Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

SVF pētījums: Fonda sniegtais atbalsts palīdzējis attīstības valstīm pārvarēt krīzi

LETA--AFP, 28.09.2009. 12:15

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) sniegtais atbalsts 15 attīstības valstīm globālajā finanšu krīzē palīdzēja tām pārciest ekonomikas lejupslīdes smagāko posmu, teikts svētdien publiskotajā fonda ziņojumā.
SVF pētījums: Fonda sniegtais atbalsts palīdzējis attīstības valstīm pārvarēt krīzi

Ziņojumā norādīts, ka palielinātu resursu, politiku elastības un stingrāku finansēšanas nosacījumu kopums nodrošinājis iespēju SVF sniegt uzlabotu atbalstu.

SVF pētījumā teikts, ka fonda atbalstītās programmas sniedz tādu politisku un finanšu palīdzību, kas nepieciešama, lai mazinātu finanšu krīzes smagās sekas.

"Šis pētījums liecina, ka ar SVF atbalstu neseno krīžu smagākās sekas līdz šim ir vai nu novērstas, vai ievērojami mazinātas," sacīja fonda vadītājs Dominiks Štrauss-Kāns.

Tomēr Štrauss-Kāns uzsvēra, ka situācija vēl joprojām saglabājas apgrūtinoša, jo sevišķi, lai atjaunotu ilgtspējīgu ekonomisko izaugsmi un palielinātu nodarbinātību, taču viņš arī norādīja, ka vērojamas "iedvesmojošas stabilizācijas pazīmes".

SVF ekonomisti veiktajā pētījumā salīdzināja neseno krīžu tipiskākās ekonomikas un finanšu sekas un analizēja tās, lai noskaidrotu, kāpēc šīs sekas vairumā gadījumu ir tikušas novērstas Armēnijā, Baltkrievijā, Bosnijā un Hercegovinā, Kostarikā, Salvadorā, Gruzijā, Gvatemalā, Ungārijā, Īslandē, Latvijā, Mongolijā, Pakistānā, Rumānijā, Serbijā un Ukrainā.

Pētījumā tika secināts, ka situāciju ievērojami uzlaboja fonda apjomīgo finanšu programmu strauja mobilizācija valstīm, kuras pērnā gada nogalē satricināja globālā finanšu krīze pēc ASV investīciju bankas "Lehman Brothers" bankrota.

Gandrīz visas finanšu programmas nodrošināja piekļuvi plašākiem līdzekļiem, kas nepieciešami resursu finansēšanai.

Tāpat SVF nodrošināja līdzekļus sektoriem, kam draudēja vislielākais finanšu slogs, galvenokārt koncentrējoties uz finanšu sektora pasargāšanu no likviditātes trūkuma.

Fonds arī brīdināja, ka izeja no krīzes un finansēšanas programmām varētu tikt paildzināta, jo dažos gadījumos vēl nepieciešams koriģēt tekošo kontu deficītus, un pastāv iespējamība, ka banku, kompāniju un mājsaimniecību finanšu problēmas vēl varētu saasināties stabilizācijas procesa gaitā.

"Tādām valstīm kā Latvijai, kur politiku ierobežo valūtas režīma izvēle, Īslandei, kur krīze ir radījusi ievērojamu ārējā parāda slogu, un Ukrainai, kuru vēl joprojām ietekmē finanšu un politikas trauslums, draud vislielākās stabilizācijas problēmas," teikts SVF paziņojumā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV