Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

LUA iestājas pret augstākās izglītības budžeta samazināšanu

LU Preses centrs, 05.10.2009. 12:19

Latvijas Universitāšu asociācija (LUA) iestājas pret ieceri nākamgad augstākās izglītības finansējumu no valsts budžeta samazināt vēl par 31%. LUA prasa valsts budžeta finansējumu universitātēm saglabāt vismaz 2009.gada līmenī, pretējā gadījumā tiks būtiski apdraudēta studiju kvalitāte, kā arī tālāka valsts budžeta studentu uzņemšana un sagatavošana Latvijas augstskolās.

„Pirms deviņdesmit gadiem, liekot pamatus mūsu valsts augstākajai izglītībai un zinātnei, universitātēm tika uzticēta atbildīga misija – būt par Latvijas neatkarības un attīstības garantu. Universitātes visus gadus ir centušās godam pildīt šo pienākumu, bet to nav iespējams izdarīt bez vienotas izpratnes un pienācīga valsts atbalsta. Valdības iecere – turpināt valsts budžeta finansējuma samazināšanu augstākajai izglītībai – būs būtisks šķērslis ne tikai tālākai augstskolu kvalitatīvai darbībai, bet arī atstās graujošu iespaidu uz tālāko Latvijas tautsaimniecības attīstību,” uzsver LUA priekšsēdētājs, Latvijas Universitātes rektors prof. Mārcis Auziņš.

LUA vēlas vērst Ministru kabineta un Saeimas uzmanību, ka augstskolu specifika paredz 3 gadu bakalaura un 2 gadu maģistrantūras studijas. Tas nozīmē, ka augstskolām visu šo laika periodu studentiem jānodrošina noteikts studiju process un kvalitāte, t. sk. arī valsts budžeta studentiem. Būtiski samazinot valsts budžeta finansējumu, augstskolām būs jāizdara sarežģīta izvēle – nākamajā gadā būtiski samazināt to studentu skaitu, kas varēs turpināt studijas par valsts budžeta līdzekļiem, vai neuzņemt jaunus valsts budžeta studentus, kas realitātē nozīmēs pilnīgu pāreju uz maksas augstāko izglītību.

LUA uzsver, ka Latvijas augstskolas krīzes apstākļos apzinās pārmaiņu nepieciešamību un ir gatavas turpināt optimizēt studiju organizāciju un resursu pārvaldi, koncentrēt spēkus un nodrošināt reālu sadarbību augstskolu starpā. Tomēr Latvijas augstskolām gan likums, gan saistības studentu priekšā uzliek pienākumu saglabāt izglītības kvalitāti, kas nebūs iespējams, ja finansējuma samazinājums turpināsies tik katastrofālā tempā. Jau šajā gadā augstākā izglītība ir piedzīvojusi dramatisku valsts budžeta finansējuma samazinājumu – no iecerētā valsts budžeta finansējuma 2009.gadam pakāpeniski gada laikā finansējums tika samazināts par 48%. Tāpēc laikā, kad citas valstis, t.sk. arī mūsu tuvākās kaimiņvalstis, cenšas maksimāli palielināt vai vismaz saglabāt iepriekšējo līmeni augstākās izglītības un zinātnes finansējumam, iecere nākamgad Latvijā to samazināt vēl par 31% novedīs pie graujošām sekām mūsu valsts augstākās izglītības sistēmā kopumā.


Latvijas Universitāšu asociācija

Latvijas Universitāšu asociācija dibināta 2009.gada 30.aprīlī, lai veicinātu augstākās izglītības un zinātnes attīstību un nostiprinātu universitāšu līmeņa izglītību Latvijā. Tajā ietilpst Latvijas Universitāte, Daugavpils Universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Liepājas Universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte un Rīgas Tehniskā universitāte.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV