Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Latvijas Universitāte ieskandina 90 gadu jubileju

LU Preses centrs, 25.09.2009. 15:01

Pirmdien, 28.septembrī, Latvijas Universitāte svinēs 90.jubileju. Par godu nozīmīgajam notikumam nedēļas nogalē un jubilejas dienā paredzēti vairāki pasākumi – grāmatas atvēršanas svētki, konference, izstādes, svētku koncerts u.c.
Latvijas Universitāte ieskandina 90 gadu jubileju

Sestdien, 26.septembrī, Raiņa bulvārī 19, 1.auditorijā, plkst. 11 notiks Latvijas Universitātes TLMS „Vāpe” keramikas izstādes „Jubilejas noskaņās” atklāšana.

Stundu vēlāk – plkst. 12 – LU rektors prof. Mārcis Auziņš, izglītības un zinātnes ministre prof. Tatjana Koķe un LU Padomnieku konventa priekšsēdētājs, Zviedrijas finanšu uzraudzības iestādes „Finansinspektionen“ Stabilitātes departamenta direktors Uldis Cērps LU Lielajā aulā atklās konferenci „Universitāte mazā valstī un plašā pasaulē” („University in a small country and global world“). Ar uzrunu tajā uzstāsies arī bijusī Valsts prezidente, LU profesore Vaira Vīķe-Freiberga.

Jubilejas priekšvakarā, 27.septembrī, plkst. 18 LU Lielajā aulā notiks doktoru promocijas ceremonija, kurā tiks godināti jaunie zinātņu doktori. Ceremonijas svinīgajā daļā doktori saņems LU apliecinājuma rakstu, LU doktora šalli un sudraba LU doktora nozīmi.

Jubilejas dienā – 28.septembrī – no plkst. 10 līdz 11 paredzēts ekumēniskais dievkalpojums Doma baznīcā. To vadīs Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, Romas katoļu baznīcas arhibīskaps kardināls Jānis Pujats un Latvijas Pareizticīgo baznīcas metropolīts Aleksandrs.

Dienas vidū plkst. 12 interesenti pulcēsies LU Vēstures muzejā, kur tiks atklāta LU Vēstures muzeja izstāde „No nezināmā uz zināšanām” un notiks grāmatas „Latvijas Universitāte 90 gados: Dzīve” un jaunā LU vēstures portāla atvēršanas svētki.

Izstādē „No nezināmā uz zināšanām” foto mirkļos un vēstures faktos atklāta Universitātes dzīve 90 gadu garumā, tajā iekļauti arī materiāli par zinātniskajiem sasniegumiem un galvenajiem pētniecības virzieniem LU pēdējos gados.

Grāmata „Latvijas Universitāte 90 gados: Dzīve” ir par LU deviņdesmit gadu ilgās vēstures galvenajām norisēm un tās bagātību – mācībspēkiem, darbiniekiem, studentiem un absolventiem. Vēstures notikumi tajā sakārtoti desmitgadēs. Grāmatas veidotāji savākuši tik daudz atklājumu, faktu un stāstu, ka tie, lai nepaliktu ārpus vēstures vēstījuma, iekļauti mājaslapā – www.vesture.lu.lv. Kā uzsver grāmatas un vēstures interneta lapas veidotāji: „Kopā ar mums un Latvijas Universitātes Vēstures muzeju šis vēstures rakstījums turpinās, tāpat kā turpinās mūsu Alma Mater vēsture.”

Plkst. 12.45 uz Raiņa bulvāra 19 jumta platformas notiks saules pulksteņa un Rīgas  pirmā triangulācijas tīkla ģeodēziskā nullpunkta piemiņas plāksnes atklāšana.

Svētku turpinājumā plkst. 14.15 sāksies svinīgā LU Senāta sēde. Tajā par LU Goda biedru tiks ievēlēts Valsts prezidents Valdis Zatlers un tiks sveikti LU Goda doktori un emeritus profesori, kā arī LU bijušais kanclers Pāvels Fricbergs, kam tiks pasniegts LU apbalvojums – LU Ģerboņa Zelta zīme.

Svinīgās LU Senāta sēdes ietvaros publisko lekciju „Managing Global Interdependency” Valsts prezidenta lekciju ciklā „Pasaules līderu lasījumi” lasīs Pasaules ekonomikas foruma dibinātājs un izpilddirektors Klauss Švābs, kam sēdē tiks piešķirts LU Goda doktora nosaukums.

Pēc lekcijas paredzēta LU Fonda stipendiju programmas „Ceļamaize 2009” stipendiātu sveikšana.

Vakarā plkst. 19 sāksies svētku koncerts Latvijas Nacionālajā operā, kur LU darbiniekus un viesus priecēs arī LU pašdarbības kolektīvi – kori „Juventus”, „Minjona”, „DeCoro”, LU Studentu pūtēju orķestris un LU TDA „Dancis”. Īpašs koncertā būs Ulda Marhilēviča muzikālais veltījums LU 90 gadu jubilejā – dziesma „Tālāk” (pirmatskaņojums).

Pusstundu pirms koncerta pie Operas nama tiks aizdegta LU svētku lāpa.

Latvijas Universitātes jubilejas gada atbalstītāji: LU Arodorganizācija, a/s „SEB banka“, „Swedbank“, „Latvenergo“, „Statoil“, „Valmiermuižas alus“, „Delfi“, Latvijas Radio, telekompānija „LNT“ un uzziņu dienests „1188“.

LU 90 gadu jubilejas pasākumu programma pielikumā vai LU mājaslapā: www.lu.lv/90/

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV