Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

DnB NORD Bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš: Mazumtirdzniecības apgrozījums augustā samazinājies par 3.3%

Rūta Grikmane, 30.09.2009. 15:25

Mazumtirdzniecības apgrozījums augustā pret jūliju nokritās par 3.3% (sezonāli izlīdzinātie dati), kas nav milzīgs pārsteigums, taču ir prognožu diapazona „sliktajā” pusē. Rezultātā kritums gada griezumā pirmo reizi pārsniedzis 30%, kaut arī iepriekšējā gada salīdzinājuma bāze kļūst arvien „izdevīgāka”. Kopējais apgrozījuma sarukums pret visu laiku augstāko punktu — 2007.gada jūniju jau ir sasniedzis 37%. Tam vēl ir savs ceļš ejams, un tas vēl šogad pārsniegs 40%, lejupslīdošajai tendencei pamazām turpinoties arī nākamgad. Tieši par 40% jau ir krities nepārtikas preču apgrozījums. Pašlaik kopējie mazumtirdzniecības apjomi ir nedaudz virs 2004.gada beigu līmeņa.

Skatoties uz preču kategorijām, arī tur ir dažas interesantas ziņas. Grāmatu apgrozījums pret jūniju pieaudzis par 7.1%. Acīmredzot samazinātās likmes atjaunošana šai nozarei palīdz, taču tikai nedaudz, jo apgrozījums pret iepriekšējo gadu joprojām dziļos mīnusos: -36.1%. Acīmredzot PVN paaugstināšanai tomēr nav bijis izšķirošas ietekmes, arī ar samazinātu likmi apgrozījuma kritums ir ļoti līdzīgs kopējam nepārtikas preču apgrozījuma kritumam, un to acīmredzot nosaka tie paši faktori – sarūkoši ienākumi un vēlme vairāk uzkrāt.

Tāpat augustā par 8% pieauga specializēto pārtikas, dzērienu un tabakas veikalu apgrozījums. Tā kā šajās vietās mēdz tirgot smalkas lietas, acīmredzot daļai sabiedrības ir sajūta, ka atkal var atļauties kādu luksusu. Tāda pati sajūta rodas, vakaros pastaigājot pa Vecrīgu un ieskatoties restorānos, taču tas var būt subjektīvi. Savukārt krass kritums pret iepriekšējo mēnesi – par 10.6% ir būvmateriālu jomā. Acīmredzot „pēc inerces” tiekot pabeigtiem iesāktiem projektiem un jauniem netiekot uzsāktiem, šīs nozares uzņēmumiem cauri tuksnesim būs jāiet vēl ilgi. Taču vissmagāk klājas mēbeļu tirdzniecībā, kur apjoms gada griezumā krities par 57.1%, bet kopš augstākā punkta šajā ciklā – gandrīz trīs reizes.

Valsts budžeta tapšanas un tā sabiedriskās apspriešanas gaitā tiek skaļi „izgaršotas” visas iespējamās sāpes, kuras patērētājiem varētu sagādāt nepieciešamība samazināt deficītu, arī tās, kuras viņiem galu galā netiks nodarītas. Tas optimismu neveicina. Eurostat publicētais Latvijas patērētāju noskaņojuma indekss gan septembrī ir nedaudz uzlabojies, taču tas bija uzlabojies arī augustā, radot veltas cerības uz apgrozījuma stabilizēšanos. Tāpēc arī septembrī un oktobrī mazumtirdzniecības apgrozījums visdrīzāk būs samazinājies, kaut arī ne tik izteikti kā augustā. Sākot no novembra, sezonāli izlīdzinātajai dinamikai varētu palīdzēt šogad krasi mazākie apkures rēķini.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV