Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Notiks konference par universitāti mazā valstī un globālā pasaulē

LU Preses centrs, 25.09.2009. 15:36

Pirmdien, 28.septembrī, Latvijas Universitāte atzīmēs 90.jubileju. Nozīmīgās gadskārtas pasākumu ietvaros sestdien, 26.septembrī, notiks konference, kurā Alma Mater vēsturei veltītu uzrunu teiks bijusī prezidente, LU prof. Vaira Vīķe-Freiberga. Konferencē piedalīsies arī universitāšu pārstāvji no Lietuvas, Igaunijas, Kipras, Kanādas, Islandes un Īrijas.

Konference „Universitāte mazā valstī un plašā pasaulē” („University in a Small Country and Global World”) notiks 26.septembrī no plkst. 12.00 līdz 18.00 Lielajā aulā, Raiņa bulv.19. Tās atklāšanā klātesošus uzrunās Latvijas Universitātes rektors prof. Mārcis Auziņš, izglītības un zinātnes ministre prof. Tatjana Koķe un LU Padomnieku konventa priekšsēdētājs, Zviedrijas finanšu uzraudzības iestādes „Finansinspektionen“ Stabilitātes departamenta direktors Uldis Cērps.

Plkst. 12.15 ar referātu „Latvijas Universitātes dibināšanas 90.gadskārtā” uzstāsies prof. Vaira Vīķe-Freiberga. Plkst.. 12.45 prof. Elena Hazelkorna (Ellen Hazelkorn) no Dublinas Tehniskā institūta referēs par mazu nāciju stratēģijām krīzes apstākļos. Savā uzrunā profesore salīdzinās Latvijas un Īrijas pieredzi, kā arī augstākās izglītības nozīmi „gudras ekonomikas” veidošanā.

Kipras Universitātes rektors, UNICA (Eiropas Augstskolu universitāšu asociācija) prezidents prof. Stavros A.Zenios, kas aktīvi darbojas ES līmeņa augstākās izglītības politikas veidošanā, uzstāsies ar referātu „Inovācijas un ekonomiskā izaugsme: zināšanu reģioni mazās valstīs”. Viena no profesora atziņām ir, ka mūsdienu pasaulē ekonomika nav atkarīga no kapitāla, dabas un cilvēku resursiem, bet gan no zināšanām un inovācijām.

Plaši pazīstamā Jorkas Universitātes (Kanāda) lingvistikas pētniece prof. Šeila Embletone (Sheila Embleton) referēs par tēmu „Kanāda kā maza valsts”. Profesore norāda, ka tādu referāta nosaukumu izvēlējusies, lai piesaistītu uzmanību. Lai gan teritorijas ziņā Kanāda ir viena no pasaules lielākajām valstīm, pēc iedzīvotāju skaita (32 milj.), tā veido tikai 0,5% planētas iedzīvotāju kopskaita.

Plkst. 15.00 klātesošos uzrunās Tartu Universitātes rektors prof. Alars Karis (Alar Karis), bet plkst. 16.00 – Viļņas Universitātes rektors prof. Benediktas Joudka. A.Karis pievērsīsies akadēmiskās vides un sabiedrības sadarbības un attīstības perspektīvai, bet B.Joudka uzstāsies ar referātu „Qua Vadis Lietuvas universitātes?”

Konference noslēgsies ar Islandes universitātes Biznesa skolas vadītāja, prof. Ingjaldura Hannibalssona (Ingjaldur Hannibalsson) uzrunu, kas veltīta tam kādas stratēģijas labu universitāšu izveidei var izmantot mazas nācijas. Profesors referēs arī par to, kādu iespaidu uz Islandi atstās ekonomiskā krīze. Prof. I. Hannibalssona lekcija sāksies plkst. 16.30

Konferences programma: http://www.lu.lv/eng/smallcountryglobalworld/

Latvijas Universitātes jubilejas pasākumu programma pielikumā vai Latvijas Universitātes mājaslapā: www.lu.lv/90

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV