir tikai reforma reformas pēc.“

A. Cīrule atzīst, ka “Pieņemot, ka Latvijas Universitātes rektora M. Auziņa pamatojums apvienot augstskolas ir vēlme sakopot vienkopus visus resursus un izveidot spēcīgu zinātnes universitāti, es apšaubu, ka universitāte ar tik daudz profiliem būs spējīga attīstīt tos visus. Atsevišķu augstskolu specializēšanās pa zinātnes nozarēm var nest būtiskākus ieguvumus. ”

Latvijas Studentu apvienība nākamajā nedēļā aicinās visu iesaistīto pušu, arī reģionālo augstskolu, reformu iniciatoru un studentu pārstāvjus uz publisko diskusiju par reformām augstākajā izglītībā.

Latvijas Studentu apvienība ir studentu organizācija, kas pārstāv visus Latvijas studentus un cīnās par viņu kā nozīmīgas sabiedrības sociālās grupas tiesību un interešu ievērošanu nacionālā un starptautiskā mērogā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV