Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Pasaules Banka apstiprina 200 miljonu eiro aizdevumu Latvijai

LETA--AFP, 23.09.2009. 09:50 | komentāri (1)

Pasaules Banka apstiprinājusi 200 miljonu eiro (140 miljonu latu) aizdevumu Latvijai, otrdien pavēstīja bankas pārstāvji.
Pasaules Banka apstiprina 200 miljonu eiro aizdevumu Latvijai

Bankas izpildu padome apstiprinājusi aizdevuma projektus piecām valstīm. Apjomīgākais aizdevums ticis Indijai, kas saņems 4,3 miljardus dolāru (2,15 miljardus latu).

Pārējās Pasaules Bankas (PB) kredītu saņēmējas ir Ungārija, Nepāla un Vjetnama.

Kā šodien intervijā Latvijas Neatkarīgās televīzijas raidījumā teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), šis PB lēmums ir apliecinājums tam, ka atzinīgi novērtēta Latvijas virzība krīzes pārvarēšanai.

Aizdevuma mērķis ir atbalstīt Latvijas valdību tās centienos stiprināt banku sektoru un saglabāt ilgtermiņa finanšu stabilitāti, teikts bankas paziņojumā presei.

Jaunais aizdevums tiek piešķirts, starptautiskajai finanšu institūcijai cenšoties atbalstīt banku sektoru Centrālajā un Austrumeiropā. Ar kredītu tiek atbalstīta vispārējā finanšu sektora reformu programma, arī centieni pārvarēt finanšu sektora krīzi, kas Latviju skāra 2008.gada beigās, kā arī strukturālās reformas, kuru mērķis ir stiprināt sistēmas elastību, tādējādi nodrošinoties pret iespējamiem satricinājumiem nākotnē.

"Latvijas Republika ir apņēmusies veikt strauju progresu, ieviešot reformu programmu, lai sekmētu ilgtspējīgu valsts ekonomikas atlabšanu," apliecināja PB Eiropas un Vidusāzijas reģiona finanšu sektora eksperte Sofija Sirtēna.

"Līdz ar Latvijas banku sektora stiprināšanu tiks sekmēta Latvijas radošo uzņēmēju, mazo uzņēmumu īpašnieku, kā arī citu uzņēmējdarbības aktivitāšu kreditēšanas atjaunošana," uzsvēra eksperte.

Jau ziņots, ka šis finansējums Latvijai būs jāparedz finanšu sektoru stabilizācijai. Savukārt atlikušajiem 200 miljoniem eiro PB paredzēti divi lēmumi - katru reizi par 100 miljonu eiro piešķiršanu. Par pirmo 100 miljonu eiro piešķiršanu varētu lemt līdz gada beigām un par atlikušajiem nākamgad. Šis finansējums tiek plānots sociālā tīkla atbalsta pasākumiem, kuru mērķis ir mazināt valsts veikto strukturālo reformu negatīvās ekonomiskās un sociālās sekas, kā arī nodrošināt iedzīvotāju pamatvajadzības.

PB aizdevums ir daļa no finanšu atbalsta Latvijai 7,5 miljardu eiro (5,27 miljardu latu) apmērā, par kuras sniegšanu 2008.gada 19.decembrī vienojās Eiropas Komisija, Starptautiskais Valūtas fonds, PB, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka un vairākas Eiropas Savienības dalībvalstis.

Līdz šā gada 31.augustam ir izlietoti 1,11 miljardi latu no kopumā saņemtajiem 2,08 miljardiem starptautiskā aizdevuma.

Lielākā daļa finansējuma novirzīta valsts parāda atmaksai, budžeta deficīta segšanai, atbalstam finanšu sektora stabilitātei, kā arī valsts budžeta aizdevumiem.

No saņemtā atbalsta atlikuma - 0,97 miljardiem latu - finansējumu plānots novirzīt valsts budžeta vajadzībām, kā arī saskaņā ar noslēgtajiem vienošanās dokumentiem ar Eiropas Komisiju un Starptautisko Valūtas fondu daļa aizdoto resursu tiek iezīmēta finanšu sektora stabilizācijas rezerves izveidei 600 miljonu eiro (420 miljonu latu) apmērā.

Šie līdzekļi veido sava veida "drošības rezervi", kas būs pieejama, ja būs jāveic pasākumi banku sektora pārstrukturēšanai, to starpā ieguldījumi valsts banku kapitālā (valsts banku rekapitalizācija), noguldījumi garantiju fonda saistību segšanai, valsts garantijas banku sindicēto kredītu atmaksāšanai un likviditātes instrumentu nodrošināšana banku sektoram.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV