Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

"Parex bankas" vadītājs rosina paralēli latam tirgū ieviest eiro

LETA, 23.04.2007. 10:30

"Parex bankas" prezidents Valērijs Kargins rosina pārņemt Norvēģijas pieredzi un paralēli latam tirgū ieviest eiro.
"Mums jādomā, ko darīt. Man patīk Norvēģijas ideja - paralēli kronai tirgū ieviest eiro," intervijā laikraksta "Diena" pielikumam "Lietišķā Diena" norāda baņķieris, atzīstot, ka tas ļautu sabiedrībai nodrošināt sajūtu, ka lats ir stabils.

"No tirgus jau ir izņemta liela daļa latu, gatavojas citi pretinflācijas pasākumi. Latus nevar nopirkt, cena ir augsta - jābeidz cīnīties par latu kā vienīgo valūtu, jo monetārie instrumenti nelīdz savaldīt inflāciju," uzsver uzņēmējs.

Komentējot baumas par lata devalvāciju, Kargins atzīst, ka uz to rēķina, iespējams, nopelnīja valūtas maiņas kantori, bet tie, visticamāk, izmantoja situāciju, nevis izplatīja baumas.

"Bankām baumas nebija izdevīgas - tās mums bija šausmīgas! Vienīgais, kam tas bija izdevīgi, ir Latvijas Banka, jo tā intervences veidā marta beigās izņēma no tirgus 235 miljonus latu - milzīgu summu. Tas bija nopietns pasākums pret inflāciju," skaidro Kargins. "Problēma ir tā, ka tirgus dalībnieki pēc panikas asāk sāka izjust valūtas risku. Līdz tam uzņēmēji un investori domāja, ka lats, tāpat kā eiro, ir stabils. Tagad visi baidās no nākotnes."

Tāpat baumu rezultātā krasi - līdz pat 9% - pieauga latu cena jeb RIGIBOR. "Mēs ļaujam nopelnīt spekulantiem, vēl redzēsim dažādas spekulācijas. Piemēram, cilvēks eiro maina pret latiem, tad, ņemot vērā fiksēto maiņas kursu, viņš faktiski par eiro noguldījumu saņem 9%. No otras puses, bankas baumu rezultātā nevēlas mainīt eiro pret latiem, un latu trūkst. Tagad neviena banka vairs neaizdod citai latus, starpbanku latu naudas tirgus ir nogalināts," norāda "Parex bankas" prezidents.

Pēc viņa domām, baumas radās, jo "pietika ar vienu dzirksteli, lai sabiedrība un uzņēmēji, kuriem nav pārliecības, reaģētu".

Lai arī finanšu tirgus spēlētāji Latvijas Bankai pārdod eiro, tie var būt droši, ka centrālajai bankai pietiks cieto valūtu rezervju, lai izpirktu visus latus. "Tāpēc teorētiski krīzes nevar būt. Taču finanšu tirgū šī ticība ir zudusi," rezumē baņķieris.

Viņš piebilst, ka Māstrihtas kritērijos Latvijas banka var devalvēt latu par 15%. Tas radītu katastrofu. Inflācija varētu sasniegt 20% un tas nebūtu izdevīgi nevienam.
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV