Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

No oktobra paaugstinās garantēto minimālo ienākumu līmeni

LETA, 22.09.2009. 13:46

No šā gada 1.oktobra garantētais minimālo ienākumu (GMI) līmenis tiks paaugstināts no 37 latiem uz 40 latiem pieaugušajam un uz 45 latiem bērnam, paredz valdībā atbalstītie noteikumi par garantēto minimālo ienākumu līmeni.
No oktobra paaugstinās garantēto minimālo ienākumu līmeni

Tāpat noteikts maksimālais pašvaldības noteiktais GMI līmenis pensionāriem un invalīdiem - trūcīgas personas ienākumu līmenis personai mēnesī ir 90 lati.

Labklājības ministrija (LM) skaidro, ka pašvaldības dome var izdot saistošos noteikumus, kuros tā ir tiesīga noteikt citu garantēto minimālo ienākumu līmeni valsts vecuma un invaliditātes pensiju saņēmējiem, bet ne zemāku par noteikumos noteikto līmeni un ne augstāku par līmeni, pie kura ģimene (persona) tiek atzīta par trūcīgu atbilstoši normatīvajiem aktiem par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu.

Jau ziņots, ka, pasliktinoties ekonomiskajai situācijai valstī, jau no 2009.gada 1.janvāra paaugstināts garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmenis no 27 latiem līdz 37 latiem personai mēnesī, palielinot to mājsaimniecību loku ar minimāliem iztikas līdzekļiem, kas var pretendēt uz GMI pabalsta saņemšanu.

Ar 2009.gada 1.jūliju atcelts ierobežojums izmaksāt GMI pabalstu ne ilgāk par deviņiem mēnešiem, tādējādi paredzot, ka mājsaimniecībai (personai) būs iespēja saņemt sociālo palīdzību tik ilgā laika periodā, cik tas būs nepieciešams.

Tiek prognozēts, ka 2009.gadā trūcīgo personu skaits varētu sasniegt 144 376 personas (6,4% no iedzīvotāju skaita) un GMI pabalsta saņēmēju skaits - 57 750 personas (2,5% no iedzīvotāju skaita) gadā.

Pēc aptuvenām aplēsēm, 2010.gadā atbilstību trūcīgas personas statusam varētu noteikt aptuveni 200 000 personu (8,8% no iedzīvotāju skaita) un GMI pabalstu varētu saņemt 100 000 personu (4,4% no iedzīvotāju skaita) gadā.

Saskaņā ar valdības lēmumu grozījumi noteikumos stāsies spēkā no 1.oktobra.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV