Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Jāmaina Azartspēļu un izložu likums

Kārlis, 23.09.2009. 16:56

Jau kādu laiku masu medijos sekoju līdzi informācijai par azartspēļu nozari, tajā skaitā - azartspēlēm televīzijas ekrānos, un runām par to, ka ir nepieciešamas izmaiņas likumos utt. Kā jau tas šajā valstī ir ierasts (un tāpēc nebūt ne pārsteidzoši), kārtējo reizi kādas problēmas risināšana tiek stiepta garumā, tomēr nepamet sajūta, ka attiecīgām personām tas ir izdevīgi.
Jāmaina Azartspēļu un izložu likums

Azartspēļu un izložu likums nosaka, ka „to reklāma ir aizliegta ārpus azartspēļu organizēšanas vietām”. Televīzijas spēļu gadījumā par norises vietu uzskatīt var tikai ētera laiku, kurā šīs spēles tiek pārraidītas, nevis visu kopējo kāda televīzijas kanāla raidlaiku. Tādējādi daudzās reklāmas, kas skatītājus aicina būt pie TV ekrāniem spēles pārraidīšanas laikā, ir pretlikumīgas. Protams, raidorganizācijas ir ieinteresētas sava satura reklamēšanā, tādējādi uz šo lietu skatās tikai no radio un televīzijas likuma, kas ierobežo alkohola un tabakas izstrādājumu reklamēšanu, taču neatrunā (līdz ar to – neierobežo) azartspēļu pārraidīšanu un šādu raidījumu reklāmu. Arī Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) ir kā bez rokām, jo medijus uzrauga radio un televīzijas likuma ietvaros.

Nav arī skaidrs, kādam īsti ir jābūt TV spēļu saturam un formai. Ja azartspēļu likums nosaka, ka organizētājiem ir jāizstrādā detalizēti noteikumi, nekur netiek atrunāts, kā tiek nodrošināta televīzijas spēļu skatītāju piekļuve šiem noteikumiem. Tiesa, abiem LNT šoviem (Zelta drudzis un Lielais jautājums) ir izveidotas mājas lapas, kurās sīki un smalki aprakstītas visas spēles nianses, tāpat arī ir izveidoti informatīvi tālruņi, kas piedāvā iespēju automātiskajā atbildētājā noklausīties noteikumu saīsināto versiju. Te rodas jautājums – cik daudzi un spēles dalībniekiem izmanto šīs iespējas? Lielākā daļa droši vien aprobežojas ar to, kas tiek pateikts spēles laikā, kas ir krietni saīsināta noteikumu versija.

Turklāt, līdzīgi kā daudzos citos gadījumos, arī šajā neviens nespēj uzņemties atbildību par nesakritībām un pat pretrunām dažādos likumos, kas regulē vienu un to pašu. Nacionālā radio un televīzijas padome jau gada sākumā solīja izstrādāt instrukciju azartspēļu pārraidīšanai, taču lieta tā arī nav iekustējusies. Pret šādu noteikumu ieviešanu iebilst raidorganizācijas, kas uzskata, ka jāmaina azartspēļu un izložu likums. Kamēr nebūs rasta vienotība šajos jautājumos, viss stāvēs uz vietas. Es gan tomēr ceru, ka nevajadzēs atkal paiet mēnešiem, līdz lietas tiks iekustinātas un azartspēļu pārraide TV ekrānos tiks atbilstoši reglamentēta.

Atgādinām, ka lasītāju viedokļus un komentārus gaidām e-pastā info@easyget.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV